HEL- PRG ... and other Czech stories

23. marraskuuta 2016

Cáfe Savoy - Kuuman kaakaon mekka

Prahassa on useita wanhoja kahviloita, joissa kannattaa vierailla, sillä näissä on jotain sellaista, jota omasta kotikaupungistasi et löydä: yli sadan vuoden yhtämittaista kahvilahistoriaa. Ja mikä hienointa, nämä kahvilat ovat toiminnassa edelleen.  Tässä jälleen yksi kokeilunarvoinen kohde: Cáfe Savoy, joka sijaitsee miltei Vltava-joen rannalla, Malá Stranan puolella.

Cáfe Savoyhin kannattaa kaakaonystävän piipahtaa, sillä ainakin itse olen juonut juuri täällä elämäni parhaimmat Hot Chocoladet. Paksua, tummaa, kermaista, täyteläistä ... kerta kaikkisen hyvää kuumaa suklaata pienessä teräskannussa pöytään tuotuna.
Lisäksi ollaan nautittu mustaa teetä kera lämpimien voileipien kahvilan yläkerrassa, josta onkin hienot näkymät itse kahvilasaliin. Teevalikoima onkin tässä kahvilassa melkoinen, joten teen ystävätkin huomio. Haudutettu tee tuodaan pienissä kannuissa pöytiin, joten toinenkin (tai kolmas) kupillinen kuuluu hintaan tai voi jakaa sen yhden kannullisen kahdelle.  Makeasta pitävien askeleet suuntaavat tiskille, josta löytyy pieniä leivoksia, kakunpaloja ja muuta hyvää.Cáfe Savoy avattiin vuonna 1893 ja sen tyyli on saatu pidettyä hienosti Tsekkoslovakian tasavallan aikakautta myötäillen (vuodet 1918-1939), jolloin kahvilakulttuuri eli parhaimpia aikojaan.
Kuten jo tiedetään, kahvilat ovat Keski-Euroopassa olleet tärkeitä tapaamispaikkoja 1800-luvun lopulta alkaen, aina Toisen maailmansodan jälkeiselle aikakaudelle. Näissä paikoissa puhuttiin ja tehtiin politiikkaa, tavattiin muita oman alan taiteilijoita kuten kirjailijoita tai taidemaalareita, keskusteltiin päivän polttavista kysymyksistä tai vaan nautittiin ystävien seurasta kahvikupposten kera. Kaiken kaikkiaan siis vietettiin sosiaalista elämää.  Prahan yksi tunnetuimmista henkilöistä Franz Kafkan kerrottiin istuneen Cáfe Savoyssa usein iltaa istumassa ja katsomassa juutalaisia teatteriesityksiä, joita kahvilassa tuolloin esitettiin.


Kahvilalla on ollut monta omistajaa ja melko myrskyinenkin historia. Viimeisin restaurointi vuonna 2001 teki oikeutta tälle kauniille jugend-sisustukselle ja upealle seitsemän metriä korkealla olevalle katolle.
Kahvila on tullut kuuluisaksi varsinkin aamiaisistaan, mutta muutoinkin oven avatessasi kahvilassa on usein äkkiseltään katsottuna ruuhkaa. Ehkä lounasaikaa kehottaisin välttämään; mielellään ennen sitä tai sen jälkeen.  Silloin on löytynyt meillekin pieni pöytä, jonne istahtaa nauttimaan kupillinen kuumaa, kera pienen suolaisen tai makean. Tosin, vaihtuva lounasmenu näytti ainakin tätä kirjoittaessani sellaiselta, jota olisi voinut käydä kokeilemassa eli oven suussa kurkkaamassa, olisiko tilaa?Osoite:

Cáfe Savoy

Vítězná 5, Praha, Malá Strana - karttalinkki


Kotisivut tässä menuineen.Kuuma kaakao: kuva täältä.
Share:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blog Design Created by pipdig