Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

25. lokakuuta 2016

Luxus-vinkki: Illallinen kera Mozartin, Grand Hotel Bohemian tanssisalissa


Tämä vinkki on teille, jotka matkaatte Prahaan loppuvuodesta (tästä eteenpäin)  ja haluatte kokea jotakin luxusta. Kerron teille Grand Hotel Bohemian tarjouksesta illallistaa Mozartin sävelmien seurassa, aivan ihastuttavassa Boccaccio-tanssisalissa.

Alla olevat kuvat ovat tanssisalista meidän syyskuun 2016  matkaltamme kun pistäydyimme ohikulkiessamme illansuussa katsomaan tämän hotellin upeita aulatiloja ja askeleemme suuntasivat baarin puolelle, josta löysimme tien tänne tanssisalin parvekkeelle ja saliin itseensä.  Sali oli tuolloin tyhjä, mutta kuten kuvistakin näkyy, voi vain kuvitella upeita tanssiaisia ja muita tapahtumia aikaan, jolloin meistä ei kukaan ollut vielä syntynytkään.

Mutta siis ohessa tietoa ensin itse hotellista ja sitten tuosta illallisesta:



Grand Hotel Bohemia on ollut yksi merkittävimmistä paikoista Prahassa, ja varsinkin vanhan Tshekkoslovakian aikana. Täällä, juuri Boccaccio tanssisalissa pidettiin kabareita, ja salista tulikin kaupungin seurapiireille tärkeä kohtauspaikka. Kabareita järjestettiin säännöllisesti aivan kommunismin alkuvuosiin asti.

Kokenut hotellinomistaja Josef Steiner avasi tämän rakennuksen ovet 25.2.1927 ja hotellin nimeksi tuli Grand Hotel Steiner.  Silloin hotellissa oli uusinta uutta teknologiaa, mitä maailmalta oli saatavilla. Steiner itse oli hankkinut kokemustaan mm. Englannista ja Sveitsistä. Nyt Grand Hotel tarjosi ylellisiä sviittejä ja majoitushuoneita, jotka olivat varustetttu mm. marmorikylpyhuoneilla. Isoimmissa sviiteissä oli olohuoneen lisäksi useita makuuhuoneita.




Jokainen hotellihuone oli varustettu omalla puhelimella ja hakujärjestelmällä, jolloin asiakas saattoi tarvittaessa soittaa huonesiivoojan tai huonepalvelun paikalle milloin hyvänsä. Rakennuksesta löytyi myös talvipuutarha ja upeat kattoterassit 6. ja 7. kerroksessa. Hotellin aula sisustettiin Art Deco -tyyliin marmorilattialla, puisella kasettikatolla ja mukavilla nahkaisilla nojatuoleilla.

Grand Hotel Steiner ottikin omakseen nopeasti 1920- ja -30 luvuilla Prahan seurapiirit, jonka ranskalaistyylisuuntaan erikoistuneessa ravintolassa he istuivat iltojaan hauskaa pitäen.


Kun herra Steiner avasi hotellinsa ovet vuonna 1927, hän esitteli myös ylellisen tanssisali Boccaccion yleisölle. Marmoria, kultaa ja kristallilasia; tämä kaikki oli aivan ainutlaatuista;  kimaltelevia yksityiskohtia täynnä.

Päivittäin iltapäivisin salissa tarjoiltiin kello viiden tee, ja illalla "soirees dansantes" eli tanssijat viihdyttivät kabareeilloissa asiakkaita. Täällä kävi iltojaan istumassa mm. ulkoasiainministeri ja Yhdysvaltain Tshekkoslovakian suurlähettiläs Jan Masaryk. Iltapäivisin seurapiiri-porvaristojen isät etsivät naimattomille tyttärilleen aviomiesehdokkaita ja iltaisin, auringon laskun jälkeen paikka muuttui ylelliseksi yökerhoksi. Täällä paitsi nautittiin hyvästä ruoasta ja juomasta, esityksistä, niin myös tehtiin bisnes-neuvotteluita ja solmittiin uusia liiketuttavuuksia; puhuttiin politiikkaakin.



Vuonna 1948 kommunistipuolueen ottaessaan yksityisiä kiinteistöjä valtaansa ja kansallistaessaan yrityksiä, herra Steiner pyysi saada jäädä hotelliinsa vähintään työntekijäksi. Steiner toivoi, ettei kommunistijohto kestäisi kovin kauan ja hän halusi myös omalta osaltaan huolehtia rakkaasta omaisuudestaan, Grand Hotellista. Valitettavasti hän oli väärässä.

Steinerin nimi katosi hotellista 40 vuoden kommunismihallinnon aikana samoin kuin rakennuksen kauneus ja ylellisyyden tuntu. Rakennuksen kunnossapitämiseen olisi uponnut rahaa ja se alkoi rapistua hiljakseen. Hetken hotellin nimi vaihtui Hotel Prahaksi, mutta sitä ei löytynyt mistään oppaista, matkailuneuvonnasta, eikä edes puhelinluettelosta. Hotelli palveli vain ja ainoastaan kommunistipuoluetta ja sen tarpeita. Sinne ei enää sijoitettu matkailijoita.



Vuonna 1989 Samettivallankumouksen jälkeen yksityisten omaisuutta alettiin palauttamaan takaisin niille suvuille, joilta se aiemmin valtion toimesta oli otettu haltuun. Myös Steinerin suku sai takaisin pahoin rapistuneen hotellinsa. Suku myi hotellin eteenpäin itävaltalaiselle hotelliyritykselle, Austria Hotels. Rakennusta alettiin korjata kuntoon. Suurten korjaustöiden jälkeen hotelli avattiin 1.10.1993 ja se sai uuden nimen, Grand Hotel Bohemia.

Nykyään Bohemia on sellainen, ettei herra Steinerinkaan tarvitsisi enää hävetä. Tämä loistokas Grand Hotel Bohemia tarjoaa viiden tähden hotellimajoitusta, siellä on 78 ylellistä ilmastoitua hotellihuonetta sviitteineen, ja se esiintyy useissa matkaoppaissa ja -esitteissä.

Näillä kulmin kulkiessanne pistäytykäähän sisään ja nauttikaa hetki 1930 -luvun tunnelmasta; loistokkaasta sellaisesta. Istahtakaa aulabaarin puolelle lasilliselle tai kahville, tai rohkeasti varatkaa huone hääpäivänne kunniaksi tai syntymäpäiväsankaria juhlien.




Tämä "Mozart Dinner Concert", josta nyt vinkkaan, on hieno tilaisuus kokea hyvin erityisen hetken ja tämän hotellin maagisen ilmapiirin kynttilöiden valossa, hyvän ruoan parissa ja kuunnellen parhaimpia Mozartin sävellyksiä oopperoista, kuten Don Giovanni, Figaro ja Taikahuilu. Lauluosuuden hoitaa  ryhmä nimeltä Amadeus Praha, laulajinaan mm. sopraano Terezie Švarcová ja Daniel Klánský. Itse musiikista vastaa Prahan Radion sinfoniaorkesterin kokoonpano. Ja kaikki nämä esiintyjät ovat pukeutuneet Mozartin aikakauden mukaisesti, 1700-luvun lopun tyyliin.

Menuita on tarjolla kolmea eri lajia, kaksi aikusille ja yksi lapsille. Näistä seuraavassa. En lähtenyt ruokia kääntämään suomenkielelle. Kaikissa on alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka; juomat lopussa:

Menu Boccacio
Pea soup with buttered croutons
***
Slow cooked beef cheeks in red wine and thyme, served with celery and potato puree
***
Home-made apple strudel with almonds and vanilla sauce

Vegetarian Menu

Pea soup with buttered croutons
***
Ratatouille served with celery and potato puree
***
Home-Made Apple Strudel with Almonds and Vanilla Sauce


Kids Menu

Strong Beef Broth with Vegetables and Home-Made Noodles
***
Mini Chicken Nuggets with Steamed Potatoes and Carrots in Butter
***
Home-Made Apple Strudel with Almonds and Vanilla Sauce


Drink package1 glass of wine (1,5 dl), 1 soft drink, 1 tea or coffee, 1 drink of your choice

Children's drink package
2 soft drinks


Ja sitten itse tilaukseen: liput tähän hienoon luxus-tilaisuuteen tilataan erikseen netistä, alla linkki. Istuinpaikat on valittavissa aina kahdeksan hengen pöydästä kahden hengen pöytiin; kalleimmat omalle parvekkeelle. Hinnat lähtevät n. 70 eurosta, parvekehinta n. 105 euroa per hlö. Ensimmäisestä kohdasta löydät päivyrin, jossa löytyvät aina tummennetulla ne päivät, jolloin tilaisuus järjestetään. Ja varsinkin te, jotka olette Prahassa joulunaikaan, koko jouluviikolle näytti olevan vielä paikkoja vapaana.  Varauslinkkiin pääset tästä. 


 Osoite:

Grand Hotel Bohemia

 Králodvorská 652/4, Praha 1 - (Karttalinkki)


SHARE:

17. lokakuuta 2016

Minulý týden se tématy - Menneen viikon puheenaiheita




Lokakuun pikkuiset uutispalat lähipäiviltä:
 
Maailma muuttuu, sen jälleen huomasin kun kirjoitin aikaisempaa juttua Václavin aukion mahdollisista tulevista liikennemuutoksista. Sitten löysin myös jutun Pražská tržnice -markkinatorilta. Siellä rakennukset ovat huonossa kunnossa ja suuri osa niistä tyhjillään, siksi kaupunki miettii pitäisikö aluetta purkaa? Pražská tržnice perustettiin vanhan teurastamon alueelle vuonna 1982 ja siellä sijaitsee noin 41 eri rakennusta. Markkina-alueelle on nyt ajateltu "viljelijöiden markkinoiden" tapaista myyntialuetta, jossa olisi myös pieniä ruokapaikkoja, jotka olisivat keskittyneet lähiruokatyyppisesti. Alueen vuokralainen Delta Center piti saada pitää alueen vuokraoikeudet itsellään aina 2045 vuoteen asti, mutta kaupunki riitautti asian ja halusi purkaa vuokrasopimuksen vuonna 2011 ja edelleen tätä purkupäätöstä, sekä korvauksia puidaan oikeudessa. Nyt kaupunki on yrittänyt päästä Delta Centerin kanssa jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen, jotta asiaa saataisiin eteenpäin, sekä aluetta kunnostetuksi turvallisemmaksi ja ilmettä uudistetuksi.

Prahan Žižkovin kaupunginosan kadut Husitská ja Koněvova remontoidaan keväästä 2017 alkaen. Prahan apulaiskaupunginjohtaja Petr Dolínek toivoo rakennus- ja muutostöiden alkavan, sekä sujuvan reippaasti. Pysäköintiin liittyviä muutostöitä tullaan tekemään, samoin katujen viihtyvyyteen panostetaan uudella tavalla.
 
Ja rakentamiseen liittyvästä kolmaskin uutispala: Prahan päärautatieaseman peruskorjaus pitkittyy. Taustalla tässäkin omistajan ja vuokralaisen väliset erimielisyydet.  Italialainen Grandi Stazioni sai vuonna 2002 sopimuksen kunnostaa asema ja saada näin käyttöönsä 30:n vuoden vuokrasopimus. Rautatieaseman uudempi osa (rakennusvuodet 1972-1979) onkin kokenut remontin ja avattiin vihdoin vuosien remontoinnin jälkeen uusittuna 2011, mutta vanhempi puoli (avattu v. 1871) odottelee vielä ja tämän vanhemman osan kunnostukseen liittyen ollaankin nyt riidoissa, kun remontti pitkittyy jälleen.  Alustava valmistuminen näyttää näillä näkymin olevan vasta vuonna 2018.
 


 
Forum 2000 -konferenssi avattiin Prahassa sunnuntaina 16.10.2016. Tapahtuman teema on tänä vuonna "Rohkeutta ottaa vastuuta" ja alkupuheen piti Slovakian presidentti Andrej Kiska. Kolme päivää kestävä konferenssi keskittyy tällä kertaa edesmenneen presidentti Václav Havelin perintöön, sillä Havel oli yksi Forum 2000 -tapahtuman aloitteentekijä ollessaan vielä Tshekin presidenttinä ja loppuvuonna juhlistetaan Havelia eri tavoin.  Nyt konferenssin vieraana ja puhujana nähdään mm. Tiibetin hengellinen johtaja Dalai Lama.

Tshekin poliisi pidätti yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana yhteensä 4146 laitonta maahanmuuttajaa, mikä oli 3055 ihmistä vähemmän kuin samaisena ajanjaksona viime vuonna 2015. Eniten maahan laittomasti tulleita ja paperittomia henkilöitä oli Ukrainasta, joita oli yhteensä 1155. Muita kansallisuuksia oli mm. Syyriasta ja Irakista, sekä Afganistanista.
 
Asuntojen keskihinta on kasvanut Prahassa 11,1 % vuoden toisella neljänneksellä. Keskimääräinen neliöhinta Prahassa on 60.300 korunaa kun taas esimerkiksi Ústí nad Labemissa neliöhinta oli 11.400 korunaa.

 
Lokakuiset säät jatkuvat Tshekissä epävakaisina, pilvistä ja sadetta on odotettavissa koko alkuviikoksi, lämpötila on keskimäärin noin + 13 astetta.


Hyvää alkanutta viikkoa itse kullekin!
 


 
Lähteet: Prague Monitor, Prague tv, Prague Radio / Omat kuvat syyskuulta 2016 Prahasta
 
 


 
SHARE:

14. lokakuuta 2016

Tulevista joulumarkkinoista sananen




Lokakuu alkaa olla jo puolillaan ja moni teistä alkaa suunnitella (ellei jo ole suunnitellut) joulunalusmatkaa Keski-Eurooppaan, joulutoreista nauttimaan. Mikäli matkakohteesi osuu Prahaan, olet tehnyt erittäin hyvän valinnan.

Teille, jotka vielä pähkäilette mistä buukkaisi lennot ja hotellin sanon, että pitäkäähän kiirettä: nopeat syövät kaikki edullisimmat vaihtoehdot, joten hop hop!

Pidennetty viikonloppu torstaista sunnuntaihin tai muutaman päivän irtiotto ennen omaa joulunaikaa antaa ansaitun rauhoittumisen paikan näiden kaikkien ihanien tuoksujen, makujen ja estetiikan parissa; juuri Prahassa. Kaupunki tuoksuu kuumalta viiniltä ja punssilta. Prahan kinkkua grillataan toreilla ja aukioilla, viehkeän savuntuoksun lomaan sijoittuu kierteisen kanelipullan tuoksu; leivonnaisia voi ostaa lämpiminä myyntikojuista katujen varsilta. Myynnissä on mm. käsitöitä, taostöitä, erilaisia koristeita ja meidän herkkua: sokerikuorrutteisia paahdettuja manteleita. Jossain esiintyy kuoroja, jossain on jotain muuta esiintyjää tarjolla. Jos sisimpäänsä kaipaa joulun tunnelmaa, se löytyy Prahasta, ihan vain kulkemalla ja katselemalla.


Ensimmäiset joulumarkkinakojut avataan tänä vuonna 26.11.2016 ja siitä joulun aika alkaa. Markkinat vain laajenevat päivittäin, kunnes kaikki huipentuu jouluaattoon. Markkinoita jatketaan yleensä vuodenvaihteen yli aina loppiaiseen asti.

Suosituin markkinapaikka on Vanhankaupungin aukio, jonne pystytetään jälleen kerran valtavan kokoinen joulukuusi. Kuusipuu valitaan vuosittain Tsehkin eri alueelta. Lisäksi suurta suosiota saanut joulumessu aattoiltana pidetään tänäkin vuonna Vanhankaupungin aukiolla.

Näistä ja muista joulun jutuista sitten myöhemmin lisää. Jos vielä emmit matkan varaamista niin lopeta, ja pistähän toimeksi!

SHARE:

12. lokakuuta 2016

Raitiovaunuliikennettä pohditaan palautettavaksi Václavin aukiolle; osittain





Piti kirjoittaa teille jälleen pienet uutispalat (Novinky - Uutisia), mutta nähdessäni alla olevan uutisartikkelin Prague tv:n sivuilla (julkaistu 11.10.2016), keskitynkin pelkästään tällä kertaa tähän. Onhan tämä iso asia, mikäli toteutuu, vai mitä?

Prahan viranomaiset ovat aloittaneet tutkimisen, voisiko raitiovaunuliikennettä palauttaa Václavin aukion ns. "yläpäähän" eli Kansallismuseon suuntaan. Aukiolla ovat viimeiset raitiovaunut ajelleet 1980-luvulla. Prahan apulaiskaupunginjohtaja Petr Dolínekin mukaan kaupungin pitäisi tehdä jo alustavia päätöksiä reitin suhteen aivan lähiviikkoina.
Kaupunki on keskustellut raitiolinjojen paluusta aukiolle jo useiden vuosien ajan eri tahojen kanssa, mutta konkreettisiin toimenpiteisiin asian suhteen ei ole ryhdytty. Nyt tälle hankkeelle tuulta alle antoi päärautatieaseman edessä olevan puiston, Vrchlického sadyn elvyttämistoimenpiteet. Lisäksi kaupunki on suostunut aukion kunnostamistoimenpiteisiin Václavin aukion "alaosan" suhteen eli Vodičkova- ja Jindřišská -katujen risteyksestä kohti Můstekin metroasemia. Tämän kunnostustyön pitäisi alkaa vuonna 2018 ja se tulee näillä näkymin maksamaan 150 - 200 miljoonaa korunaa. Aukiolle tullaan asentamaan mm. istuinpenkkejä, sekä tehdään  uusia ja parannetaan jo olemassa olevia viheralueita (kukkaistutuksia yms.).

Raitiovaunulinjojen useita eri vaihtoehtoja on tutkittu, myös Pyhän Václavin ratsastajapatsaan ohimeneviä linjoja, sekä jo olemassa olevia aukion sivusuuntaa leikkaavia Vodičkova- ja Jindřišská -kaduilla meneviä linjoja. 

Ensimmäinen reittiehdotus menisi Vinohradská -katua alas kohti Wilsonovaa, ja jatkaisi sitten kohti Vrchlického sadya,  päärautatieaseman edustan puistoa. Tähän vaihtoehtoon pystyttäisiin luomaan pysäkki myös Valtionoopperan eteen.
Toinen vaihtoehto loisi uuden raitiovaunupysäkin Václavin aukiolle Opletalova -kadun kohdalle. Tästä linja jatkuisi päärautatieaseman suuntaan. Mikäli tämä vaihtoehto katsottaisiin paremmaksi, täytyisi kadulle tehdä liikennemuutoksia.
Katsotaan siis, miten asia etenee.

SHARE:

11. lokakuuta 2016

Kun Trdelnik sisätäytteen sai


Nuo perinteiset kanelikierrepullat (Trdelnik),  joita voi ostaa kojuista ympäri Prahaa, ovat kokeneet päivityksen tänä kesänä 2016. Perinteistäkin vielä toki saa, mutta nyt on muotia sisällyttää pullaan mm. kermavaahtoa tai jäätelöä, hedelmiä tai marjoja, mansikka- tai omena-rusina -hilloa, ja paljon muuta. Lisäksi pullan muoto on tehty suppilomaiseksi, jotta täytteet pysyvät sisällä loppuun asti.

Näistä uudistuneista kanelipullakierteistä on tullut, ainakin MTV3-sivujen mukaan "somehitti" (klik).  Idean isänä saattaa olla siis tämä paikka:  Good Food Coffee and Bakery.  Se sijaitsee Vanhassa kaupungissa Karlova -kadulla. (Facebook-sivut tässä).


Trdelnik-pulla on tuttu muuallakin Keski-Euroopassa matkanneille, näkyvimmin sitä kai myydään juuri Tshekissä, sekä Slovakiassa, Itävallassa ja Unkarissa. Sana "trdelník" on tshekkiläistä tai slovakialaista alkuperää. Trdelnik -nimi on johdettu sanasta trdlo, joka tarkoittaa puukapulaa.
 
Kanelipullakierteellä on pitkät perinteet, sen epäillään lähteneen Skalican kaupungista, joka on Slovakiassa, ja sijaitsee lähellä Tshekin rajaa. Alkuperäinen pullaresepti on tiettävästi transilvanialaisen kokin, József Gvadányin käsialaa 1800-luvulta. Alkuperäistä reseptiä hieman paranneltiin juuri tuolla Skalican kylässä, jolloin se tunnettiinkin pitkään nimellä Skalický trdelník; sillä nimellä niitä joissain paikoissa edelleen saattaa nähdä.

Trdelnik on pullataikinaa, joka kaulitaan levyksi, leikataan kevyesti "siivuiksi" ja kierretään pitkänomaisen kapulan päälle. Aiemmin nämä kapulat olivat puisia, nykyisin pääosin teräksisiä. Ennen avotulella paistamista pullatangot kieritellään kanelisokeri-seoksessa. Pulla jää siis sisältä ontoksi ja valmin pullan kierteestä on helppo napsia sopivan kokoisia suupaloja.



Näitä uutuuksia nähtiin viime reissullamme ihmisten syövän kaduilla. Pitihän sitä sitten itsekin maistaa. Me testasimme tämän hittipullan, mansikkahillolla ja kermavaahdolla täytetyn kierteen paikassa nimeltä Trdlo, Rytířská- ja Na Můstku  -katujen kulmassa. Tämä uudistettu versio oli ok, mutta perinteinen on helpompi syödä ja taisi tuo uutuus muutoinkin jäädä yhteen testikertaan. Suosittelemme siis perinteistä Trdelnikiä.

Trdlo

Rytířská 403/16, Staré Město (Vanhakaupunki), Praha 1 - karttalinkki tässä. 

SHARE:

10. lokakuuta 2016

Nettiliput teatteriesityksiin (Národní divadlo) - ja joulumatkailijoille 2016 extravinkki!




Prahasta voidaan sanoa sen olevan erityisen kattava kulttuurikaupunki, sillä täällä jos missä on päivittäin useita erilaisia konsertteja ja teatteriesityksiä.

Prahassa on monia erilaisia teattereita ja joitain esityksiä näytellään myös englanniksi. Lisäksi baletit ja oopperat eivät tarvitse paikalliskielen osaamista; samoin kuin Musta Teatteri. Teatterikäynti on aina jonkinlainen elämys; yleensä positiivinen sellainen. Joskus kannattaa matkalla ollessa tehdä jotain tavanomaisesta poikkeavaa ja erilaista, tässäpä siis asiaa siitä:
Vinkkaankin teille nyt nettisivun, josta teatteriesityksiä ja lippuja voi tarkastella: se on Kansallisteatterin (Národní divadlo) omat sivut; tässä. Sieltä näkyvät esitykset (valitse ylhäältä Programme) ja jos on vielä tilaa, lipun voi ostaa netin kautta. Samalla esityksen nimen yläpuolella vihjataan, onko se ooppera, näytelmä vai baletti.
Sivuilta voi ostaa myös muiden, Kansallisteatterin "sivuteattereiden" lippuja, teatterit esittelyssä Stages -yläpalkkitunnuksen kautta.
Omat vinkit esityskaudelle syksy 2016-kevät 2017:

Kansallisteatterin vieressä sijaitseva Laterna Magikassa näyttää menevän Pikku Prinssi; sekin voisi olla kiva yllätys, eikä hullumpi varmaankaan ole Wonderful Circus. Liput myös ko. sivun kautta.


Ja joulukuun 2016 Praha-matkailijoille extra-vinkki:

Uskoisin, että te, jotka ette vielä ole baletissa käyneet, varmasti elämyksen antaisi Pähkinänsärkijä ja pehmoinen hiiri -esitys, joka vie paitsi Tshaicovskin musiikkiin, myös talvitunnelmaiseen ja jouluntäyteiseen Prahaan, sen mystisille kaduille!

Tarina alkaa jouluaatosta ja Stahlbaumin perheessä isä ja äiti isännöivät suuria aattojuhlia. Perheen lapset Clara ja Fritz ovat tarinan pääosassa, sekä kummisedältään lahjaksi saamansa Pähkinänsärkijä-nukke. Mitä oikein tapahtuu, miten hiiri liittyy juttuun; lisää tarinasta voit lukea tästä.

Tässäpä siis upea kokemus Prahan joulunaikaan matkaaville aikuisille ja koko perheelle! Esitys kestää 2 tuntia, väliaika on 20 minuuttia. Ja Kansallisteatterin katsomo on elämys jo sinänsä; kultaa ja punaista, parvekkeita kolmessa kerroksessa. Mutta ole lippujen ostossa nopea, erään infon mukaan nämä myydään loppuun pian.

Tarttukaa siis teatteriin!
Teatterin osoite:
Národní divadlo
Národní 2, Praha 1 (karttalinkki)



Kaikki Pähkinänsärkijä ja pehmoinen hiiri -kuvat netistä: täältä, täältä ja täältä
SHARE:

9. lokakuuta 2016

Kesäisen Vltava -joen elämää


Näin alkaneen syksyn, ja lokakuun kylmien ilmojen keskelle on mukava palauttaa mieliin lämmin kesäinen päivä kun  Dvořákovo nábřežín rannalla kulkiessamme päätimmekin lähteä risteilemään Vltavalla. Olimme kävelleet jo ohi jonkin matkaa varsinaisen lipunmyyntikojun, emmekä millään olisi halunneet lähteä takaisin, sillä edessämme olevaan jokiristeilijään mentiin jo sisään eli se lähtisi aivan kohta. 

Miehelläni kävi ajatus, jospa lipuntarkastajalta, joka seisoi laivan edessä ja otti väkeä sisään, voisi ostaa risteilylipun? Sinne siis mentiin, jonon jatkoksi ja kun aikamme tuli, kerroimme, että meillä ei ole etukäteen ostettuja lippuja, olisiko mahdollista ostaa se tässä? Kyllä vain, sanoi purseri ja toivotti meidät tervetulleeksi laivaan.

Näissä kuvissa ei fiilistellä kauniita rakennuksia, vaan näytän teille kuvia Vltava-joelta, mitä siellä kesäaikana tapahtuu.

Tervetuloa risteilylle!


Kipusimme aurinkoisen kelin saattelemana tietysti laivan terassille, yläkannelle. Olemme olleet kerran ennen tätä jokiristeilyllä Prahassa, se oli toukokuuta jonakin vuonna, mutta ilmat olivat tuolloin todella kylmät ja palelimme laivassa. Onneksi tuo risteily ei kestänyt silloin kuin vain vajaan tunnin.

Sen sijaan tässä vaiheessa meillä ei ollut hajuakaan, millaiselle risteilylle olimme itsemme buukanneet. Aurinko paistoi lämpimänä, asteita + 26, ellei enemmänkin, mikäs siis tässä olisi olla.


Etsimme sopivat paikat ja hetken kuluttua meitä tultiinkin rahastamaan. Olimme aluksella, joka tekisi parin tunnin risteilyn ja tässä kelissä sehän oli oikein sopivaa. Rahastaja otti samalla juomatilauksemme ja miltei heti tämän jälkeen lähdettiinkin matkaan.


Matkamme soljui leppoisasti siltojen alitse kanaaliin, jossa vettä nostetaan ja lasketaan tarpeen mukaan. Hetken siis odottelimme ja sitten taas matka jatkui kohti Vyšehradia.

Risteilyalus ei ollut aivan täynnä, joten muutamia paikkoja vielä oli jäänyt vapaaksi. Se oli tietysti meille hyvä, sillä tunnelma oli rauhallinen, leppoisa ja tilava; jos näin voisi sanoa.


Risteilyn aikana näkyi suppailijoita, polkuveneilijöitä, kirkkovenekunta, kalastajia ja moottoriveneilijöitä.

Vasta nyt oikeastaan huomasi, että Vltavalla on elämää. Yleensä turisti näkee siltoja ylittäessään ja rannalla kulkiessaan pelkästään näitä jokiristeilyaluksia tai polkuveneiljöitä, mutta kaikki muu tällä risteilyllä näkemämme vesielämä oli hauska yllätys.

Itse olemme miettineet myös yksityisten venesatamien, kauniiden laitureiden ja veneiden puuttumista. Piristäisiväthän ne jokinäkymää hienosti. Ehkä täällä ei ole tapana hankkia omaa venettä ja käyttää sitä kesäaikaan tai sitten yksityisveneily on kielletty, esimerkiksi historiallisen Kaarle-sillan mahdollisen suurista aalloista johtuvien rapautumisten vuoksi? Ken tietää, niin vinkatkaa kommenttiboksiin.


Tarjoilija kiersi muutamaan kertaan risteilyn aikana pöydissä ja näin oli mahdollisuus tilata paitsi juomia, myös pientä syötävää. Naapuripöydässä nautittiinkin ainakin melko mukavan näköisiä maalaisranskanperunoita kera oluiden.


Alus kävi siis kääntymässä Vyšehradin kukkulan kohdilla ja lähti sitten kotisatamaa kohti. Jossain Tanssivan Talon jälkeen alus otti mukaansa muutaman matkustajan menomatkalla, mutta takaisin mentiinkin sitten suorin tein.


Hyvä reissu. Ja meillä kävi vielä tuuri sään suhteen, sillä kaksi seuraavaa lomapäivää olivat tosin myös lämpimiä, mutta pilvisiä. Ex-tempore idea oli siis mainio.

Ei ihme, että nämä jokilaivaristeilyt ovat ainakin turistien suosiossa. Kesäisenä aurinkoisena päivänä ei olekaan huonompi idea istuskella aluksen kannella, joka hiljalleen lipuu eteenpäin, ja katsella kauniita taloja jokivarrella, nauttia oluen tai viinilasillisen, ehkä jotain pientä suolaista.


Lippuja jokilaivaristeilylle kannattaa ostaa ilmojen mukaan paikan päältä, etukäteen ainakin tästä linkistä voi muutamaa tarjontaa tarkastella.

Mutta jos joku on kurkannut jo kotimaassa säätiedotuksen lomalleen, niin tässä ainakin yksi nettisivu (suomeksi), joka myy netissä muutamaa Vltava-risteilyä - Sivulle pääset tästä linkistä.

Lipunmyyntikoju löytyy  Dvořákovo nábřežín rannan tuntumasta, läheltä Čechův most - siltaa, laiturit on numeroitu. (Karttalinkki).


SHARE:

7. lokakuuta 2016

Schönbornský palác - Kafkan viimeisin vuokrahuoneisto ja Yhdysvaltain suurlähetystö



Olemme ihastelleet näkymää, joka avatuu silmien eteen Strahovin luostarista laskeutuessa alas Raoula Wallenberga -kävelytietä kohti Uvoz-katua. Tällöin oikealla puolella, matalassa laaksossa Petřín-kukkulan alla, näkyy useita hedelmäpuita ja keväisin vihreän nurmen seasta pilkistävät keltaiset narsissit.

Syyskuussa 2016 tullessamme jälleen kerran tuota samaista reittiä pitkin,  käännyimmekin luostarin jälkeen heti oikealle, kohti kukkulaa ja näkötornia. Hetken polkua käveltyämme löysimme rinteestä yläkuvan oikeassa laidassa näkyvät portaat, jotka johtivat alas ja olivat meille uusi tuttavuus.

Epäilen, että rappusia pitkin olisi päässyt Vlašská-kadulle? Ja kun näitä kulmia tarkastelee, ehkä mieleen painuvammaksi rakennukseksi tulee Yhdysvaltain suurlähetystö, sillä sen ohi mennessä sinut varmasti havaitaan vartijoiden toimesta, varmasti kuvataankin jostain talon nurkalla olevasta valvontakamerasta. Mutta mikä oikein on tuo tarkasti vartioitu talo, siitä seuraavassa; hieman ensin kautta rantain.


Italialaisia siirtolaisia alkoi asettumaan Prahaan 1500-luvulla. Monet heistä olivat taiteilijoita, muurareita ja käsityöläisiä, jotka oli pestattu uudelleenrakentamaan kaupunkia, sekä koristelemaan Prahan linnaa.

Nämä italialais-siirtolaiset asettuivat asumaan Malá Stranan kaupunginosaan kadulle nimeltä Vlašská ulice. Oikea suomalainen käännös sanasta Vlašská  olisi kuitenkin "Saksanpähkinä", mutta ehkäpä nuo tummahiuksiset italialaiset ovat tuohon aikaan saaneet sen kääntymään puhekielessä italiamuotoon, sillä kadusta käytettiin puhekielessä nimitystä "italialainen katu".

Jos Vltava-joen suunnalta lähdetään katua etenemään, Vlašskálle käännnytään Tržiště -kadulta. Vlašská -kadun varrelta löytyy mm. seuraavia taloja: talo numero 335/34, Nemocnice Milosrdných sester sv. Karla Boromejského v Praze (kuva yllä, iso keltainen rakennus, "Italialainen sairaala", on toiminut myös orpokotina).

Toinenkin sairaala alueelle on muinoin perustettu, Vlašského špitálu (talo nro 335/34), sekin alueella asuneiden italialaisten toimesta. Kumpikaan ei enää toimi sairaalan varsinaisessa merkityksessä.


Eräs kadun kauneimmista rakennuksista toimii nykyisin Saksan suurlähetystönä, joka sijaitsee rakennuksessa nimeltä Lobkowiczký palác (Lobkowizin palatsi). Sen harjalla seisovat figuurit näkyvät kauas (kuva yllä).

Tržiště-katua Malostranské náměstín suunnalta katsottuna , vanha postikortti, ilmeisesti 1900-luvun vaihteesta

Mikäli kulkee pitkin Tržiště-katua (suom. Markkinat), tulee kulkeneeksi myös Yhdysvaltain suurlähetystön ohitse, jonka edustalla vartioidaan aina, samoin kuin autoja saatetaan kadulla tarkistella vartijoiden toimesta.

Yhdysvaltain suurlähetystö Tržiště- ja Vlašská -katujen kulmauksessa on muhkea rakennus ja sen "oikea" nimi on Schönbornin palatsi (Schönbornský palác); viimeisten aristokraatti-omistajasuvun mukaan, mutta rakennuksen alkuperäinen nimi on Colloredovský palác. Rakennus on suojattu kulttuurimonumentiksi.

Alun perin samaisella paikalla oli viisi renesanssiajan taloa, jotka purettiin kun kreivi Rudolf Colloredo-Waldsee (1585-1657) osti tontin. Kreivi toimi sotilaskomentajana Prahassa. Itse palatsia aloitettiin rakentamaan vuonna 1643 ja se valmistui v. 1656. Kuten muitakin tuon ajan rakennuksia, tätäkin on muutettu ja lisärakennettu kaikkien sen jälkeisten vuosien ajan, kunnes se on päätynyt tähän nykyiseen muotoonsa 1900-luvun alussa.


Vuosina 1715-1718 edellisen omistajan jälkeen palatsia asutti diplomaatti Jerome Colloredo-Waldsee. Hän halusi tehdä palatsiin hieman muutoksia barokkityylin suuntaan. Toimeen pestattiin (jälleen italialaiset) arkkitehdit Giovanni Battista Alliprandi, Bartolomeo Scotti ja sitten luultavasti J. B. Santini. Herrat vastasivat pääasiassa kadun puoleisen julkisivun jälleenrakentamiseen liittyvistä toimenpiteistä. Tärkeimmät muutokset sisätiloihin ja puutarhaan teki Alliprandi.

Myöhemmin palatsia omisti useita aristokraatteja, kunnes vuonna 1794 omistus siirtyi Schönbornin perheelle. Samalla palatsin nimi muuttui nykyiseen, Schönbornský palác. Suku asutti palatsia pitkään, sillä esimerkiksi vuonna 1910 silloiset Schönbornin perheen jäsenet alkoivat vuokrata huoneita palatsista.
Franz Kafka ja palatsi kuvassa oikealla

Yksi tunnetuimmista vuokralaisista olikin Franz Kafka, joka vuonna 1917 asui vuokralla rakennuksessa kahden huoneen huoneistossa.

 Kirjeessään morsiamelleen Felice Bauerille Kafka kirjoitti:

"Menin kiinteistötoimistoon, jossa minulle kerrottiin yhden huoneiston olevan vapaana eräässä Prahan kauneimmista palatseista. Kaksi huonetta ja eteinen, sekä pieni kylpyhuone. Vuokra kuusisataa korunaa vuodessa. Se tuntui kuin unelmalta ja menin huoneistoa katsomaan. Huoneet olivat pitkiä ja kauniita, väreinä punaista ja kultaa, melkein kuin Versailles. Neljä ikkunaa unenomaisen ja hiljaisen pihan suuntaan, yksi ikkuna puutarhaan. Ja mikä puutarha! Kun tulee portin kautta palatsin pihaan, ei usko mitä näkee. Korkea kaariportti vie puutarhaan, polku viettää alaspäin hitaasti ja majesteetillisesti, takana näkyvät kauniit kiviportaat. "

"Mutta asunnossa on yksi mutta: huoneiston entinen vuokralainen, nuori mies ja hänen vaimonsa asuivat siellä palvelijansa kanssa vain muutamia kuukausia, kunnes virkamiehenä toimiva mies siirrettiin toisiin tehtäviin, pois Prahasta. Pariskunta oli ehtinyt jo kuitenkin sisustaa asuntoaan ja tuo aiempi vuokralainen toivookin nyt, että uusi asukas voisi maksaa osittain sähkön, veden ja puhelimen käytöstä, sekä eräästä isosta matosta, joka on ripustettu seinää koristamaan. Se taitaa olla liikaa minulle. Ehkäpä korkeat huoneet ovat talvisaikaan kylmät ja sisustus on liian ylellinen minulle. Eikä minulla ole mitään huonekalujakaan."

"Mutta samaisessa palatsissa on toinenkin huoneisto vuokrattavana, kolmannessa kerroksessa. Tässä asunnossa oli huoneen korkeus matalampi ja ikkunat osin kadulle. Kalustus jo valmiina, vaatimaton."

Franz Kafka vuokrasi tuon vaatimattomamman huoneiston ja palatsiin hän jäi asumaan joksikin aikaa. Tuolloin rakennuksen edessä Tržiště -kadulla oli pieni vihannestori.


Huoneisto oli kylmä ja vetoinen (pieni ikkunakuva yllä), joka edisti Kafkan sairastumista tuberkuloosiin. Kafka oli ehtinyt asua asunnossaan vain muutamia viikkoja kun eräänä yönä hän alkoi yskiä verta. Tämä oli tapahtunut jo kerran aikaisemminkin, mutta silloin hän kieltäytyi menemästä lääkäriin ja oletti, ettei se olisi mitään vakavampaa. Vihdoin hänen oli mentävä lääkärin tutkimuksiin ja hänellä todettiin tuberkuloosi.

Myöhemmin Kafka kirjoitti Milena Jesenkálle:

"Se alkoi verenvuodolla noin kolme vuotta sitten. Nousin yöllä yskäkohtauksen tullessa ja tunsin oloni levottomaksi. Kävelin huoneessa, nojasin ikkunanpieleen ja katselin ulos, menin pesutelineelle ja istuin sängyllä. Oletin, että verenvuoto lakkaisi ja voisin mennä takaisin nukkumaan. Aamulla huonettani tultiin siivoamaan ja siivoojatyttö näki veren ja kehoitti minua menemään lääkäriin. Menin kuitenkin ensin toimistoon, koska tunsin oloni taas melko hyväksi. Lääkärille menin vasta iltapäivällä."

Tuberkuloosi teki mahdolliseksi varhaiseläkkeen ja niinpä Kafka haki eläkkeelle 6. syyskuuta 1917; aluksi tietenkin tuloksetta. Siitä huolimatta hän sai kolmen kuukauden loman toipumiseen ja hän halusi viettää sen idyllisellä maaseudulla. Kafka joutui luopumaan huoneistostaan Schönbornin palatsissa. Kirjeessään siskolleen hän kertoo: "Hyvä Ottla, olen muuttanut pois. Suljin ikkunat palatsissa viimeisen kerran ja lukitsin oven; se tuntui kuin kuolemalta."

Lopun elämäänsä Kafka vietti eri parantoloissa, itseään hoidattaen. Muistolaatta Kafkan asumisajasta rakennuksessa löytyy sen seinästä (pieni kuva yllä, oikealla).

Kuva joulukuulta 2010; edessä italialainen sairaala, takana nykyinen Saksan suurlähetystö

Vuonna 1919 palatsin osti Carl Johanna Schönborninlta amerikkalainen miljonääri Charles Richard Crane, joka toimi Tšekkoslovakiassa vuosina 1919-1921 ensimmäisenä Yhdysvaltain suurlähettiläänä.  Crane osti palatsin 117 000 dollarilla. Tuolloin palatsin useimmat huoneet olivat vuokrattuina ja halvaksi katsottu hinta johtui juuri edustustilojen puutteesta. 

Vuonna 1924 palatsia tarjottiin Yhdysvaltain hallitukselle ostettavaksi, jotta rakennukseen voitaisiin perustaa vakituinen suurlähetystö. Toisen maailmansodan aikana palatsia hallinnoi sveitsiläinen syyttäjä ja sodan jälkeen vuodesta 1945 Yhdysvallat ovat omistaneet rakennuksen, joka olikin mennyt melkoisen huonoon kuntoon. Aluksi suurlähetystö toimi Schönbornin palatsissa vain muutamassa huoneessa, jossa työskentelivät jokunen työntekijä ja tiloja voitiin tarvittaessa käyttää suurlähetysön kutsuvierastilaisuuksiin.

Heinäkuussa vuonna 2001 tiloja alettiin vihdoin remontoida ja palatsin kauniit myöhäisrenesanssikatot paljastuivat rakennuskerrosten alta. Kattojen rakennustyöt lopetettiin välittömästi ja paikalle kutsuttiin taideasiantuntijoita katsomaan tilannetta. Puisiin kattorakenteisiin maalatut kuvat ovat mitä ilmeisemmin 1600-luvulta, myös kattojen muoto (kasetti) oli säilynyt suhteellisen hyvin, ja tätä pidettiin säilyttämisen arvoisina. Kaseteissa näkyy kuvissa mm. keisarillinen kotka. Lisäksi muissa koristeellisissa maalauksissa on alkuperäisten kuvien mukaan säilytetty kukkia, eläinten- ja muita figuureja. Keisarinna Maria Theresan aikana määrättiin, että kaikki puukatot peitettiin rappauksella paloturvallisuuden vuoksi. Nyt rappaus on poistettu ja kattojen entisöinti tuli valmiiksi vuonna 2006.

Jean-Baptiste Isabeyn maalaama akvarelli v. 1812, nuoli osoittaa puutarhan huvimajaa , palatsi on iso rakennus sen edessä

Palatsin takana on italialainen puutarha, Schönbornská zahrada, joka on pinta-alaltaan 2,68 hehtaaria. Tämä puutarha on varmasti tallentunut monien kamerakuviin kun kuljetaan Strahovin luostarista alas Uvoz-katua kohti pitkin. Puutarha luotiin vanhan viinitarhan paikalle vuonna 1660 ja sieltä johtavat kauniit portaat suoraan palatsin terassille. Kartanon isäntä Colloredo-Waldsee menetti Lützen- taistelussa jalkansa 16.11.1632, joten hän rakensi portaat rinteeseen, jotta pääsi helpommin nauttimaan palatsiaan ympäröivästä puutarhasta.

Puutarhassa sijaitsee vielä kaunis huvimaja, Gloriett, jonka on suunnitellut, kuinkas muutenkaan italaialainen arkkitehti Giovanni de Galliano Pieroni (1586-1654), jonka Rudolf Colloredo-Waldsee tunsi kuulemma hyvin. Huvimajassa on ikkunat neljälle sivulle ja sen sisäkatossa on maalauksia. Näiden epäillään olevan Anton Stevensin (Anthony Stevens Steinfels, 1618-1672) tekemiä, joka asui läheisessä Strahovin luostarissa 1600-luvun lopulla. Huvimajasta on näkymät joka ilmansuuntaan ja sieltä näkyvät kaikki Prahan tärkeimmät maamerkit.

Yläkuvassa nuoli osoittaa huvimajaa, joka on tallentunut akvarelliin, jonka taitelija on maalannut Prahan linnalla v. 1812. Katsokaahan kuvaa, kuinka kukkulan alue on silloin ollut melkoisen avara, verrattuna nykyiseen puustoiseen maisemaan.

Alapuoleinen kuva taas löytyi omista kuvakätköistä, huvimaja pilkottaa siinä puiden keskeltä; sen pystyy linnakukkulan puolelta juuri ja juuri huomioimaan, ainakin kesäaikaan, jolloin kuva on otettu.


Schönborn muutti puutarhaa hieman englantilaiseen maisematyyliin sopivammaksi. Puutarha on  suljettu yleisöltä, valitettavasti.

Erikoista on se, että palatsin puutarha on mainittu useissa Prahassa vierailleiden, ulkomaisten "tärkeiden henkilöiden" matkapäiväkirjoissa 1600-luvun lopulla. Mitä ilmeisemmin palatsin isäntä on kestinnyt useita vieraita ja esitellyt heille kaunista puutarhaansa, joka tuon ajan ihmisten mieliin on jäänyt kauniina, josta on muistiinpanoissakin mainittu.

Huvimaja tänään, salossa Yhdysvaltain lippu. Kuva Wikipedia


Osoite:

U.S. Embassy in The Czech Rebuplic

Schönbornský palác

Tržiště 15, Praha 1 (karttalinkki)





SHARE:

6. lokakuuta 2016

Kahvia ja kattokruunuja - Kavárna Obecní dům


Kahvilla pistäytyminen jossain Prahan vanhimmista kahviloista kuuluu aina osana matkaamme. Yksi näistä vakipaikoistamme on Kavárna Obecní dům eli Kunnallistalon kahvila, josta olen aikaisemminkin kirjoittanut.  Tämän paikan veroista miljöötä saa kyllä hakea, vaikka monia palvelultaan ja tuotteiltaan saman tasoista wanhaa kahvilaa Prahassa onkin. 

Tässä Kunnallistalon kahvilassa pistäydyimme jälleen kerran. Kuten kuvistakin näkyy, kahvilassa ei ollut paljonkaan väkeä, joka sopii meille; on rauhallista. Aamiais- ja lounasaikaan näissä paikoissa saattaa olla melkoinen puheensorina. Kauneinta kahvilassa ovat tietysti upeat kattokruunut ja hauskinta tarjoilijan työntämät kakkukärryt, joissa on jos jonkinlaista makeaa herkkua, joita voi sitten ostaa kahvinsa kera.


Kunnallistaloa on kutsuttu Tsekin kauneimmaksi jugendtaloksi ja valmistui 1911. Se rakennettiin alun perin paikalla olleen entisen kuninkaanlinnan tilalle, joka purettiin huonokuntoisuutensa vuoksi; ruutiportti on tästä alkuperäisestä rakennuksesta enää jäljellä.


Kunnallistalossa on paitsi tämä kahvila, myös ravintola, sekä näyttely- ja konserttitiloja. Kesäkaudella rakennuksen edustalla on terassi, joka yleensä on hyvällä kelillä melkoisen täynnä asiakkaita. 


Kunnallistalon kaunistamiseen erilaisin kuvin ja lasitöin on osallistunut hyvä joukko sen ajan tärkeimpiä taiteilijoita, kuten Alfons Mucha. Pääoven yllä on kaunis mosaiikki, joka on ikuistunut monen kameraan; aina ohikulkiessa sitä pitää ihastella. Sen suunnitteli Karel Spillar ja mosaiikin teksti kuuluu suomennettuna: "Ollos menestyvä Praha! Uhmaa aikaa, uhmaa pahantahtoisuutta. Kestä kaikki myllerrykset!"

Koska tällä kertaa asiakkaita oli niin vähän, puikahdin portaita ylös toiseen kerrokseen, josta olikin hieno näkymä alas saliin.


Kahvilan kotisivut englanniksi tässä.


Osoite:

Kavárna Obecní dům
Náměstí Republiky 5, Praha 1 (karttalinkki)
Avoinna päivittäin klo 7:30 - 23:00

SHARE:
© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig