HEL- PRG ... and other Czech stories

7. marraskuuta 2016

Näyttelyvinkki: Hetki elokuvatähtien seurassa - Photographer of Stars, Sam Shaw
Kyllä, hän on mies yllä olevien kuvien takaa. Amerikkalainen valokuvaaja Sam Shaw (1912–1999) ehti elinaikanaan ikuistaa filmille satoja otoksia elokuvatähdistä, joista kaikkein tunnetuin taitaa olla kuva Marilyn Monroesta valkoisessa kesälengingissään, seisoen kadulla ritilän päällä, josta ilmavirta nostaa hameen helmat miltei korviin asti. Mies on siis kansainvälisesti tunnettu ja tunnustettu kuvistaan.

Nyt Prahan City Galleriassa on tämän miehen valokuvista, ja juuri nimenomaan näistä elokuvatähtikuvista, koostettu näyttely. 

Shaw aloitti uransa kuvajournalistina 1940-luvulla aikakauslehti Collierissa. Työ vei hänet kuvauspaikoille ympäri Yhdysvaltoja ja hän mielellään dokumentoi elämää esimerkiksi hiilikaivostyöläisten, vuokraviljelijöiden,  burleskiesiintyjien ja New Orleansin muusikoiden töiden kautta. Näistä sielukkaista kuvista syntyi "Americana"-kokoelma.

1950-luvun alkupuolella Sam Shaw oli alkanut työskennellä elokuva-alan parissa ja hän kuvasi useita tunnettuja elokuvanäyttelijöitä, sekä ohjaajia. Kuvia kertyi mm. Woody Allenista, Alfred Hichcockista, Elizabeth Taylorista, Charlie Chaplinista ja monista muista. Shawnin kuvia ilmestyi usein amerikkalaisten aikakauslehtien kansissa, kuten Life- ja Look-lehdissä, mutta myös Pariisissa. Match, L'Europeo, The Daily Mail, Der Stern, Harperin Bazaar ja connaissance des Arts -lehdet ovat julkaisseet Shawin kuvia kansissaan.

Tunnettu kuva Marilynistä on vuodelta 1955, elokuvan Kesäleski-kuvauksista. Toinen yhtä tunnettu on kuva Marlon Brandosta, yllään revitty paita (elokuva Viettelysten vaunu, 1951).

1960-luvulla Shaw alkoi tuottaa elokuvia, kuten Paris Blues, jonka pääosassa olivat Paul Newman, Sidney Poitier ja Louis Armstrong. Hänen hyvä ystävänsä Duke Ellington, kirjoitti elokuvan arvostelun. Shaw työskenteli tiiviisti näyttelijä-ohjaaja John Cassavetesin kanssa. Shaw tuotti useita Cassavetesin elokuvia, kuten "Glorian", joka voitti Venetsian elokuvajuhlien Golden Lion -palkinnon. Elokuva "Love Streams" sai Kultaisen karhun Berliinin elokuvajuhlilla, sekä "Naisen parhaat vuodet" sai useita palkintoja ja oli ehdolla parhaan näyttelijättären, ja parhaan ohjaajan -palkinnolle vuoden 1975 Academy Awards-elokuvajuhlilla.

Sam Shawnin valokuva-arkisto sisältää lisäksi kuvia muusikoista, taiteilijoista ja muista tunnetuista kulttuurihenkilöistä, kuten Marc Chagall, Arthur Miller, Marcel Duchamp, Igor Stravinsky, Joe DiMaggio, Irving Berlin, Tennessee Williams, ja Deborah Harry (Blondie).

Nykyään Sam Shawin perintö ja työ on säilynyt; onneksi. Sitä ylläpitävät ja edistävät hänen lapsensa, ja lapsenlapsensa.

** Näyttely avoinna 15.1.2017 asti. **

 
 
Osoite:

Prague City Gallery, House of Photography

Revoluční 5, Praha 1 - (Karttalinkki)

Galleria avoinna: tiistaista sunnuntaihin klo 10:00 - 18:00, torstaisin klo 10:00 - 20:00 ja maanantait suljettu.
Kuva: Sam Shaw


Share:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blog Design Created by pipdig