11. lokakuuta 2016

Kun Trdelnik sisätäytteen sai


Nuo perinteiset kanelikierrepullat (Trdelnik),  joita voi ostaa kojuista ympäri Prahaa, ovat kokeneet päivityksen tänä kesänä 2016. Perinteistäkin vielä toki saa, mutta nyt on muotia sisällyttää pullaan mm. kermavaahtoa tai jäätelöä, hedelmiä tai marjoja, mansikka- tai omena-rusina -hilloa, ja paljon muuta. Lisäksi pullan muoto on tehty suppilomaiseksi, jotta täytteet pysyvät sisällä loppuun asti.

Näistä uudistuneista kanelipullakierteistä on tullut, ainakin MTV3-sivujen mukaan "somehitti" (klik).  Idean isänä saattaa olla siis tämä paikka:  Good Food Coffee and Bakery.  Se sijaitsee Vanhassa kaupungissa Karlova -kadulla. (Facebook-sivut tässä).


Trdelnik-pulla on tuttu muuallakin Keski-Euroopassa matkanneille, näkyvimmin sitä kai myydään juuri Tshekissä, sekä Slovakiassa, Itävallassa ja Unkarissa. Sana "trdelník" on tshekkiläistä tai slovakialaista alkuperää. Trdelnik -nimi on johdettu sanasta trdlo, joka tarkoittaa puukapulaa.
 
Kanelipullakierteellä on pitkät perinteet, sen epäillään lähteneen Skalican kaupungista, joka on Slovakiassa, ja sijaitsee lähellä Tshekin rajaa. Alkuperäinen pullaresepti on tiettävästi transilvanialaisen kokin, József Gvadányin käsialaa 1800-luvulta. Alkuperäistä reseptiä hieman paranneltiin juuri tuolla Skalican kylässä, jolloin se tunnettiinkin pitkään nimellä Skalický trdelník; sillä nimellä niitä joissain paikoissa edelleen saattaa nähdä.

Trdelnik on pullataikinaa, joka kaulitaan levyksi, leikataan kevyesti "siivuiksi" ja kierretään pitkänomaisen kapulan päälle. Aiemmin nämä kapulat olivat puisia, nykyisin pääosin teräksisiä. Ennen avotulella paistamista pullatangot kieritellään kanelisokeri-seoksessa. Pulla jää siis sisältä ontoksi ja valmin pullan kierteestä on helppo napsia sopivan kokoisia suupaloja.Näitä uutuuksia nähtiin viime reissullamme ihmisten syövän kaduilla. Pitihän sitä sitten itsekin maistaa. Me testasimme tämän hittipullan, mansikkahillolla ja kermavaahdolla täytetyn kierteen paikassa nimeltä Trdlo, Rytířská- ja Na Můstku  -katujen kulmassa. Tämä uudistettu versio oli ok, mutta perinteinen on helpompi syödä ja taisi tuo uutuus muutoinkin jäädä yhteen testikertaan. Suosittelemme siis perinteistä Trdelnikiä.

Trdlo

Rytířská 403/16, Staré Město (Vanhakaupunki), Praha 1 - karttalinkki tässä. 

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig