HEL- PRG ... and other Czech stories

6. tammikuuta 2017

Tšekin kielen opiskelustaMoni teistä aloittelee jotakin uutta harrastusta näin vuoden alussa. Intoa on jos monenlaista, osa suuntautuu opiskelemaan jotain uutta kieltä tai verestää vanhaa kielipohjaansa. Mikäli teissä on lukijoina henkilöitä, jotka pohtivat aloittavansa Tšekin kielen opinnot, tässä tulisi infoa juuri teille.
Olen käyttänyt tässä hyväkseni Eero Kettusen tekstiä viimeisimmästä Näköala Tšekkiin -lehdestä. Juttu oli nimittäin mielestäni hyvä; kiitos Eerolle! Referoin päällisin puolin tärkeimmät kohdat kyseisestä artikkelista, sillä uskoisin, että tätä tietoa on kaivattu.
Tšekin kieltä ei ihan joka kansan- tai työväenopistoissa opeteta. Harmi sinänsä, sillä ainakin itsestäni tuntuu, että moni kerran Prahassa käynyt rakastuu maahan ja käy siellä yhä uudestaan ja uudestaan. Matkailijamäärät Suomestakin ovat mahdollisesti Tšekkiin lisääntyneet, joten kieliopinnoille saattaisi olla kysyntää.

Muutama yliopisto tarjoaa peruskursseja, mutta ne eivät ole tarjolla muille kuin yliopisto-opiskelijoille. Avoimien yliopistojen tarjontaa ei ainakaan itselleni ole tullut vastaan. Itse asun länsirannikolla, eikä lähimainkaan ole kaupunkia tai paikkaa, joka Tšekin kieliopintoja järjestäisi. Tällöin jonkinlainen etäopiskelu tulisi kyseeseen ja olisi erittäin hyvä vaihtoehto - ja varmasti monelle teistäkin.
Itseäni on jäänyt todella harmittamaan, että näinä vuosina kun Prahassa olemme vierailleet, ei Tšekin kieltä ole tullut opeteltua kuin niiden pakollisten "Kiitos" (děkuji), "Ole hyvä" (prosím) tai "Hyvää päivää" (dobrý den) -muodoissa. Ehkä se jäänyt siksi, että englannillakin on pärjännyt. Kuitenkin jossain tuolla kaukana on kutkuttanut aloittaa kieliopinnot, joten katson olisiko Eeron vinkeistä joku sopiva vaihtoehto itsellenikin.
Kurkataanpa siis, mistä Tšekin kielen opiskelua voisi lähteä hakemaan? Klikkaamalla alleviivattua opinahjoa sinulle avautuu sivu suoraan ko. oppilaitokseen.


Paras opinahjo meille "tavallisille" taitaa sijaita Helsingissä ja se on Kalliolan kansalaisopisto. Sieltä löytyy Tšekin kielen opintoja alkeista aina pidemmälle asti. Opettajana toimiva Sirpa Seppälä antaa myös yksityisopetusta ja hänen kauttaan voi tiedustella etäopintomahdollisuutta Sirpukka-kielipalvelujen kautta.
Pääkaupunkiseudulla asuville tarjontaa on silloin tällöin ainakin Espoon työväenopistolla ja Helsingin seudun kesäyliopistolla.  Nyt keväälle 2017 en löytänyt kummastakaan Tšekin kielen opintoja, mutta kannattaa olla tarkkana kun syksyn opintotarjonta avataan. Lisäksi voi rohkeasti etsiä yhteystiedoista henkilö, jolle laittaa suoraan sähköpostia tai soittaa, ja kysyä onko opintoja tulossa ja koska?
Tampereella on aikaisempina vuosina Työväenopistolla ollut Tšekin kielen alkeet -kurssi. Myöskään täältä en juuri tälle keväälle löytänyt mitään, mutta täältäkin kannattaa tarkastaa kesän aikana mitä syksyn tarjonta tuo mukanaan. Ja kuten edellä: laittamalla suoraan sähköpostia jollekin kieliopintoja suunnittelevalle, sieltähän sen tiedon tulevista kursseista saa.
Yliopistossa kirjoilla oleville Helsinki ja Tampere antavat Tšekin kielen opintoja, joten sinne vaan rohkeasti ilmoittautumaan. Kurssit alkavat myöskin syksyllä, joten tässä on alkuvuosi aikaa pohtia sopisiko kieli itselle ja muiden opintojen lomaan. Muutkin yliopistot saattavat kielikursseja järjestää, kysele siis oman lähialueesi yliopistoista miten tarjontaa on, sillä monissa yliopistoissa pystyy ns. "ristiinopiskelemaan" eli tekemään tiettyjä opintoja toisen yliopiston tai korkeakoulun kursseilla vaikka et olisikaan siellä kirjoilla.
Lopuksi teille rohkeimmille, jotka voisivat harkita kesäkielikoulua Tšekissä kielen opiskeluun, Eero Kettunen listaa mm. seuraavat nettisivut:
Ja kurkkaa tämäkin, Praha ja Kaarlen yliopisto: http://ubs.ff.cuni.cz/en


Lisäksi varmasti netin kautta löytyisi joitain hyviä "etä-kieli-opintosivuja", joissa kieltä voi opiskella omaan tahtiin kotona, joten jos sinulla olisi tällaisesta vinkki, laitahan tuohon alle kommenttiboksiin oma tietosi. Jollekin siitä voisi olla hyötyä.

Karttakuva täältä. - muut omia

Share:

6 kommenttia

 1. Kiitos hyvistä vinkeistä ja mukavasta sekä hyödyllisestä blogistasi ylipäänsä :)Olen tuota tsekin kielen opiskelua monesti miettinyt, reissun päällä jää monet keskustelut väliin paikallisten kanssa yhteisen kielen puuttuessa. Prahan matkoja takana noin 20, ja toivottavasti vähintään yhtä monta edessä, joten täytyypä yrittää houkutella mies mukaan kielikurssille!
  -Kirsi

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentistasi! Kiittää saat tuota Eero Kettusta, joka artikkelin aiheesta oli kirjoittanut. Moni kansan- ja työväenopisto, mukaan luettuna eri kesäyliopistot, aloittavat kieliopinnot pääasiassa syksyisin, joten ainakin silloin kannattaa oman alueen (ja ehkä naapurikaupunginkin) tarjonta tarkistaa.

  Itselläni on ollut yksi websivu kirjoitettuna ylös, jossa kieliä pystyy opiskelemaan kotoa käsin. Tuolloin ajattelin parantaa omaa ruotsin kieltäni englannin ohessa, mutta jonnekin "varmaan talteen" tuon sivuosoitteen kirjoitin. Kunhan sen löydän, tarkistan, oliko siellä myös Tshekin kieli. Laitan siitä infoa tänne, mikäli näin on.

  VastaaPoista
 3. Hei taas, kerrothan jos tosiaan tiedät jonkin hyvän sivuston, jossa voisi opiskella tshekin kieltä etänä ja vaikkapa ihan omaan tahtiin. Ilmoittauduimme tuonne Kalliolan kansalaisopiston alkeiskurssille, jonka piti alkaa tällä viikolla. Mutta muutama päivä sitten tuli ilmoitus, että se on vähäisen osallistujamäärän vuoksi peruttu. Harmittaa vietävästi!
  -Kirsi

  VastaaPoista
 4. No, voi harmi ilmoittautumisen puolesta. Ja kyllä, päivitän tuota tekstiä sen mukaan, jos löytyy jotain vinkkejä asian tiimoilta - itsekin sellaista nettiopiskelua kaipaisin : ) - Pidän mielessä!

  VastaaPoista
 5. Moi. Olen kotoisin Tsekistä (tsekki siis äidinkielenä) ja asun nykyään Espoossa. Kirjoitan vasta nyt, mutta jos vielä kiinnostaa, voisin auttaa kielen oppimisessa.

  VastaaPoista
 6. Hei!

  Suositus tuolle Kaarlen yliopiston kesäkurssille. Olin mukana 2016-kesällä ja kokemus oli hyvä. Kursseja löytyy monentasoisia ja oppijoissa ikäjakauma lienee ollut 18 ja 70 väliltä.

  Anonyymi espoolainen yllä, jos sinulla olisi halukkuutta tavata kielitreffien muodossa, jätä tänne esim.e-mailisi tai muu yhteystieto ��

  VastaaPoista

Blog Design Created by pipdig