29. marraskuuta 2016

Velmi málo kalhotky zpráv - Vähäiset uutispalatOlen pahoillani pienestä tauosta blogirintamalla, vapaa-aika ei ole riittänyt ihan tänne asti ja epäilen, että loppuvuosi mennään tällä samalla hitaudella. Kyllä täällä silti ollaan; harvemmin, mutta kuitenkin.

Ensin pieni info Lasten kirpputorista, lauantaina 10.12.2016: Lapset voivat tulla myymään käytettyjä lelujaan ja muita harrastusvälineitään, ja me muut niitä ostamaan klo 13 alkaen Vinohrdayyn, ZŠ Slovenská -koululle (karttalinkki). Sisäänpääsymaksu on 20 korunaa, joiden tuotto, samoin kuin pöytävuokrien hinnat, menevät syöpää sairastavien lasten hyväksi. Tapahtumaa ohjaa siis Pinkbubble.cz-järjestö. Tapahtuman Facebook-sivut tässä. 
 

 
Kolme uutta rautatieasemaa tullaan perustamaan seuraavan neljän vuoden aikana. Nämä ovat Rajská zahrada, Eden ja Zahradní Město. Tällä hetkellä kaikkien asemien kapasiteetti ei enää riitä, ne ovat vanhentuneita malliltaan ja matkustajaliikenne julkisella puolella lisääntyy vuosittain. Uusien asemien myötä Prahan kaupungin tavoite tulee osiltaan toteutumaan, sillä tavoitteena on jatkuvasti vähentää yksityisautoilua ja siirtää ihmiset yhä enemmän käyttämään julkisia kulkuvälineitä. Asemien yhteyteen tulevat tietysti bussi- ja raitiovaunumahdollisuudet jatkoyhteyksiä varten. (28.11. Prague Monitor)

Vítězné náměstí ja sen suuri liikenneympyrä on tullut monelle turistillekin tutuksi ainakin raitiovaunun ikkunasta, mikäli matka on suuntautunut linnakukkulan kulmalta kohti Evropskáa tai vihreän metrolinjan Dejvice -asemaa. Vuonna 1920 arkkitehti Antonín Engel suunnitteli tämän kokonaisen aukion silloista liikennettä silmälläpitäen, mutta se rakennettiin vain puolittain tuolloisen talouden taantuman myötävaikutuksella. Puhekielessä tuota aukiota kutsutaan Kulaťákin aukioksi. Vuosikymmenten saatossa aukio on vaihtanut nimeään muutamaankin otteeseen ja liikenne sen ympärillä on vain kasvanut niin, että nyt ollaan avattu suunnittelukilpailu, jonka tarkoituksena on parantaa liikennevirtojen kulkua, sekä tietysti kaunistaa viehättävää aukiota paremmaksi. Kilpailuehdotukset tulee olla raadilla huhtikuussa 2017. Sen jälkeen katsotaan, mitä tehdään. (26.10. Prague Monitor)

 
Joulumarkkinat ovat Prahassa avautuneet ja monelle juuri siitä alkaakin se varsinainen joulun odotus. Joulua juhlitaan ympäri maailman ja se onkin tärkein juhlapyhä, mikäli Prague Postin juttua lukee. Uskon kyllä; eipä sitä taida mitään muuta näin vanhaa, kansainvälistä, perinteitä vaalivaa & jatkavaa, sekä yhtenäistä juhlapyhää olla!

Jutun kuvat ovat vuodelta 2010, joulunalusmatkalta Prahasta. Täällä jo nähtyjä, mutta menköön vielä kerran.

Hyvää alkavaa joulukuuta teille kaikille!

 

 

SHARE:

2 kommenttia

 1. Hei, kiitos blogistasi, suurena Prahan ystävänä seuraan sitä aina suurella mielenkiinnolla. Olen opiskellut ja asunut kaupungissa useita vuosia 90-luvulla ja vaikka siitä on jo 20 vuotta kaipuu Prahaan on jäänyt pysyväksi.
  Toivottavasti et pahastu, mutta tämän postauksen otsikko särähti sen verran pahasti silmääni, että halusin sitä kommentoida. Oletan, että tsekinkielinen otsikko on tehty google kääntäjällä tai vastaavalla, se on nimittäin melko päätön. Suoraan käännettynä se tarkoittaa: erittäin vähän housut uutisten.

  Myös pari muuta pinetä epätarkkuutta osui silmiini. Tsekkoslovakian itsenäisyyspäivä on 28. lokakuuta, ei marraskuussa.
  Jäin myös miettimään tuota kirjoittamaasi Vítězné náměstísta. Paikallinen nimitys Kulaták tarkoittaa ympyrää enkä ole koskaan kuullut kenenkään kutsuvan sitä neliöksi. Olisikohan se neliö tullut englanninkielen sanasta square, joka viittaa aukioon?
  Joka tapauksessa kiitos kivasta blogista ja oikein mukavaa loppuvuotta :)
  Pauliina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja tarkkuudestasi, hieno huomata, että edes joku näitä tekstejä lukee joskus syvällisemminkin. Tosin, sait myös hymyn aikaan - Nimittäin kyllä, tuo jutun otsikko on suoraan otettu käännösohjelman kautta ja kokeilin sitä toisinkin päin, eikä kone herjannut yhtään : ) Mutta menköön nyt "Housu-Uutisina" ja lepattakoon lahkeet kunnolla. Käännösohjelmilla saa kyllä hyvin usein hauskaa aikaan tahtomattaan, eikä ole ensimmäinen kerta : )

   Ja kyllä, tuo kuukausi meni yhdellä pieleen kun tekstiä kiireessä kirjoitin; sen kyllä poistin kokonaan - Kiitos siitäkin.

   Pitänee täällä pyyhkäistä silmälasit puhtaaksi ja katsoa tarkemmin tekstiin itseensä, sekä kirjoittajaan : )

   Ihanaa joulunodotusta ja hyvää uutta vuotta sinullekin!

   Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig