Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

11. marraskuuta 2016

Josefov, Juutalaiskorttelit - Rauhallisuutta ja historian havinaa



Josefov (saksaksi Josefstadt) on Prahan juutalainen korttelialue. Se sijaitsee Vanhankaupungin aukion ja Vltava-joen välissä (karttalinkki alueesta), ja sen historia alkaa jo 1200-luvulta. Tällöin kaupungin juutalainen yhteisö määrättiin muuttamaan yhdelle alueelle, joka aidattiin. 

Tarina kertoo, että juutalaiset ovat saapuneet näille seuduille heti Jerusalemin temppelin purkamisen jälkeen. Varmimman tiedon mukaan Prahassa on asustellut juutalaisia noin 900-luvulta alkaen eräässä pikkuisessa kyläyhteisössä, joka tuolloin sijaitsi silloisen Prahan kaupungin paikalla.

Juutalaiset asettuiva alun perin Malá Stranan puoleiselle asuinalueelle, mutta 1200-luvulla heidät pakotettiin muuttamaan joen toiselle puolelle, nykyiseen Josefoviin. Alue eristettiin muurilla, koska Vanhakaupunki sai tuolloin kaupunkioikeudet, ja getto eristettiin siitä. Muurissa oli portti, joka suljettiin aina yöksi.


Juutalaiset käskytettiin pitämään tunnusmerkkejä, jotta heidät pystyttiin erottamaan kantaväestöstä. Näistä tunnetuin on musta juutalaishattu. 


Kaupunginosa sai vuonna 1850 nimen Josefstadt (Joosefinkaupunki) aiemmin 1700-luvulla Pyhää saksalais-roomalaista keisarikuntaa hallinneen Joosef II:n mukaan. Keisari myönsi tällöin juutalaisille uskonvapauden. Prahan juutalaisgeton muurin portti avattiin, eikä sitä enää suljettu yön ajaksi.

Ne juutalaiset, joilla oli varaa asua terveellisemmin muissa Prahan lähiöissä muuttivat pois getto-alueelta 1800-luvun loppuun mennessä kun asumisrajoitukset poistuivat. Ne juutalaiset, jotka jäivät Josefoviin, saivat seurakseen ns. roskaväkeä, kuten rikollisia, kerjäläisiä ja prostituoituja. Juutalaiskortteli slummiutui ja ahdas kaupunginosa tarjosi piilopaikkoja niille, jotka eivät halunneet tulla löydettäviksi. Jos jotakin pahaa kaupungissa sattui, syyttävä sormi osoitti useimmiten Josefovin suuntaan; syyllinen pyrittiin ensisijaisesti löytämään muurien sisäpuolella asuvasta väestöstä.


Josefov on kokenut rakenteellisesti monia muutoksia, kuten tässä jutussa olevista vanhoista kuvista voi päätellä. Paitsi että rakennuksia on tuhoutunut erilaisissa tulipaloissa, aluetta myös tietoisesti purettiin ja rikottiin. 1800-luvun lopulla kaupungin virkamiehet päättivät purkaa alueen rähjäiset talot ja suoristaa mutkittelevat kujat. Alue siistittiin.

Suurimmat rakennusmuutokset on tehty vuosien 1893-1913 välillä, jolloin alueen rakennuskanta muototui nykyisen mukaiseksi; pääosiltaan jugend-tyyliseksi. Varsinkin Pařížská -kadun varrella olevat talot ovat varsin loistokkaita ja jouluvalaistuksen aikaan katu on kaunis.


Sitten tuli Toinen maailmansota ja me tiedämmekin, mitä se tiesi juutalaisille: yli 90 % Prahan juutalaisista vietiin saksalaisten natsien toimesta keskitysleireihin, joissa he kuolivat. 

Monessa Tshekkoslovakialaisessa kaupungissa natsit häpäisivät juutalaisten rakennuksia häpeilemättä, mutta jostain syystä Prahan getossa he päättivät suojella synagogia ja muita taloja, vaikkakaan heidän aikeensa eivät olleet hyviä: natsit nimittäin keräsivät Josefoviin muualta Tshekkoslovakian alueelta ryöstämiään aarteita. Ajatuksena oli tehdä Josefovista "Kadonneen rodun museo" kun kaikki juutalaiset olisivat Euroopan alueelta hävitetty.



Tunnetuin juutalainen henkilö taitaa tämän päivän Praha-matkaajalle olla kuitenkin kirjailija Franz Kafka, joka yhä tänä päivänä katselee kotikulmiaan juutalaiskorttelialueella; tosin vain patsaana.



Alueelta löytyy mm. Vanha juutalainen hautausmaa, jossa on noin 12 000 hautaa ja se on ollut käytössä 1400-luvulta aina 1700-luvulle asti. Lisäksi alueen rakennuskantaan kuuluu kuusi synagogaa, joista Vanha-Uusi synagoga (Staronová synagoga) on vanhin. Se on rakennettu 1200-luvun lopulla varhaiseen goottilaiseen tyyliin ja on nykyään Prahan juutalaisen yhteisön pääsynagoga. Josefovista löytyy myös Juutalainen kaupungintalo.

Josefov on meille paikka, jossa voi hengähtää hetken, mikäli Vanhankaupungin aukion tai Kaarle-sillan turistivilinä alkaa käydä tukalaksi. Näillä kaduilla on ihana kulkea vaikkapa pieni iltalenkki, katsella ylöspäin kauniita jugend-taloja ja ehkäpä käydä vilkaisemassa Kafkan asuintaloakin.

Näillä kulmin kulkiessa kannattaa pistäytyä myös yhteen meidän kantikseen, ravintolaan Les Moules.




Lähteet: Wikipedia, Mondo-matkaopas Praha

Wanhat kuvat: täältä, täältä, täältä, täältä , karttakuva,
 hattu -ja hattu
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig