Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

2. elokuuta 2010

Václavské námesti - Venceslauksen aukio

Näkyvä Václavské namesti ei aina ole sama kuin todellinen. Pitkät kujat ja kaarikäytävät ovat täynnä kahviloita, käytäviä ja solia, joissa vuosisadanvaihteen koruleivonnaiset ja 20-luvun modernismi kohtaavat toisensa. Václavské námestilla sykkii Prahan sydän aamuvarhaisella viiden ja kahdeksan välillä sekä iltapäivisin viidestä lähtien myöhäiseen iltaan. Kummalliset vuorokauden ajat johtuvat siitä, että virastot ja tehtaat avaavat ovensa samaan aikaan, kuuden ja kahdeksan välillä aamulla. Suuri osa Václavské námestin tavarataloista on iltaisin auki kymmeneen asti. (Jörn Donner 1963, Raportti Tonavalta.)

Václavské námesti


Václavské námesti eli suomalaisittain Venceslauksen aukio on prahalaisten "Champs Elysée". Aukion entinen nimi oli Hevostori, ja nykyisen nimensä se sai  vuonna 1848. Aukion päädyssä, uusrenesanssityylisen Kansallismuseon edessä, on Venceslaus Pyhän ratsastajapatsas. Kristitystä Venceslauksesta tuli ensimmäinen tšekkimarttyyri vuonna 935, kun hän kuoli oman pakanaveljensä käden kautta.

Aukio on ollut päänäyttämö kaikille 1900-luvun joukkotapahtumille Prahassa: vuonna 1918 siellä juhlittiin itsenäisyyttä, marraskuussa 1939 natsit kukistivat verisesti miehitystään vastustaneen opiskelijamielenosoituksen, elokuussa 1968 neuvostojoukot murskasivat Prahan kevään ja marraskuussa 1989 kommunismihallinto kaatui aukiolla päivästä toiseen jatkuneisiin mielenosoituksiin. 

Jan Palachin muistomerkki


Kansallismuseon edestä löytyy Jan Palachin muistomerkki. 16. 1.1969 20-vuotias Jan Palach -niminen nuorukainen käveli Kansallismuseon portaille, kaatoi bensakanisterin sisällön päällensä ja raapaisi tulitikun. Liekkien peittämä Jan Palach otti muutaman juoksuaskeleen kohti Venceslauksen aukiota ja kaatui maahan. Filosofian opiskelija oli vielä tajuissaan kun hänet kuljetettiin sairaalaan.

Palach kuoli kolme päivää myöhemmin sairaalassa palovammoihinsa. Itsemurhaviestissään hän oli vaatinut lehdistön vapauden palauttamista ja neuvostopropagandan jakamisen lopettamista. Palachin hautajaisissa satojen tuhansien surijoiden hiljainen kulkue vaelsi halki Prahan ja hänen haudastaan Olšanyn hautausmaalla tuli pyhiinvaelluspaikka.

Kolmen kuukauden sisällä hänen kuolemastaan 26 tšekkiä yritti polttoitsemurhaa, ja seitsemän heistä kuoli. Yksi kuolleista oli 18-vuotias opiskelija Jan Zajík. Hän joi happoa ja sytytti itsensä palamaan puhdistusliuoksella Venceslauksen aukiolle vievässä ostoskäytävässä kuukausi Palachin kuoleman jälkeen, kommunistien valtaanastumisen 21.vuotispäivänä 25. helmikuuta. Molempien poikien pieni muistolaatta on Venceslauksen ratsastajapatsaan alla ja pieni kukitettu muistomerkki on vähän matkaa Venceslauksen patsaan alapuolella.

Keskipäivän ihmisvilinää, Václavské námesti.


Aukion toinen suunta ja Kansallismuseo taustalla

Kun katsoo Kansallismuseon vasemmalle puolelle, näkee neliskulmaisen talohirviön, (ei näy yllä olevassa kuvassa) jossa toimii nykyisin tarkasti vartioitu Radio Free Europe (www.rferl.org/). Kanava lähettää ohjelmaa Keski-Aasiaan ja Lähi-itään. Sen varjoon jää valtion oopperarakennus vuodelta 1888.




Tekstiote: Antti Helin (2004) Mondo matkaopas Praha

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig