HEL- PRG ... and other Czech stories

21. tammikuuta 2017

Anežská-katu & Murhatun nunnan haamuPitkästä aikaa jälleen yksi Prahan legenda ja taru eli tarina murhatusta nunnasta. Mikäli askeleesi yön pimeinä tunteina osuvat Anežská-kadulle ja siellä Klášter sv. Anežky Českémin luokse eli Pyhän Agnesin luostarin kupeeseen, saatat nähdä niillä kulmin vaeltelevan nunnan haamun.

Tämän haamun kerrotaan olevan oikeasti melko oikukas, sillä joinakin öinä hänet on nähty aivan veren peitossa ja itkevän katkerasti. Jonain toisena yönä hänet saattaa nähdä hymyilevänä ja onnellisena. Mutta kuka on tämä nunnan asuun puettu nainen, siitä seuraavassa.


Vanha tarina kertoo, että varakkaan aatelismiehen tyttölapsi rakastui neidoksi varttuessaan luokkaansa alempiarvoiseen ritariin. Nuorten lempi roihahti  ja he päättivät avioitua  keskenään.

Neidon isä kuitenkin kieltäytyi antamastaan suostumusta näiden kahden nuoren liitolle ja lähetti tyttärensä nunnien luokse Pyhän Agnesin luostariin (Klášter sv. Anežky České). Isä toivoi, että tyttö unohtaisi rakkautensa nuoreen ritariin. Näin ei kuitenkaan käynyt.

Jonkin aikaa luostarielämää vietettyään nuori neito päätti seurata sydämensä ääntä. Eräänä iltana hän pakeni salaa luostarin porttien läpi ja meni suorinta tietä tapaamaan rakasta ritariaan. Valitettavasti hänen isänsä oli myös juuri tuolloin paikalla ja tilanne riistäytyi käsistä. Käsikähmän tuoksinassa isä puukottikin vahingossa oman tyttärensä kuoliaaksi.


Murhatun tyttären epätoivoinen haamu jäi elämään luostarin läheisyyteen. Sen jälkeen nähtiin öisin niillä kulmin nuoren naisen haamun vaeltelevan ja hänestä alettiin käyttämään nimitystä "murhatun nunnan haamu". 

Tarina kertoo, että erään kerran tuo haamu olisi ilmestynyt eräälle toiselle nuorelle tytölle, joka halusi myrkyttää itsensä kuoliaaksi onnettoman rakkauden vuoksi; hänkin oli rakastunut itseään alempiarvoiseen nuorukaiseen. Nuorten yhteiselo tulisi olemaan kurjuutta ja nälkää, eikä pelkkä rakkaus sitä pelastaisi. Murhatun nunnan haamu otti tuon epätoivoisen neidon kädestä myrkkypullon pois ja antoi tilalle pussillisen kultakolikoita, jotta tyttö voisi elää onnellista ja vaurasta elämää rakkaansa kanssa.

Anežská-katu on pieni katu. Se on hiljainen ja kaunis, huokuu keskiaikaa, sekä on poissa ihmisvilinästä ja turisteista.


Karttalinkki kadulle tässä: Anežská, Staré Město, Praha 1

Karttalinkki: Klášter sv. Anežky České 

Luostarista lisää tässä englanninkielisessä Wikipedian linkissä.

Share:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blog Design Created by pipdig