Satakieli - kuva täältä |
Puhuttaessa Prahasta ja Petřínin kukkulasta/puistosta, mukana vilahtelee myös Satakieli. Seuraavassa siis lyhyesti tästä linnusta:
Satakieli (Luscinia luscinia) on varpuslintulaji. Kuten yläkuvasta huomataan, se ei ulkomuodollaan häikäise vaan on hyvin vaatimattoman näköinen lintu. Satakielen keskipituus on noin 17 cm ja se painaa noin 23-30 grammaa. Selkäpuoli on tasaisen harmaanruskea ja alapuoli harmaasta vaaleaan. Rinnassa sillä on selvää tummaa täplitystä. Pyrstö on punaruskea, silmät tummat ja suuret. Uroksen ja naaraan välillä ei ole värieroja.
Lintu pitää joskus varoitusääntä, joka kuuluu "jiih"-äänenä sekä kalisevaa ratinaa. Satakielen laulu itsessään on hyvin voimakasta, joka tyynellä ilmalla saattaa kuulua vesistön ylitse jopa kilometrien päähän. Pääasiassa lintu laulaa öiseen aikaan ja laulu on aktiivisinta toukokuussa ja kesäkuun alussa. Pesimättömät koiraat laulavat aktiivisesti kesäkuun loppuun asti.
Vanhin Euroopassa löydetty rengastettu Satakieli on ollut 8 vuotta ja 10 kuukautta vanha saksalainen lintu. Satakieli on levinnyt suurelle osaa Eurooppaa ja Aasiaa. Lintu talvehtii pääasiassa Itä- ja Kaakkois-Afrikassa. Satakieli elää mielellään tuomi-, leppä- ja pajupöheiköissä, ja vesistön läheisyys on sen asumapaikan edellytys.
Naaras munii keskimäärin 4-6 munaa maassa olevaan pesään, joita se hautoo touko- tai kesäkuussa noin 14 vuorokautta. Emot ruokkivat poikasiaan 2-3 viikkoa. Poikaset itse lähtevät vielä lentokyvyttöminä kahden viikon ikäisinä pesistään taapertamaan niiden läheisyyteen. Madot, hyönteiset ja toukat ovat Satakielten ravintoa. (Lähde: Wikipedia)
Ohessa Satakielen laulua:
Ei kommentteja
Lähetä kommentti