HEL- PRG ... and other Czech stories

24. tammikuuta 2017

Novinky - Lyhyet uutispalat
Vuoden ensimmäiset erittäin lyhyet uutispalat:
 
Keskitalven flunssakausi jyllää myös Tshekissä. Arvioilta 10 % kasvua on viikoittain eri terveydenhoitopisteisiin hakeutuvien aivastavien, kuumeilevien ja yskivien tshekkiläisten määrissä. Ja sitä pahempaa flunssatyyppiä, infulenssaa, on myös havaittu täälläkin. Eniten heikompaan kuntoon ovat menneet vanhukset ja lapset.
 
Ja edellisen jälkeen  sopiikin seuraava uutispala: Tshekin terveysministeri Miloslav Ludvik toivoo lääkäreiksi aikovien opiskelijoiden määrien noususta tulevaisuudesta. Maassa toivottaisiin 15 % kasvua lääketieteelliseen tiedekuntaan suuntaavien opiskelijoiden suhteen, sillä heitä tullaan tarvitsemaan tulevien vuosien aikana. Maan yliopistoista valmistuu vuosittain noin 1050 lääkäriä, joista 820 on tshekkiläisiä. Varsinkin rajaseudut ja maaseutu eivät tunnu vetävän puoleensa lääkäreitä, nämä mieluiten haluavat sijoittua suurimpiin asutuskeskuksiin. Ludvikin mukaan lääkärien palkkoja tulisi nostaa, tämä auttaisi myös heitä hakeutumaan syrjemmille kylille töihin. Keskimääräinen lääkärinpalkka on tällä hetkellä 25.414 korunaa kuussa eli noin 940 euroa.


Sunnuntaina 22.1. arvioidusti 2000 ihmistä oli kerääntynyt Václavin aukiolle "naisten marssille" osoittamaan tempauksellaan mieltään Yhdysvaltain uutta presidenttiä Donald Trumpia vastaan vaaleanpunaiseen teemaan pukeutuen eli pipoihin, joissa olivat pienet korvat. Pääasiassa kokoontujat olivat naisia. Ympäri maailman järjestetyt mielenosoitukset näkyivät myös meidän Suomen uutisissa.
 
Ja Trumpiin liittyen: Prahassa sijaitsevaan Grévin Wax -museoon eli vahamuseoon on saapunut myös Donaldin hahmo. Häntä voi siis siellä käydä kurkkaamassa, info paikkaan tässä.


Tshekin Hydro-Meteorologinen Instituutti antoi sumuvaroituksen maanantaina 23.1. Prahan lisäksi sumuun saattaa (saattoi) verhoutua mm. Hradec Králové, Ústí nad Labem ja eteläinen Määrin alue. Lämpötilat Prahassa ovat tällä viikolla muutaman pakkasasteen verran, lämpötila vaihtelee nollan ja -5 C:n välillä. Maa on lumeton.
 
 
Lähteet: Prague Radio, Prague Monitor.
 
Share:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blog Design Created by pipdig