Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

29. huhtikuuta 2011

30.4. Carodejnice - Noitien yö



Lauantai-illalla 30.4. syttyvät kokot palamaan eri puolilla Tsekkiä. Tämä hyvin vanha perinne on edelleen voimissaan ja kokkojen poltolla otetaan kesä vastaan.






Wanhoina aikoina näillä kokoilla haluttiin pitää noidat loitolla ja niissä poltettiin myös vanhoja luutia, ja näin noitien kulkupelit pyrittiin tuhoamaan. Tuolloin keskiajalla ihmiset uskoivat, että tänä kyseisenä yönä noidat pitivät kokouksiaan. Paitsi luutien polttamiseen ja noitien hätistelyihin, kokkojen uskottiin pitävän poissa kaikenmoiset demonit ja pahat henget. Kokkojen poltoista jälkeen jääneet tuhkat heiteltiin pelloille, koska sen uskottiin lisäävän varsinkin nautakarjojen hedelmällisyyttä.

Nykyään lapset pukeutuvat tuona iltana noitien asuihin ja ottavat iloisina osaa tähän hauskaan leikkiin. Perinteisesti perheet ovat yhdessä toistensa kanssa, grillataan ja tietysti juodaan olutta. Erilaisia paraateja järjestetään kaupungeissa.



Paikallinen kokko - kuva täältä


Ohjelmaa on ympäri Prahaa jälleen kerran, mm:

Kampa-puistossa Vltavan varrella on klo 19 alkaen ohjelmaa lapsille ja lastenmielisille. Upea juhlakulkue starttaa puistosta tuolloin ja suuntana on Malostranske namestin luona oleva puisto, jossa paraatin jälkeen sytytetään iso kokko. Lapsille on mm. pomppulinna. Tarjolla virvokkeita, olutta, viiniä sekä grillattavaa. (Karttalinkki Kampa-saarelle tässä.)

Ladronka-puistossa (Praha 6) ohjelma alkaa klo 15, ja kestää klo 22 asti. Tarjolla täällä mm. Miss Noita-kauneuskilpailu, show-esityksiä ja live-musiikkia. Miss Noita -kilpailun osaanottajille on palkintoina mm. Nintendon pelikonsoli ja digitaalikamera. Harry Potter-tyylillä tehty koulu ja työpaja on myös tapahtumapaikalla. Täälläkin nestemäisiä juomia ja grillattavaa nälkäisille sekä janoisille. (Karttalinkki puistoon tässä.)


Melkoinen ilta ja yö siis tulossa : )

SHARE:

Kids in Prague

Tämä on vinkki teille, jotka olette lähdössä Prahaan lasten kanssa !




Löysin oheisen nettisivun, jossa on infoa mitä tehdä lasten kanssa Prahassa jos oma mielikuvitus ei enää tuota mitään ja jotakin vielä voisi tehdä ennen kotiinlähtöä. Sivuilla on juuri nyt infoa pääsiäisajasta, mutta tarkastellessani arkistopuolta (archive), sieltä löytyi menneitä infoja mm. eri leikkikentistä ja lastenteatteri-esityksistä.

Käypä tsekkaamassa jos kiinnostaa:

linkki tässä, englanniksi: http://www.kidsinprague.com/


SHARE:

27. huhtikuuta 2011

Ivana Lomová ja taidenäyttely teemalla nimeltä "Kahvilat"





Tässä jälleen hauska taidenäyttelyvinkki, mutta hop-hop: näyttely on avoinna enää 8.5 asti, pidä siis kiirettä tai pistä vinkki korvan taakse, jos olet Prahassa sitä ennen !

 
Ivana Lomován eräs työ kahvilaan liittyen - kuva täältä (taustalla Prahan linna)

Tšekkiläisen Ivana Lomován näyttely on esillä  Galerie České pojišťovny:ssa. Näyttelyn teemana ovat "Kahvilat" ja se kertoo paljon itse maalauksista. 

Näytteillä on yhdeksän isohkoa maalausta, jotka kuvaavat kahvilassa tapahtuvaa elämää Prahassa. Jokainen niistä on täynnä vahvaa tunnelmaa, värit ovat upeat ja kuvat itsessään kuin valokuvia.

Taiteilija itse - kuva täältä
Nyt ota suunta tähän galleriaan ja siellä olevaan näyttelyyn oman kahvilakierroksesi lomassa:


Ivana Lomová: Kahvilat
 
Galerie České pojišťovny

Osoite: Spálená 14, Praha 1 (karttalinkki tässä) 

Metro: lähin metropysäkki on Národní třída (keltainen linja) ja galleria onkin aivan lähellä; pieni kävelymatka metroasemalta.

Avoinna päivittäin klo 10 - 18. 


Vinkki: Prague Post
SHARE:

23. huhtikuuta 2011

U Lužického semináře -katu

Kadun barokkiajan hiekkakivestä tehty patsas apostoli Pietarista, 3.4.2010


Malá Stranan eli Pienen puolen alueella sijaitseva katu U Lužického semináře, sai nimensä opettaja Lužickýn mukaan, joka piti seminaareja talossa nro 86/11, jossa hän asui vuodesta 1705 alkaen.  Seminaareja kutsuttiin Lausitz Seminaareiksi. Seminaareissa kävi tuolloin lähinnä pappeja ja opiskelijoita. 

Vuonna 1726 avattiin koulu taloon nro 90/13 nimeltään Seminarium Budissinorum. Tämä opinahjo oli keskittynyt lähinnä katoliseen uskontoon ja slaavilaisiin kieliin.

Kadulla on toiminut mm. vuosina 1833 - 1896 teurastamo ja kerrotaan jonkun veneentekijänkin kadulla tuona aikana asuneen.

Kadun talossa nro 18/97 asui vuosina 1968-1980 runoilija Vladimir Holáň.



Katu ilman vilinää - kuva täältä


Nykyään kadun reunamilla on erilaisia kauppoja ja taitaa sieltä joku ravintolakin, sekä hotelli löytyä. Sitä pitkin on mukava kävellä Kaarle sillalta kohti Malostranskán metroasemaa ja Linnakukkulaa.



Karttalinkki kadulle tässä. 





Infot: Hrady.cz, Wikipedia, Atlasceska.cz
SHARE:

19. huhtikuuta 2011

Lääkärihelikopterien laskeutumispaikat tarkastelun alla Prahassa


Täällä meillä Suomessa toimii muutama lääkintähelikopteri, jotka lähtevät hätäkeskuksen hälyttämänä, terveysviranomaisten ohjeiden mukaisesti, tavoittamaan ns. korkeariskikstä potilasta, joka tarvitsee henkeä uhkaavaan tilaansa lääkärin antamaa ensihoitoa ja hyvin nopeaa kuljetusta. Tunnetuin näistä lääkärihelikoptereista taitaa olla Uudenmaan-, sekä Varsinais-Suomen ja osittain Satakunnan alueella toimiva Medi-Heli. 


Suomalainen Medi-Heli ilmassa - kuva täältä


Myös Tšekeissä toimii lääkärihelikoptereita ja tällä hetkellä onkin paljon keskustelua siitä, että sairaaloiden helikopterien laskeutumispaikat ovat huonokuntoisia tai sairaalasta jonkin verran kauempana; niihin laskeutuminen vaarantaa sekä potilaan, että helikopterihenkilökunnan henget. Asiasta hieman lisää seuraavassa uutisessa.

Tšekkien pääkaupunki Praha on erikoistunut erikoissairaanhoitoon ja nimenomaan hätätilapotilaiden hoitoon. Tämä tarkoittaa sitä, että maassa toimivat lääkärihelikopterit pyrkivät mahdollisuuksien mukaan kuljettamaan kriittisessä tilassa olevat potilaat juuri Prahan sairaaloihin. Ilmassa annettava ensihoito ja lääkäripalvelu on kuitenkin helikopterin ahtaista tiloista johtuen hyvin systemoitua. 

Kolme Prahan sairaalaa - Na Bulovce, Thomayer ja Central Military Hospital - ovat kaikki niitä, joihin lääkärihelikopterit kuljettavat nopeasti leikkausapua tarvitsevat kriittisessä tilassa olevat potilaat ja jotka noudattavat ilmailuviranomaisten määräyksiä. Sen sijaan Prague Monitor -lehti kertoo, että sairaalat Motol, Humolce ja Vinohrady, ovat laskeutumispaikkojensa suhteen hyvin eriarvoisessa asemassa ja juuri siitä syystä, että niiden lääkärihelikopterien laskeutumispaikat sijaitsevat maastossa sairaalan lähellä, ei sen katolla. 

Prahassa on laskettu, että helikopterikenttä maksaa 1,5 miljoonaa korunaa; plus sen ylläpito hyvässä kunnossa. Kustannuksiin kuuluu mm. rakennusten kattojen vahvistaminen, jotta helikopteri pystyy sinne laskeutumaan turvallisesti. 

Helikopteria käytetään kun on todella todella kiire; tällöin ilmatie antaa suoran ja nopean yhteyden hoitolaitokseen.  Muutoin kuljetukset hoidetaan teitä pitkin ambulansseilla. Näihin lääkärihelikopterien kannalta huonompikuntoisiin kenttiin aletaan suunnata enemmän huomiota ja rahaa tulevaisuudessa. Tärkeintä on potilaan etu ja hänen saattamisensa tilaansa vastaavaan hoitoon parhaalla mahdollisella tavalla.


Uutisen informoi Prague Monitor
SHARE:

Na Příkopě -katu

Wanha kuva Na Příkopě -kadusta - kuva täältä


Na Příkopě -katu on hyvin vanha katu. Sen tiedetään olleen tällä kohdin jo keskiajalla, jolloin ns. Uusi puoli eli Nové Město -kaupunginosaa on rakennettu. 

Alun perin paikalla on 1300-luvulla ollut vallihauta, joka kulki keskiaikaisten muurien rinnalla Vanhankaupungin reunaa pitkin. Vallihauta täytettiin v. 1760, ja siihen muodostui tie, jota pitkin ihmiset alkoivat kulkea. Nykyisen nimensä katu sai v. 1870. Aikojen saatossa kadusta muotoutui varsin leveä kulkijoiden sitä tallatessa, ja siitä tulikin tämän myötä yksi Prahan kaupungin valtaväylistä. 

Kadun toinen pää sijoittuu nykyään Václavské námestille eli Wenceslauksen aukiolle, ja sen toinen pää Hybrenska-kadulle tai paremmin sanottuna Tšekin keskuspankille eli Česká národní banka-rakennukseen.

Ensimmäinen hevosvetoinen raitiovaunulinja kadulle rakennettiin 1875, ja sähköistyksen myötä "oikeat" raitiovaunut aloittivat liikenteen 1899 kyseisellä kadulla. Raitiovaunukiskot purettiin vuonna 1984 kun katu muuttui kävelykaduksi.

1960-luvulla kadulla oli monasti melkoisia liikenneruuhkia kun autot perheissä alkoivat lisääntyä. Metrolinjaa alueelle alettiin rakentaa 1977 (keltainen linja B). Kävelykaduksi katu muotoutui 1980-luvun puolivälissä. Samettivallankumouksen jälkeen vuonna 1989 katua reunustavia rakennuksia alkoivat valloittamaan yhä useammat liikkeet ja kaupat. 




Tänään Na Příkopě -katu on yksi Prahan kaupungin suurimpia ostoskatuja. Kadun reunat ja keskiosa täyttyvät kävelevistä ihmisistä sekä pyöräilijöistä. Vehreyttä katukuvaan tuovat lehtipuut. Välillä voi kävelyn lomassa istahtaa vaikkapa terasseille oluelle tai kahville, sekä tarkkailemaan kadun vilinää.


Na Příkopě
Praha 1 - Nové Město 





Karttalinkki kadulle tässä. 

Metropysäkki: Můstek (vihreä linja A ja keltainen linja B) tai pysäkki Náměstí Republiky - Tasavallan aukiolla (keltainen linja B).




Infot: Wikipedia ja Prague-information.eu
SHARE:

18. huhtikuuta 2011

Prahan liikenneruuhkat 1930-luvulla



Siirrytäänpä hetkeksi ajassa hieman taaksepäin.



Wencelauksen aukio silloin ennen - kuva täältä

Vuonna 1930 Praha oli moderni kaupunki. Innovointi oli tuolloin päivän sana ja uusia rakennuksia nousi kuin sieniä sateella. Teräs, kromi ja lasi liittyivät mukaan rakennusmateriaaleihin. Jazz ja swing soivat radiosta, vaikka maailmalla oltiin talouskriisin kourissa.

1.1.1936 Prahan kaupungin ensimmäisissä liikennevaloissa seisoo kiireinen reportteri. Liikenteen pauhu velloo hänen ympärillään ja ihmisten askeleet talvi-ilmassa ovat pikaisia; on kylmä. Hengitysten jälkeen ilmaan leijumaan jääneet huurut sekoittuvat autojen pakokaasujen höyryihin.

Sanomalehden reportteri seisoo Wenceslauksen aukiolla ja odottaa jalankulkijoiden valon vaihtuvan vihreäksi. Nyt se näyttää punaista ja tämä tarkoittaa, että on autojen vuoro mennä.

Tuolloin Wenceslauksen aukion kadut olivat Prahan liikenteen eräs pääväylä; autojen, raitiovaunujen ja ihmisten yhteinen sekamelska. Uudet liikennevalot Na Příkopěn kulmassa tuottavat prahalaisten keskuudessa lievää hämmennystä. Moni auto jää jumiin keskelle risteystä, kun toisaalta tulevilla palaakin jo vihreä. Kuka lähti keltaisten aikaan jo liikkeelle?

Poliisi seisoo keskellä tietä ja epätoivoisesti pyrkii kylmässä talvi-ilmassa laittamaan autoilijoita jonkinlaiseen ajojärjestykseen. Hiki pakkaa pintaan, autot tööttäilevät, ihmiset karkailevat sinne tänne; vihdoin alkaa järjestystä syntymään. Jalankulkijat ja autot alkavat noudattaa säntillisesti uusia liikennevaloja: punainen- pysähdy, keltainen - odota, vihreä - aja !


Tuolloin tsekeissä oli muuten tapana ajaa vielä vasenta kaistaa.

Tuon ajan turistit Prahassa vieraillessaan olivat usein yllättyneitä modernista ja vilkkaasta kaupungista. Rakennuksien, niin uusien kuin vanhojen, yhteinäinen harmonia antoi viehättävän kuvan sen ajan ulkomaalaisille; ja liikennevalot. Oi, mitä hienoa tekniikkaa !



Vinkki: Praha Radio
SHARE:

16. huhtikuuta 2011

Linnakealue Vyšehrad - Legendoja ja taruolentoja



Vyšehradin linnakealueen tumma kallionkieleke, joka syöksyy jyrkästi Vltavan rantaan ja sen aaltoihin, on tsekeille edelleen myyttinen, legendaarinen ja myös hyvin historiallinen paikka. 

Ja kuten niin moni muu Prahan kohde, niin myös tämäkin pitää sisällään tarinoita kerrottavakseen.  

Yhäti nämä Prahan myyttiset hahmot ja wanhat tarut elävät omaa elämäänsä; joka on mielestäni hyvä asia. Nykyihminen ei tiedä, pitävätkö tarinat oikeasti paikkansa, mutta kun vierailee itse näissä kohteissa ja tuntee, sekä tietää paikasta kerrotut tarinat ja legendat, se antaa paljon enemmän. 

Lähdetään siis Vyšehradiin !




Nové Meston eli Uuden puolen pohjoisreunalla on kirkkoja, kappeleita, puolustusrakennelmia ja kauniisti maisemoituja alueita. Sieltä löytää myös Vyšehradin linnakkeen.

Näistä kaikista edellä mainituista kohteista muodostuu hyvä kokonaisuus, jossa viettää mukavasti tunnin tai pari, ja tottakai jopa enemmänkin, mutta jos haluaa tutustumisretkeensä liittää vielä kiipeämisen juuri Vyšehradin linnakkeelle; se kannattaa. Se on  paikkana kuin tsekkien oma "Suomenlinna".  Ja kesäaikaan ehdoton tutustumiskohde.

Ajan kuluttaminen ja alueeseen tutustuminen on hyvä juttu, sillä suurin turistimassa sekä liikenteen meteli jää taakse, ja täällä voit olla hetken rauhassa; tai ainakin toivon niin. 

Me olemme käyneet linnakekukkulalla viimeksi toukokuun lopulla vuonna 2008, ja silloin väkeä oli vähän liikkellä. Hieno paikka kaikinpuolin, ja kun tutustui alueen historiarippeisiin; sitä  hienompi sen jälkeen.

Ota siis aikaa kulkemiseen ja kiertämiseen tähän kauniiseen linnakealueeseen ja kokeile, onko prinsessa Libušen alla kertomani huudahdus vielä paikansa pitävä !


Prinsessa Libuše  - kuva täältä

Alueen historia alkaa kauan kauan sitten, jotkut epäilevät sen alkaneen jo 1000-luvulla.  Tunnetuksi sen teki hyvin kaunis ja viehkeä slaavilaistaustainen prinsessa, nimeltään Libuše. Taru kertoo, että prinsessalla oli paljon viisautta ja profetoimisen kyky.

Eräänä päivänä Libuše seisoi kalliolla, josta oli hulppea näköala Vltavalle. Se oli  Vyšehradin kukkula.  Juuri sillä hetkellä prinsessa huudahti edessään olevaa näkymää katsoessaan:  "Näen suuren kaupungin, jonka kirkkaus koskettaa tähtiä." ("Vidím město veliké, jehož sláva hvězd se dotýkati bude."). 

Siitä paikasta prinsessa käskytti alaisensa, työväkensä ja kaikki kynnelle kykenevät kukkulalle töihin linnaketta rakentamaan. Linnakkeen "huoneisiin" (millä nimellä niitä silloin kutsuttiinkaan; en tiedä) rakennettiin kynnykset, joita tsekin kielellä kutsutaan nimellä Práh. Näiden kynnysten myötä prinsessa halusi antaa koko kaupungille nimen: Praha. Ja siitä se sitten lähti.

Prinsessa Libuše nautti myös jonkin verran miesten huomiosta; kaunishan hän tarun mukaan oli, ja käytti tätä ominaisuuttaan tarpeen tullen aina hyväkseen. Tänä päivänä linnakealueen muurilta kun katsoo kohti Vltavaa, näkyy edelleen kalliojyrkänteellä jonkin rakennuksen rauniot. Näiden kerrotaan olevan Libušen kylpyläksi nimetyn rakennuksen perustaa. Tarinan mukaan prinsessa vei rakennukseen rakastajiaan kylpemään kanssaan. Mikäli miehen taidot eivät tyydyttäneet prinsessaa, hän heitätti miehen jyrkänteeltä alas Vltava-joen tummiin aaltoihin.



Kallionkieleke, josta rakastajat heitettiin alas Vltavan virtaan, 23.5.2008.


Lopulta miehet kyllästyivät naisvaltiaaseensa ja käskivät tämän mennä naimisiin. Prinsessa lähetti valkoisen ratsun yksinään matkaan ja aikoi avioitua sen miehen kanssa, jonka eteen hevonen pysähtyisi. Silloisen hevosloton voittaja oli maanviljelijä Přemysl. Prinsessa Libuše meni siis naimisiin aivan tuiki tavallisen maanviljelijän kanssa. Tästä sai  kuitenkin alkunsa Přemyslidien hallitsijasuku, joka hallitsi Böömiä neljäsataa vuotta.


Taborin portti - kuva täältä


Vyšehradissa on kuitenkin mukavasti nähtävää. Suuret kalliot suojelevat linnakealuetta hyvin, mutta linnoituksen heikoin lenkki (eli suunta) oli kaakon puoli, josta ikivanha tie Etelä-Böömistä johti Prahan kaupunkiin. Juuri tätä samaista reittiä turistit yleensä kulkevat alueelle, mikäli jäävät pois metrosta juuri Vyšehradin asemalla. Tämä laita linnoitettiin keskiajalla. Nykyisin sitä suojaa Taborin portti (Táborská brána, kuva yllä), joka kuului 1600-luvun puolivälissä tehtyihin barokkityylisiin puolustusrakennelmiin. Ne kiertävät suurimman osan kalliosta. Näiden puolustusrakennelmien sisärivissä sijaitsee paljon koristeellisempi portti, nimeltään Leopoldin portti (Leopoldova brána). Sen suunnitteli arkkitehti Carlo Lurago.

Vavahduttavimmat näkymät löytyvät alueen lounaisnurkasta. Kaukana alhaalla rantakadulla,  Podolské nábřeží, autot ja rautatievaunut sukeltavat tunneliin, joka louhittiin kallioon jo 1800-luvun lopulla.  Tämän näet kun kävelet hieman pohjoisen suuntaan Libušen kylpylän jälkeen.  (Tässä linkki alueeseen.)

Kun keisari Kaarle IV alkoi rakentaa nykyisen Prahan linnan kohdalla ollutta silloista Prahan linnaa 1400-luvulla,  Vyšehrad hylättiin. Hussilaissotien aikana Vyšehradin linnakealuetta hajoitettiin ja tuhottiin. Linnakkeelle tehtiin peruskorjausta 1700-luvulla kun Habsburgien suku otti ohjat käsiinsä. Linnakkeesta tuli osa Itävallan armeijan koulutuskeskusta. Nykyään alue on pelkästään museo- ja turistikohde.







Linnakealueen puistosta löydät mm. Libušen ja miehensä Přemyslin patsaat. Alueella on myös Pyhän Pietarin-Paavalin kirkko (Kostel sv. Petra  a Pavla). Alun perin 1000-luvun lopussa rakennettu kirkko, ja sen jälkeen monet kerrat uudistettu, on koristeltu viimeksi 1900-luvun alun jugend-tyylin mukaiseksi. Lopputulos on itse kenenkin arvostelema: eroottiset enkelit, jotka peittävät seinät ja katot, värikkäät kukkaseppele-maalaukset sekä fantasiavelhoilta näyttävät pyhimykset pysähdyttävät katsojan. 

Kappeleissa on kuitenkin tsekkien barokkiajan suurimpiin kuuluviin maalareihin kuuluvan  Karel Skrétan  maalauksia 1670-luvulta. 




Pirun pylväs - kuva täältä


Kirkon edessä puistossa nojaa toisiaan vasten kolme sileää kivipaalua. Paasia kutsutaan nimellä Pirun pylväs (Čertuv sloup). Tarinan mukaan piru löi vedon kortinpeluuveloissa olevan kirkonmiehen kanssa. Piru lupasi kantaa Vyšehradin Pietarin-Paavalin kirkkoon pylvään Rooman Pietarinkirkosta, ennen kuin pappi ehtisi vetää messunsa loppuun.

Pietarinkirkon pylväät olivat kuitenkin liian painavia. Niiden sijaan piru nappasi mukaansa  pylväät Santa Marina in Trastreveren kirkosta. Pilven reunalta kurkistellut Pyhä Paavali oli seurannut toimitusta ja huomasi huijauksen. Hän alkoi singota pirua salamoilla, jotka kolmasti tyrkkäsivät tämän jokeen. Lopulta piru saapui kirkkoon myöhässä ja harmissaan, sekä heitti raivoissaan pylväät kirkon lattialle palasiksi. 

Keisari Josef II ei kuitenkaan pitänyt tästä tarinasta, ja käski siirtää paadet kirkon ulkopuolelle 1700-luvun lopulla.  No, kuitenkin: ikivanhojen paasien ikää ei yhä tänä päivänä tunneta. Graniittia, josta ne on tehty, ei esiinny luonnossa lähimaillakaan.  Jälleen eräs mystinen asia Prahan historiaan. Eräs selitys asialle kuitenkin on, että pylväs toimi keskiajalla kidutusvälineenä, johon ihmiset sidottiin torilla ja murskattiin nuijilla.

 Lopuksi on hyvä mainita alueen laitamilla olevat kubistiset talot, joita ei löydä muualta Prahasta. Kuva eräästä talosta alla. Rivitalomaisesti rakennettuja kubistitaloja löytää Vltavan rantakadulta, Rašínovo nábřeží (linkki tässä).





Kubistinen talo Prahassa - kuva täältä


Vyšehradin linnakekukkulalle pääsee seuraavasti:


Raitiovaunut: 3, 16, 17, 21. Pysäkki Výtoň. Siitä sitten hieman kävelymatkaa linnakekukkulalle.

Metro: Punainen linja C ja  pysäkki Vyšehrad. Myöskin pysäkin jälkeen jonkin verran kävelymatkaa kohteeseen. 


Infot: Wikipedia, Mondo matkaopas Praha, sekä Näe ja koe Praha
SHARE:

15. huhtikuuta 2011

Úsměv

Staré Mestó eli Vanha kaupunki, 18.5.2010

Siirtomaatavarakauppias Josef Vels oli Malá Stranan varakkaimpia kauppiaita. Minusta hänen puodissaan oli kaikkea, mitä Intia ja Afrikka vain tuottivat; lakritsista ja kiillotukseen käytettävästä poltetusta norsunluusta kultapölyyn asti. Niinpä hänen torin laidassa sijaitseva puotinsa olikin aamusta iltaan tupaten täynnä. 

Herra Vels oli kaupassa kaikki päivät paitsi silloin, kun Pyhän Vituksen katedraalissa oli sunnuntaisin iso jumalanpalveus tai kun prahalaiset porvariseurat järjestivät suuria paraateja, sillä herra Vels oli tarkka-ampuja, ensimmäinen komppania, ensimmäinen joukkue, kolmas mies luutnantti Nedomasta oikealle.

Puodissa hän olisi halunnut palvella kaikkia asiakkaita itse, vaikka hänellä oli kaksi apulaista ja kaksi oppipoikaa, ja kun hän ei kaikkia voinut palvella, hän edes tervehti heitä; nyökkäili ja hymyili heille. 

Herra Vels hymyili oikeastaan lakkaamatta, kaupassa, kadulla, kirkossa, kaikkialla, kauppahymy oli juurtunut hänen poskilihaksiinsa, eikä enää hellittänyt otettaan. 

Herttainen hahmo, lyhyenläntä, paksu, pää jatkuvasti liikkeessä ja tuo hymy.


Tekstiote:
Jan Neruda (1875) Rouva Rusován hellä sydän. Teoksessa Prahalaistarinoita.

Úsměv = hymy
SHARE:

14. huhtikuuta 2011

Näyttely "The Sweetness of Death"



Tässä jälleen erilainen taidenäyttely teille, jotka etsitte jotain erilaista Prahan reissullanne.

Näin pääsiäisen alla tämänkaltainen info ehkä sopiikin. Hetki ehkä hiljentymiseen kaiken tämän kiireisyyden keskelle: valokuvanäyttely kuolemasta, ja lähinnä hautausmaista.

Ainakin itsestäni hautausmaat ovat kauniita paikkoja, varsinkin vanhat sellaiset. Olšanyn hautausmaa Prahassa on varsinkin kesällä käymisen arvoinen paikka, sillä sieltä löytää murattien ja vanhojen puiden saartamia vanhoja hautamuistomerkkejä; jotkut jopa pienten rakennusten kokoisia. Ja kauniita.


Oma otos Olšanyn hautausmaalta, 22.5.2008.

Tässä näyttelyssä on mukana valokuvia mm. Radoslav Kratinalta, joka 1980-luvun puolivälissä valokuvasi mm. Prahan Olšanyn hautausmaalla kauneimpia hautamuistomerkkejä, jotka saivat hänet herkistymään.

Miroslav Urban taas on ottanut satoja kuvia 1970-luvun tsekkiläisiltä hautausmailta. Hautausmaiden estetiikka kiinnosti häntä kovin.

Lucie Kalátován perhealbumista näyttelyyn otetut kuvat taas osoittavat, kuinka hautajaiset 65 vuotta sitten olivat jonkinlainen rituaali, jotka saattoivat kestää useamman päivän.

Lisäksi esillä on valittuja valokuvia Jan Kesákin valokuvaprojektista nimeltä Cremator.

Sekä paljon muuta. Nähtävillä on myös erilaisia muistokirjoituksia, mutta epäilemättä vain tsekinkielellä.

Info näyttelystä englanniksi tästä: http://www.doxprague.org/en/exhibition?59

Näyttely on avoinna 16.6.2011 asti.



Olšanyn murattien peittämiä hautoja, 22.5.2008.

DOX Center for Contemporary Art

Poupětova 1, Praha 7  (karttalinkki tässä)

Raitiovaunut: 5 ja 12, Plynárni-kadulla, pysäkki Ortenovo náměstí. Siitä pieni kävelymatka kohteeseen.

Avoinna: maanantaisin klo 10 - 18, tiistait suljettu, keskiviikko-perjantai klo 11 -19, lauantai ja sunnuntai klo 10 - 18.
 
Sisäänpääsy: aikuiset 180 korunaa, opiskelijat 90 korunaa (Huom. kannattaa varata aikaa ja kiertää muutenkin koko rakennus samalla lipun hinnalla)

DOX:in omat kotisivut löydät tästä linkistä, klikkaa: http://www.doxprague.org/en/


Info: expats.cz
SHARE:

13. huhtikuuta 2011

Praha - Praag - Prague




Hehkutetaan taas Prahan kauneutta ja historiallisuutta oheisen YouTube videon kautta. Selostus englanniksi ja tekijänä "shibu2010".



SHARE:

12. huhtikuuta 2011

Růžena Zátková - Taidenäyttely




Taiteilija itse - kuva täältä




Růžena Zátková (1885-1923)

Kesti lähes vuosisadan ennen kuin  Růžena Zátková (1885-1923) saa ensimmäisen retrospektiivisen näyttelyn omassa synnyinmaassaan.  Ainoana taitelijana Tšekin futurismin kuvaajana - ja nimenomaan naisena - Zátkovásin mainetta on niitetty tätä ennen Italiassa, ja saatu vihdoin takaisin Prahaan. 

Zátková koki taiteilijana eläessään epäoikeudenmukaisuutta ja kuoli 38-vuotiaana tuberkuloosiin. Kuten niin monien muidenkin taiteilijoiden kohdalla, myös hänet tunnustettiin vasta hänen kuolemansa jälkeen. 


Pieni mutta mielenkiintoinen kokoelma Zátkován maalauksia, luonnoksia ja yksi rekonstruoitu veistos on esillä Prahan linnan Imperial salissa 8.4. - 31.7.2011. Lisäksi mukana on valikoima teoksia hänen paljon kuuluisien aikalaistensa ja ystäviensä, kuten Filippo Tommmason, Marinetti Giacomo Ballan, Natalia Goncharovan ja Mihail Larionovin, töistä.
Kotisivut löydät tästä, klikkaa: http://www.ruzenazatkova.cz/press_centrum.html


Růžena: Story Painter Růžena Zátková
 
Imperial Stables (Císařská konírna)


Toinen sisäpiha Prahan linnassa


Näyttely avoinna 31.7.2011 asti.

 
Avoinna päivittäin klo 10-18




Info: Czechpostition
SHARE:

8. huhtikuuta 2011

Karel Hynek Mácha - Tšekkiläinen runoilija


Karel Hynek Mácha (16.11.1810 - 6.11.1836) kasvoi Prahassa. Hän oli tehtaan työnjohtajan poika, ja oppi latinan ja saksan koulussa. Hän lähti opiskelemaan lakia Prahan yliopistoon. Opiskeluaikanaan hän tutustui teatteriin ja esiintyi mm. näyttelijänä. Teatterissa hän tapasi Eleonora Šomkován, jonka kanssa hän sai lapsen avioliiton ulkopuolella. Naimisiin he menivät vasta myöhemmin.

Machá nautti matkoista, retkistä vuorille ja oli innokas kävelijä. Lopulta hän muutti pieneen kaupunkiin Litoměřiceen, joka sijaitsi n. 60 km päässä Prahasta. Myöhemmin hän alkoi työskennellä oikeusavustajana ja kirjoitti vapaa-aikanaan runoja.

Karel Machá oli ehtinyt olla Eleonoransa kanssa naimisissa vain kolme päivää, kun hän sairastui vakavasti keuhkokuumeeseen ja menehtyi. Machá haudattiin Litoměřicen pienelle hautausmaalle. Kuolemansa jälkeen kun hänet oli tunnustettu julkisesti hyväksi runoilijaksi, hänen ruumiinsa kaivettiin haudasta ja siirrettiin parempaan, Vyšehradin hautausmaalle Prahaan vuonna 1939.

Hänen kunniakseen on pystytetty patsas Petřínin kukkulalle. 
Machán neroutta ylistettiin vasta hänen kuolemansa jälkeen; niin kuin on käynyt monille muillekin taiteilijoille. Varsinkin hänen lyyristä eeppistä kokoelmaansa nimeltä Maj (Toukokuu), joka julkaistiin vuonna 1836 vähän ennen hänen kuolemaansa, pidetään nyt yhtenä Tsekin klassikkoina, sekä yhtenä parhaista runoista mitä maassa on koskaan kirjoitettu. 

Machá kirjoitti myös kokoelman elämänkerrallisia luonnoksia, nimeltään Kuvia elämästäni, sekä romaanin Cikáni. Teoksessaan Päiväkirja matkustaa Italiaan hän kuvailee matkaansa Venetsiaan, Triesteen ja Ljubljanaan vuonna 1834. Syksyllä 1835 julkaistussa teoksessaan Secret Diary  hän kuvailee arkea ja elämää Eleonora Šomkován kanssa, mukana on myös heidän kahden välistä salakirjoitusta.


Info: Wikipedia
SHARE:

7. huhtikuuta 2011

Video Prahasta 1960-luvulta



Tässäpä ihana löytö YouTubesta: kuvaa Prahasta 1960-luvulta. Katsokaahan tuttuja paikkoja, mutta vähemmällä liikenteellä kuin nykyään.

Aivan ihana. Kiitos sen sinne laittaneelle henkilölle, tekijä " javdeluxe".


SHARE:

5. huhtikuuta 2011

Tšekin väestö vastustaa euron käyttöönottoa

Prahan Radio kertoi eilen ajankohtaista-palstallaan, että kolme neljäsosaa Tšekin väestöstä vastustaa euron käyttöönottoa.

Tuoreen kyselyn oli suorittanut SANEP-niminen virasto. 45 %  vastaajista olivat kertoneet äänestävänsä vastaan EU-jäsenyyden puolesta tulevissa vaaleissa. Samankaltaisessa mielipidemittauksessa vuonna 2003 prosentti oli 77 %.

Eräs suurimmista EU-jäsenyyteen liittyvistä huolenaiheista tšekkiläisille liittyy eri jäsenmaiden velkojen kriiseihin. Tšekin oma talous ei ole tällä hetkellä paras mahdollinen ja lisävelkojen otto muiden maiden auttamiseksi ei tulisi kuuloonkaan. Saattaa olla, että kun oman maan talous jälleen tulee elpymään, luottamus Euroopan unioniin ja sen toimielimiin paranee.



Info: Prague Radio News 4.4.2011
SHARE:

2. huhtikuuta 2011

Astronominen kello on remontissa kolme viikkoa !



Astronominen kello 22.9.2009



Prahan Vanhankaupungin aukion astronominen kello pysähtyy maanantaina 4.4. ja on remontissa seuraavat kolme viikkoa. Tornissa tehdään korjauksia ja töiden odotetaan näillä näkymin valmistuvan 24.4. mennessä. 

Eli te, jotka kenties olette matkustamassa Prahaan tänä kyseisenä "kelloremontti-aikana", ette näe kellotornissa tasatunnein esitettävää pientä näytelmää kun kellon hahmot heräävät henkiin. Harmi, mutta ehkä ensi reissullanne sitten.

Tornin vanha legenda kertoo, että jos kello pysähtyy, se tietää katastrofia ja onnettomuuksia. Onneksi kuitenkin kaikki aikaisemmat korjaukset viimeisten 20 vuoden aikana on tehty niin, ettei mitään ole päässyt sattumaan. Toivotaan siis tarun olevan vain legenda, ja korjausten päättyvän hyvin taas tälläkin kertaa. 


Info: Prague Radio
SHARE:

Huhtikuun linnajazzit !


Huhtikuun Linnajazzit pidetään 11.4. jälleen Prahan linnassa, Espanja-salissa. Konsertti alkaa klo 20 ja esiintyjänä on McCoy Tyner Quartet. 

Jos siis haluat viettää muutaman tunnin kauniissa miljöössä modernin jazzin parissa, suuntaa kulkusi Prahan linnaan. Pääsymaksu aikuisilta 390 korunaa.


Kokoonpano McCoy Tyner Quartet:

McCoy Tyner - piano

Gary Bartz - alttosaksofoni

Francisco Mela - rummut

Gerald Cannon - basso

McCoy Tyner (synt. 1938) on entinen jäsen kuuluisasta John Coltranen kvartetista. Hän on saanut mm. neljä Grammy-palkintoa ja tehnyt lähes kahdeksankymmentä omaa levyä. 

Prahan konsertissa hän jammailee yhdessä amerikkalaisen alttosaksofonisti Gary Bartzin kanssa. Tynerin jazz on lähinnä modernia jazzia, ja siitä lisää oheisessa YouTube-videossa:

McCoy Tyner ja trio, kappale "Walk Spirit, Talk Spirit"

SHARE:
© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig