HEL- PRG ... and other Czech stories

4. marraskuuta 2016

Grand Café Orient ja Mustan Madonnan Talo (U Černé Matky Boží)Grand Café Orient sijaitsee Mustan Madonnan Talon toisessa kerroksessa. Rakennus on itsessään kubistisuuden maamerkki, mutta samoin sen sisällä olevat huonekalut, keramiikka ja lasiesineet, unohtamatta lattioita, kattovalaisimia ja kahvilan kalusteita. Arkkitehti Josef Gočár suunnitteli rakennuksen 31-vuotiaana. Kahvila tosin pysyi auki vain sen kymmenen ensimmäistä vuotta ja suljettiin 1920 -luvulla kun kubismin tyylisuunta ei enää ollut muodikasta.

Me olemme vierailleet muutamaan otteeseen kahvilla tässä viehättävässä kahvilassa. Tervetuloa Mustan Madonnan Taloon!


Mustan Madonnan Talo (U Černé Matky Boží) sijaitsee katujen Celetná ja Ovocný trh - kulmassa. Josef Gočárin suunnittelema ja rakentama talo valmistui vuosien 1911-1912 aikana. Talo on saanut nimensä madonna-kiviveistoksesta, joka edelleen on paikoillaan toisen kerroksen kahvilatilan ulkokulmassa; suojattu verkolla.

Rakennus suunniteltiin alun perin tukkukauppias František Josef Herbstille. Kauppias valitsi Gočárin rakentamaan tavaratalon vanhaan kaupunkiin, niin sanotulle "kruunajaisreitille", koska arkkitehti oli menestynyt aikaisemmassa liikerakennuksen suunnittelussa. Tämän talon sijainti oli kuitenkin keskeinen, ja tiukat rakennussäännökset olivatkin ensin rakentamisen uhkana, koska tavaratalo tulisi keskelle historiallisia rakennuksia ja olisi näin ristiriidassa ympäristönsä kanssa kubistisen ulkonäkönsä takia. Lopulta pienten muutosten jälkeen kaupunginvaltuusto hyväksyi Gočárin piirustukset 4.8.1911 ja rakentaminen päästiin alkamaan.Mustan Madonnan Talo oli siis alun perin suunniteltu tavarataloksi, jossa olisi kahvila toisessa kerroksessa. Grand Café Orient sai siis toisen kerroksen haltuunsa, kolmanteen ja neljänteen kerrokseen tehtiin asuntoja. 1920-luvun puolivälissä kahvila lopetti toimintansa, samoin tavaratalo suljettiin. Rakennus muutettiin pankiksi, sekä toimistotiloiksi. Kommunistihallinnon aikana rakennus oli jaettu useampaan toimistotilaan ja se oli kokonaan valtion virastojen hallinnassa.


Vuonna 1994 rakennus muutettiin Tshekin taiteen ja kulttuurin keskukseksi. Suuret korjaustyöt vuosien 2002-2003 muuttivat alakerran kubismi-galleriaksi (Galerie Kubista), josta voi käydä ostamassa tämän tyylisuunnan tuotteita, kuten tekstiilejä, lasia, keramiikkaa, kirjoja ja paperitavaraa, sekä jopa huonekaluja.  Rakennuksen neljännessä ja viidennessä kerroksessa on pysyvät näyttelytilat kubismin taiteelle (Uměleckoprůmyslové museum). Näyttelyt keskittyvät kubismin vuosiin 1911-1919 kun se kukoisti sekä kuvataiteissa, että arkkitehtuurissa.


Maaliskuussa 2005 kaunis Grand Café Orient avattiin laajojen kunnostustöiden jälkeen. Mustavalkoisista vanhoista kuvista oli katsottu mallia niin sisustuksen kuin miljöön saattamiseen 1912-vuoden tyyliseksi. Kahvilan kalusteet tehtiin kuvissa näkyvien huonekalujen mukaisiksi, messinkiset kattokruunut saivat myös muotonsa vanhojen kuvien mukaan. 


Kesäkautena ravintolan viehättävällä ulkoterassilla on mukava istuskella ja katsella vanhankaupungin ihmisvilinää. Sisätilat vievät kahvittelijan menneeseen aikaan, tämä miljöö pitää itse nähdä ja kokea, se alkaa jo astuessasi katutasolta eteistilaan, josta johtavat kauniit portaat toiseen kerroksen kahvilaan. Tarjoilijat ovat pukeutuneet valkoisiin kauluspaitoihin, edessään pitkät mustat esiliinat. Palvelu on aina ollut meille hyvää, samoin tuotteet. Miljöö itsessään ainutkertainen.

Osoite:
Grand Café Orient / U Černé Matky Boží
Ovocný trh 569/19,  Staré Město, Praha 1 - (Karttalinkki)


Kahvilan omat kotisivut tässä.

Kubismi-gallerian omat kotisivut tässä.

Kubismin museon omat kotisivut tässä.

Lähteet: Wikipedia, Grand Café Orientin omat kotisivut
Vanhat kuvat netistä, osa itse muokattu: kuva, kuva, kuva, kuva
Share:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blog Design Created by pipdig