HEL- PRG ... and other Czech stories

6. lokakuuta 2016

Kahvia ja kattokruunuja - Kavárna Obecní dům


Kahvilla pistäytyminen jossain Prahan vanhimmista kahviloista kuuluu aina osana matkaamme. Yksi näistä vakipaikoistamme on Kavárna Obecní dům eli Kunnallistalon kahvila, josta olen aikaisemminkin kirjoittanut.  Tämän paikan veroista miljöötä saa kyllä hakea, vaikka monia palvelultaan ja tuotteiltaan saman tasoista wanhaa kahvilaa Prahassa onkin. 

Tässä Kunnallistalon kahvilassa pistäydyimme jälleen kerran. Kuten kuvistakin näkyy, kahvilassa ei ollut paljonkaan väkeä, joka sopii meille; on rauhallista. Aamiais- ja lounasaikaan näissä paikoissa saattaa olla melkoinen puheensorina. Kauneinta kahvilassa ovat tietysti upeat kattokruunut ja hauskinta tarjoilijan työntämät kakkukärryt, joissa on jos jonkinlaista makeaa herkkua, joita voi sitten ostaa kahvinsa kera.


Kunnallistaloa on kutsuttu Tsekin kauneimmaksi jugendtaloksi ja valmistui 1911. Se rakennettiin alun perin paikalla olleen entisen kuninkaanlinnan tilalle, joka purettiin huonokuntoisuutensa vuoksi; ruutiportti on tästä alkuperäisestä rakennuksesta enää jäljellä.


Kunnallistalossa on paitsi tämä kahvila, myös ravintola, sekä näyttely- ja konserttitiloja. Kesäkaudella rakennuksen edustalla on terassi, joka yleensä on hyvällä kelillä melkoisen täynnä asiakkaita. 


Kunnallistalon kaunistamiseen erilaisin kuvin ja lasitöin on osallistunut hyvä joukko sen ajan tärkeimpiä taiteilijoita, kuten Alfons Mucha. Pääoven yllä on kaunis mosaiikki, joka on ikuistunut monen kameraan; aina ohikulkiessa sitä pitää ihastella. Sen suunnitteli Karel Spillar ja mosaiikin teksti kuuluu suomennettuna: "Ollos menestyvä Praha! Uhmaa aikaa, uhmaa pahantahtoisuutta. Kestä kaikki myllerrykset!"

Koska tällä kertaa asiakkaita oli niin vähän, puikahdin portaita ylös toiseen kerrokseen, josta olikin hieno näkymä alas saliin.


Kahvilan kotisivut englanniksi tässä.


Osoite:

Kavárna Obecní dům
Náměstí Republiky 5, Praha 1 (karttalinkki)
Avoinna päivittäin klo 7:30 - 23:00

Share:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blog Design Created by pipdig