Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

29. elokuuta 2010

Prahan arkkitehtuuri: jugend


Prahassa kyllästyminen uusbarokin ja uusrenessanssin erilaisten tyylien sekoittamiseen johti vaatimuksiin maailmanlaajuista kehitystä ilmentävästä uudesta tyylistä, jugendista, jota voidaan pitää varsinaisesti ensimmäisenä teollisesta vallankumouksesta lähteneenä tyylinä. Se perustui hyvään käsityöhön, aitoihin luonnonmateriaaleihin ja pelkistämiseen ja sen koristeaiheet valtasivat Prahan hotellit, kahvilat ja asuinrakennukset. Belle époquen aikaisen jugendarkkitehtuurin ja koristetaiteen ihailijalle Praha onkin maanpäällinen paratiisi.


Masarykin rantakatu (Masarykovo nábrezi) ja komea jugendtalojen rivi

Jugend kesti aikakautena 1880-luvulta ensimmäisen maailmansodan alkuun Eri puolilla maailmaa tyylisuunnasta käytettiin myös nimityksiä secession, art nouveau, modern style, stile liberty ja modernista. Hengettömästä massatuotannosta irtautunut tyyli ilmeni niin koriste-, rakennus- kuin kuvataiteessakin. 1900-luvun vaihteen kaavauudistusten seurauksena Prahaan rakennettiin kokonaisia katuja ja jopa kaupunginosia jugendin tyyliin: Josefov (juutalaiskaupunginosa) sai tällöin nykyilmeensä. Kokonaisvaltaiseen suunnitteluun pyrkineen jugendtyylin rikas ja siro muotokieli antoi lopullisen silauksensa sille kultaiselle Prahalle, jota matkailijat niin rakastavat.

Grand Hotel Evropa, jonka alakerrassa Café Evropa

Aikakauden merkittävimmät rakennukset sijaitsevat uudessakaupungissa ja vanhassakaupungissa, jonka rakennuskantaa uusittiin keskushallinnon vaatimuksesta perusteellisesti. Jugendin mestarinäytteitä on kuitenkin löydettävissä ympäri Prahaa. Prahalaiseen arkkitehtuuriin vaikuttivat wieniläisjugendin suunnannäyttäjän, professori Otto Wagnerin opetukset ja julkaisut. Hänen vaikutuksensa näkyy esimerkiksi vuonna 1904 valmistuneen Evropa-hotellin detaljeissa. Hotellin kahvila on aristokraattisen upea kauniin aikakauden ilmentymä. Prahalaiset arkkitehdit imivät vaikutteita wieniläisen kulttuurikeskuksen lisäksi pariisilais-brysseliläisestä art nouveausta.

Vuoden 1891 juhlanäyttelyn lasi- ja rautarakenteinen teollisuuspalatsi oli jo vahvasti jugendvaikutteinen, vaikka siinä oli edelleen uusbarokkisia piirteitä. 1890-luvun puolivälissä valmistunut Palacký-silta ilmensi onnistuneesti uutta tyyliä. Taideteollisuuskoulun opettajina elämäntyönsä tehneet kuvanveistäjä Celda Kloucek ja arkkitehti Friedrich Ohmann kuuluvat keramiikkaa, lasia, mosaiikkia, rautaa ja messinkiä koristelussa yhdistäneen tšekkijugendin vahvimpiin taustaeminensseihin. Uudessa ajattelussa julkisivua käsiteltiin kokonaisuutena. Kloucekin opettama stukkokoristelu johti nimenomaan Prahalle ominaisen tyyli-ilmiön kehittymiseen.

Wagnerin oppilaan arkkitehti Jan Koteran Václavin aukion laidalle suunnittelemaa Peterkuv dumia (1899) voitaneen pitää jäljellä olevista jugendrakennuksista vanhimpana. Senkin fasadissa on vielä uusgoottilaista vaikutelmaa. Koristeyksityiskohtien tietty epäsymmetrisyys on prahalaisille julkisivuille ominainen ja jokseenkin yleinen jäsentelytapa. Modernin tšekkiläisarkkitehtuurin perustajana Koteraa voidaan pitää 1900-luvun alun merkittävimpänä tšekkiarkkitehtina. Historismin pintakoristelijoista poiketen Kotera pureutui syvällisesti itse rakenteeseen.

Ohmannin oppilaiden suunnitteleman Central-hotellin (1900) julkisivu ilmensi jo hyvin dekoratiivista luontoaiheisuutta. Näiden nuorten arkkitehtien sijaan Osvald Polívka kuului Prahan jugendarkkitehtien vanhaan kaartiin, jonka 1800-luvun lopun töissä näkyy vielä uusbarokin piirteitä. Hänen ensimmäisenä puhtaana jugendrakennuksenaan voidaan pitää Vodickovan varrella sijaitsevaa upeata U Nováku -rakennusta (nro 30), joka valmistui vuonna 1903 ja kerää yhä matkailijoiden ihastuneet katseet. 

 Franz Kafkan entinen vakuutusalan työpaikka,
Na Porici-kadulla, nykyään hotelli, rakennustyyliltään jugend.

Národníkadun varrella on kaksi Osvald Polívkan mestarinäytettä. Silmiä hivelevän kauniin Vakuutuskonttori Prahan talon (1903-07) julkisivu voisi yhtä hyvin olla onnistunut juliste, mikä kuvaavasti ilmentää aikakauden arkkitehtuurin kiinteätä yhteyttä graafiseen suunnitteluun. Nykyään rakennuksessa toimii hotelli . Viereinen Topicin kustannustalo (1906) on edellistä pelkistetympi.

Vanhankaupungin torilta joenrantaan johtavan Kaprovan varrelta voi bongata jugendin useita tyylinäytteitä. Myös Josef Fantan rikasta dekoratiivisuutta yhdistänyt päärautatieasemarakennus (1902-09) edusti kaunista tšekkijugendia. Fantalle tyypillinen prahalaisaihe, kahden pylvään reunustama portti esiintyy rakennuksen sisäänkäynnissä massiivisena. Aseman kookas sisältä lasitettu kupoli ja sen alla lepäävä veistoskoristeinen aula ovat jugendin ilmentymiä. Valitettavasti suljetun asemaravintolan mosaiikkikoristelua ei ole vuosiin päässyt ihailemaan. Fantan onnistuneimmin suunniteltuna jugendtyönä pidetään kuitenkin veistoksin ja mosaiikein koristeltua Hlalolin kuorotaloa (1905) joenrannassa Masarykovo nábrežílla. Rakennuksen sisäänkäynti on eittämättä Prahan kauneimpia.

Monumentaalinen Kunnallistalo Tasavallan aukiolla (Námesti Republiky) on Prahassa huipentuneen jugendin upein edustaja. Varsinkin rakennuksen sisätilat edustavat innovatiivisen rikasta, yhteensointuvaa tyylipuhdasta prahalaisjugendia. Palatsi rakennettiin vuosina 1906-12 ja sen koristeluun osallistui myös Alfons Mucha. Hänen kasviornamentiikkansa kohosi valtavaan suosioon myös arkkitehtuurissa. Muchan tyyli oli omaperäistä, mutta yleensä jugendtyylin kasviornamentiikassa on nähty yhtymäkohtia myös rokokoohon.

Kunnallistalon sisäänkäynti

Kunnallistalon julkisivussa on kaikki koristeet, mitä jugendrakennukselta voi edellyttää: ornamentteja, patsaita ja seinämosaiikki, jonka nimi Kunnianosoitus Prahalle sopisi hyvin koko rakennukselle. Komeuden kruunaa kattokupoli, jonka alle sijoittuu Smetana-konserttisali, joka on talon saleista suurin. Jugend oli tärkeä luku tšekkien kansallisen itsenäistymisen historiaa. Sitä voidaan erityisesti kansallistunteen kehittymisen ja kiteytymisen osalta lukea tästä jugendarkkitehtuurin monumentaalirakennuksesta, sillä Tšekkoslovakian valtio perustettiin tässä rakennuksessa 28.10.1918. 

Talossa toimii upea vanha kahvila, Municipal House Café, sekä ravintola.

Kunnallistalon omat kotisivut: http://www.obceni-dum.cz/ ja kahvilan http://www.kavarnaod.cz/

 

Tekstilainaus : Janne Ahtola, Jugend-Praha, joka löytyy sivuilta: http://www.praha.fi/arkkitehtuuri_taide.htm
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig