HEL- PRG ... and other Czech stories

9. marraskuuta 2016

Café Imperial - Mosaiikkilaattojen keskelläKaunis ja vanha Café Imperial on matkailijalle yksi ehdoton käyntikohde, mikäli nauttii näiden vanhojen, yhä voimissaan olevien kahviloiden tunnelmasta. Tämä kahvila avasi ovensa vuonna 1914 ja entisöitiin viimeksi vuonna 2007.

Pistäydytäänpä kahville!


Tälle paikalle vanhin dokumentoitu rakennus oli mallastamo, joka sijaitsi siis tällä samaisella tontilla vuonna 1383. Kolmikymmenvuotissota tuhosi aluetta pahoin ja vielä 60 vuotta sen jälkeen rakennustontti oli hylätty, siinä olevat rakennukset melkoiseseti vaurioituneita ja raunioina. 

Sitten paikalle rakennettiin uutta rakennusta toinen toisensa jälkeen, kunnes vuonna 1840 silloinen rakennus toimi hotellina, Hotel U Černého orla (Musta härkä), jota emännöi Anně Náprstkové. 1900-luvun alussa rakennuksen peri Vojtěch Náprstek, joka purki koko hotellina toimineen talon vuonna 1913. Paikalle alettiin rakentaa nelikerroksista rakennusta, jonka suunnittteli arkkitehti ja rakennuttaja Jaroslav Benedikt. Rakennus suunniteltiin alun perin edeltäjänsä mukaisesti hotelliksi, jonka katutasoon tehtiin kahvila-ravintola. Niin Imperial Hotel ja Café Imperial sai alkunsa.


Hotellin omisti aluksi Alois Kolář, ja siihen oli tehtynä 250 huonetta. Mutta kuten muissakin yksityisten omistamissa yrityksissä, kommunismin aikaan hotelli oli valtion omaisuutta. 

Marraskuussa 1989 samettivallankumouksen jälkeen rakennus hotelleineen palautettiin osittain aikaisemmalle omistajasuvulle. Suuri remontti aloitettiin sekä ulko-, että sisätiloissa vuonna 2005 ja avattiin jälleen yleisölle vuonna 2007. Kahvilassa pitäydyttiin sen aikaisemmassa miljöössä, kunnioittaen vanhaa ja palauttaen sen siihen loistoon, jollainen se oli alunperinkin.
Kahvilatilasta löytää kauniit jugend-ajan laatoitukset, sen katto ja seinät on koristeltu ainutlaatuisella mosaiikilla, keraamisilla laatoilla, kohokuvioilla ja veistetyillä paneeleilla. Valaisimia on upotettuna seinään ja messinkiä näkyy siellä täällä. 

Täällä olemme pistäytyneet pari kertaa kahvittelemassa ja leivoksia syömässä; nämä jutun kuvat ovat vuodelta 2011, silloin olemme käyneet  täällä viimeksi; pitänee siis ottaa kolmas kerta seuraavilla Praha-visiiteillä.

Palvelu on aina ollut hyvää, samoin tarjottavat tuotteet. Itselleni näistä mosaiikeista tulee vähän itämainen tunnelma, mutta kaunis paikka on ja ehdottomasti ainakin sen yhden käyntikerran arvoinen!


Osoite:

Café Imperial (ja Art Deco Hotel Imperial)

Na Pořičí 15, Nové Město, Praha 1 - Karttalinkki
Lähde ja ulkokuva täältä
Share:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blog Design Created by pipdig