HEL- PRG ... and other Czech stories

17. lokakuuta 2016

Minulý týden se tématy - Menneen viikon puheenaiheita
Lokakuun pikkuiset uutispalat lähipäiviltä:
 
Maailma muuttuu, sen jälleen huomasin kun kirjoitin aikaisempaa juttua Václavin aukion mahdollisista tulevista liikennemuutoksista. Sitten löysin myös jutun Pražská tržnice -markkinatorilta. Siellä rakennukset ovat huonossa kunnossa ja suuri osa niistä tyhjillään, siksi kaupunki miettii pitäisikö aluetta purkaa? Pražská tržnice perustettiin vanhan teurastamon alueelle vuonna 1982 ja siellä sijaitsee noin 41 eri rakennusta. Markkina-alueelle on nyt ajateltu "viljelijöiden markkinoiden" tapaista myyntialuetta, jossa olisi myös pieniä ruokapaikkoja, jotka olisivat keskittyneet lähiruokatyyppisesti. Alueen vuokralainen Delta Center piti saada pitää alueen vuokraoikeudet itsellään aina 2045 vuoteen asti, mutta kaupunki riitautti asian ja halusi purkaa vuokrasopimuksen vuonna 2011 ja edelleen tätä purkupäätöstä, sekä korvauksia puidaan oikeudessa. Nyt kaupunki on yrittänyt päästä Delta Centerin kanssa jonkinlaiseen yhteisymmärrykseen, jotta asiaa saataisiin eteenpäin, sekä aluetta kunnostetuksi turvallisemmaksi ja ilmettä uudistetuksi.

Prahan Žižkovin kaupunginosan kadut Husitská ja Koněvova remontoidaan keväästä 2017 alkaen. Prahan apulaiskaupunginjohtaja Petr Dolínek toivoo rakennus- ja muutostöiden alkavan, sekä sujuvan reippaasti. Pysäköintiin liittyviä muutostöitä tullaan tekemään, samoin katujen viihtyvyyteen panostetaan uudella tavalla.
 
Ja rakentamiseen liittyvästä kolmaskin uutispala: Prahan päärautatieaseman peruskorjaus pitkittyy. Taustalla tässäkin omistajan ja vuokralaisen väliset erimielisyydet.  Italialainen Grandi Stazioni sai vuonna 2002 sopimuksen kunnostaa asema ja saada näin käyttöönsä 30:n vuoden vuokrasopimus. Rautatieaseman uudempi osa (rakennusvuodet 1972-1979) onkin kokenut remontin ja avattiin vihdoin vuosien remontoinnin jälkeen uusittuna 2011, mutta vanhempi puoli (avattu v. 1871) odottelee vielä ja tämän vanhemman osan kunnostukseen liittyen ollaankin nyt riidoissa, kun remontti pitkittyy jälleen.  Alustava valmistuminen näyttää näillä näkymin olevan vasta vuonna 2018.
 


 
Forum 2000 -konferenssi avattiin Prahassa sunnuntaina 16.10.2016. Tapahtuman teema on tänä vuonna "Rohkeutta ottaa vastuuta" ja alkupuheen piti Slovakian presidentti Andrej Kiska. Kolme päivää kestävä konferenssi keskittyy tällä kertaa edesmenneen presidentti Václav Havelin perintöön, sillä Havel oli yksi Forum 2000 -tapahtuman aloitteentekijä ollessaan vielä Tshekin presidenttinä ja loppuvuonna juhlistetaan Havelia eri tavoin.  Nyt konferenssin vieraana ja puhujana nähdään mm. Tiibetin hengellinen johtaja Dalai Lama.

Tshekin poliisi pidätti yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana yhteensä 4146 laitonta maahanmuuttajaa, mikä oli 3055 ihmistä vähemmän kuin samaisena ajanjaksona viime vuonna 2015. Eniten maahan laittomasti tulleita ja paperittomia henkilöitä oli Ukrainasta, joita oli yhteensä 1155. Muita kansallisuuksia oli mm. Syyriasta ja Irakista, sekä Afganistanista.
 
Asuntojen keskihinta on kasvanut Prahassa 11,1 % vuoden toisella neljänneksellä. Keskimääräinen neliöhinta Prahassa on 60.300 korunaa kun taas esimerkiksi Ústí nad Labemissa neliöhinta oli 11.400 korunaa.

 
Lokakuiset säät jatkuvat Tshekissä epävakaisina, pilvistä ja sadetta on odotettavissa koko alkuviikoksi, lämpötila on keskimäärin noin + 13 astetta.


Hyvää alkanutta viikkoa itse kullekin!
 


 
Lähteet: Prague Monitor, Prague tv, Prague Radio / Omat kuvat syyskuulta 2016 Prahasta
 
 


 
Share:

3 kommenttia

 1. Heippa! Törmäsin blogiisi, kun haaveissa on matka Prahaan ensi vuoden puolella ja etsiskelen tietoa sitten matkaan liittyen. Aikahaarukkana tammi-huhtikuu. Milloin suosittelisit matkustamaan sinne ja mitä kautta kannattaa varata lennot/hotelli? Ootko kokeillut AirBNB:tä? Oon aika amatööri matkustelussa, joten kaikki vinkit kiinnostaa! Kuhan nyt tietäis mistä lähteä liikkeelle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei, ja kiva kun löysit tänne!

   Aikahaarukka matkasi ajankohtaan on siis tammi-huhtikuu. Näistä me olemme olleet Prahassa helmikuussa ja muutaman kerran maalis-huhtikuun vaihteessa, pääsiäisenä. Sinänsä Prahaan voi matkustaa koska tahansa, kaupunki ottaa aivan varmasti teidät vastaan yhtä kauniina, oli vuodenaika mikä hyvänsä. Jos itse saan valita ajankohdan, joulun aika on ilman muuta numero 1, toisena loppukevät, ehkä siinä toukokuun alussa, kun Prahan mangoliapuut, narsissit ja muut alkukesän kukat kukkivat loistokkaina, ja nurmikko vihertää silmiä häikäisten.

   Meillä on lentoina aina olleet suorat lennot, koska lentoaika on 2 tuntia, emme ole lähteneet esim. yhden pysähdyksen taktiikalla lentoja edes hakemaan. Ollaan lennetty Finnairilla, Norwegianilla ja tshekkien omalla CSA:lla. Olemme varailleet lentoja suoraan ko. firmojen kotisivuilta, mutta muistakin hakupalveluista kannattaa lentoja kurkkailla (travellink, matkapörssi, yms.). Näistä tuo tshekkien lentoyhtiö lennättää meno-paluuna n. 150 e /hlö suorin lennoin, ja lentojen lähtö- sekä paluuajat Suomesta/Suomeen ovat inhimilliset eli koska meillä on Helsinki-Vantaalta vielä n. 3,5 tunnin ajomatka kotiin, emme halua olla kotisuomessa klo 01 yöllä, mieluummin iltapäivällä. Samoin on lähtöaikojen suhteen. Finnair tarjoaa aina silloin tällöin lentotarjouksia, niitäkin kannattaa tarkastella. Lisäksi pitänee huomata, että kaikkien lentoyhtiöiden ns. perushintaan ei kuulu ruumaan menevä matkalaukku; siitä siis veloitetaan jossakin erikseen. Hintaa ja lentoa tarkastellessaan kannattakin kurkata myös tämä seikka, mikäli ei pärjää kaupunkilomallaan pelkällä koneen gabiiniin menevällä matkalaukulla. CSA:lla lentohintaan on ainakin vielä sisältynyt ruumaan menevä matkalaukku, samoin taitaa olla Finnairilla.

   Hotelleista emme ole käyttäneet tällä hetkellä kovastikin suosiota saanutta AirBNB:tä, me olemme tehneet varauksia lähinnä Booking.com:in kautta hotelleihin. Talvisaikaan kannattaa hotelli ottaa melko läheltä Vanhaakaupunkia, vaikkapa Václavin aukion kupeesta - siitä on lyhyt matka kävellä itse Vanhaan kaupunkiin tai Linnakukkulalle. Kesäaikaan hotelli voi olla vähän kauempanakin, kun pukeutuminenkin on kevyempää, samoin kuin kulkeminen. Google-Map on hyvä apu: kun olet löytänyt hotellin, katso myös kartalta meneekö sen läheisyydestä raitiovaunu- ja/tai metrolinjaa (=pysäkkiä). Jos tarvitset jossain vaiheessa matkaasi julkisia kulkuvälineitä, pysäkin kannattaa olla hotellin lähellä.

   Mutta hotelli kannattaa varata ajoissa, sen olemme huomanneet. Hinnat nousevat kun h-hetki lähenee ja tarjonta vähenee. Eli kun lennot olette saaneet buukatuksi, ottakaahan alustava varaus samoin tein jostain hyväksi katsomastanne hotellista - siis sellainen, jonka voi kuluitta perua jos löytyy parempi kun lisää hotellitarjontaa selailette.

   Tässä näin pikaiset omat-neuvot. Antakaahan muutkin omianne, jos vain jaksatte : )

   Ja sinulle: ihanaa & mukavaa Praha-matkan suunnittelua! Ja tietysti itse matkaa.


   Poista
 2. Loistavaa! Kiitos kovasti hyvistä ohjeista! :)

  VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig