5. joulukuuta 2010

5.12. Pyhän Nikolauksen päivä

Tänään tsekkiläiset viettävät Pyhän Nikolauksen päivää. Myöhään iltapäivällä vanhan kaupungin torilla voi tämän hahmon tavata.

Pyhä Nikolaus - kuva täältä

Monissa Keski-Euroopan maissa tavataan tänään joulupukki ja saadaan häneltä pienet lahjat. Pyhä Nikolaus on varsin erilainen hahmo kuin oma Joulupukkimme. Hänen kerrotaan olleen rikkaiden vanhempien poika, joka tarinoiden mukaan oli jo vauvana niin hurskas, että kieltäytyi imemästä äitinsä rintaa pyhäpäivinä. Piispaksi tultuaan hän kuuli kolmesta tytöstä, jotka olivat köyhyyden takia joutumassa porttolaan. Pyhä Nikolaus heitti salaa heidän huoneeseensa kolme kultarahaa, jotka putosivat tyttöjen kenkiin. Tästä perintönä esimerkiksi Puolassa ja Hollannissa lapset kiillottavat illalla huolella kenkänsä ja asettavat niiden sisään sievän piirroksen Pyhästä Nikolauksesta. Ennen nukkumaanmenoa viedään vielä oven ulkopuolelle porkkanoita ja vesiastia pyhimyksen hevosta varten. Aamun valjetessa lapset löytävät sitten kengistään suklaata ja pienen lahjan. 

Prahan vanhan kaupungin torilla esiityvälle Nikolaukselle, sekä hänen kanssaan kulkeville enkelille ja pirulle, kuluneen vuoden kiltteinä olleet lapset voivat laulaa ja esittää runoja. Palkaksi tästä he saavat makeisia tai hedelmiä. Jos lapset ovat olleet tuhmia koko vuoden, Nikolaus saattaa antaa heille potkun persuksiin, sekä mustia hiiliä ja kiven kovia perunoita. Lisäksi, jos lapset ovat olleet Todella Todella tuhmia, Nikolaus laittaa heidät säkkiin ja heittää helvetin tuleen. 
Ei siis ole helppoa olla tsekkiläinen lapsi : )

No, jos olet Prahassa 5.12. mene ihmeessä katsomaan tätä Pyhää Nikolausta vanhan kaupungin torille!

Syyskuinen ilta vanhan kaupungin torilla vuonna 2009Vinkit: Wikipedia ja www.pragueexperience.com
SHARE:

2 kommenttia

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig