Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

8. lokakuuta 2018

Kohteessa: Liberec - osa 1
Syyskuun 2018 lomalla teimme päiväretken Prahasta pohjoisen suuntaan; kohteeksi valikoitui Liberec. Kaupunki on meille nimeltä tuttu talviurheilulajeista (mm. ampumahiihdon maailmancup-kisat), joita ollaan katsottu kotona televisiosta. Kohteen valikoitumista edisti myös se, että sinne oli vain reilun tunnin bussimatka Prahasta, joten yhtenä lomapäivän aamuna katsoimme Libereciin lähtevät bussiaikatalut netistä Idnesin -sivulta (kts. tämä artikkeli) ja lähdimme matkaan. 

Sanottakoon tässä, että emme olleet katsoneet etukäteen mitään tietoja itse kaupungista tai sen nähtävyyksistä vaan lähdimme viettämään kaunista loppukesäistä päivää uusiin, meille tuntemattomiin maisemiin.

Olen jakanut tämän päiväretkemme kahteen eri juttuun, joista tämä on osa 1.

Mutta, lähdetäänpäs matkaan!


Libereciin menevän Regiojetin (Student Agencyn) bussille pääsimme keltaisen metrolinjan asemalta Černý Most. Liput Libereciin kahdelle ostimme bussin vierestä, laiturialueella sijaitsevasta Student Agencyn omasta toimistosta. Lipun hinta oli 100 korunaa per henkilö yhteen suuntaan eli noin 4 euroa (alakuvassa oleva pienempi lippu). Liberecistä pois lähtiessämme paluulipun kävimme ostamasssa kävelyretken matkalle osuneesta yhdestä linja-autoaseman lippupisteestä (isompi lippu alakuvassa).


Mainittakoon, että Student Agencyn eli Regiojetin bussit tunnistaa oranssinkeltaisesta väristä, ne ovat erittäin hyväpenkkisiä ilmastoituja busseja, joista löytyy autoemäntä, sekä WC ja matkatarjoilu (kahvia, teetä, kaakaota, yms.).

Matka Libereciin on suora bussiyhteys ja se kulkee moottoritietä pitkin ilman välipysähdyksiä. Bussi saapuu aivan Liberecin keskustaan, linja-autoasemalle (kuva alla), josta on hyvä lähteä kävelemään kaupungin vanhempaan osaan, Staré Město (karttalinkki).

Junallakin on mahdollista tulla Libereciin, mutta bussi taitaa olla hieman nopeampi. Me emme edes katsoneet junavuoroja tänne sen enempää (edellä mainistusta Idnesin linkistä voi katsoa myös junavuoroja).

Jos saavut kaupunkiin junalla, rautatieasema (kuva alla) on kaupungin keskustan tuntumassa ja ratikat kulkevat aseman ohi keskustaan tasaisin väliajoin. Lipun ratikkaan voi ostaa automaatista. Reipasjalkaisimmat lähtevät kulkemaan kävellen kohti keskustaa, sillä matkaa yläkuvan linja-autoasemalle ei ole kuin n. 1,5 km.


Ensimmäiseksi kävimme ostamassa lippuautomaatista vuorokauden ratikkalipun, jotta pääsisimme kulkemaan ympäri kaupunkia hieman paremmin.

Prahassa julkisen liikenteen vuorokausilippu maksaa 110 korunaa, Liberecissä 80 korunaa. Lippu leimataan ratikan leimauslaitteessa ensimäisellä matkakerralla ja pidetään sen jälkeen tallessa; aivan kuten Prahassakin.


Tällä syyskuun alkupuolen lomallamme Tsekissä oli loppukesäinen lämpöaalto meneillään. Lomamme aikana lämpöasteet huitelivat +27 - 31 C -asteiden välillä, joten saapuessamme pohjoisempaan Tsekkiin, tilanne oli täällä yhtä lämmin kuin Prahassa. Mutta rauhallisesti kävellen pääsimme etenemään ihan mukavasti.
 
Sitten  kohti vanhempaa kaupunginosaa, joka näkyy heti tuosta linja-autoaseman toiselta puolelta. Kaupunki tuntui alkutuntuman jälkeen ihan mukavalta. Liberec sijaitsee kukkuloiden keskellä, joten korkeuseroja kävellessä tuntee kyllä, joten vinkkinä teille huonojalkaisille: täällä on hieman nousuja ja laskuja ainakin tuolla vanhan kaupungin kaduilla, varautukaa siihen.

Vanha puoli on täynnä pieniä liikkeitä ja ravintoloita. Arkipäivänä ihmisiä oli jo heti aamupäivällä liikkeellä yllättävän paljon. Meistä tuntui, että suurin osa taisi olla kyllä paikallista väkeä; turistit taitavat valloittaa kaupungin talviaikaan enemmän.


Liberec sijaitsee siis Neisse-joen varrella Tsekissä, noin 90 kilometriä Prahasta koilliseen. Itse joki on keskustan kohdalla melkoisen kuivunut, pieni vesipuro solisee uoman pohjalla.

Asukkaita kaupungissa on reilut 100 000. Kaupungissa on mm. teknillinen korkeakoulu, kasvitieteellinen puutarha ja eläintarha. Ja, kuten meillekin kaupunki oli "tuttu teeveestä": Liberec on tunnettu talviurheilukeskuksena, jossa järjestetään mm. maailman cupin eri osakilpailuja niin mäkihypyssä kuin eri hiihtolajeissa. (Wikipedia)


Liberec perustettiin jo 1200-luvulla ja ensimmäisiä mainintoja siitä on kirjattu v. 1352. Kaupunki on ollut yksi suurimmista sudettisaksalaisista kaupungeista. 1600-luvun puolivälissä kaupunki kuului Albrecht von Wallensteinille, sen jälkeen Matthias Gallakselle ja hyvin pitkään Glam Gallaksen suvulle. Toiseen maailmansotaan asti kaupunki tunnettiin Reichenberg-nimisenä ja se oli pohjoisten sudeteettialueiden pääkaupunki. (Wikipedia)


Kuten kuvista huomaa, kaupungin tori on kaunis ja 1800-luvun rakennusten ympäröimä. Meidän täällä ollessa torille oltiin asentamassa ilmeisesti joitain juhlajuttuja, sillä erilaisia valoköynnöksiä, esityslavoja ja muuta rekvisiittaa rakenneltiin aukiolla, joten nämä kuvat eivät anna sitä kauneutta esille, jota aukion ympäristö normaalioloissa tarjoaa. Rakennustavarat olivat valloittaneet koko aukion.

Toria hallitsee kaupungintalo, joka on rakennettu 1893. Harmaakivestä rakennettu useatorninen rakennus muistuttaa itsestäni hieman kirkkoa, mutta on toimii siis kaupungintalona (kuvat alla.)


Koska kaupungintalon ovi oli kutsuvasti auki, uskalsimme käydä kurkkaamassa sen kaunista aulatilaa.

Wikipedian mukaan kaupunki alkoi kehittymään nopeaan tahtiin 1800-luvulla ja siksi suurin osa kaupungin yhä säilyneistä rakennuksista ovatkin juuri tuolta aikakaudelta. Näistä on näköjään pidettykin hyvää huolta, sillä kaupungin vanha osa on kyllä kaunis.


Aukion laidalla on yksi vanhimmista kaupungin hotelleista, art deco-tyylinen Hotelli Praha (kuvat alla).

Hotellin historiatiedoissa kerrotaan, että tontin olisi ostanut Železné -kadun kulmasta silloisen Růžodolu I -tehtaan omistaja ja leipuri Ignaz Schien. Miehellä oli hieman eripuraa kaupungin kanssa rakennuksesta, sillä kaupunki katsoi, ettei se sopisi viereisiin rakennuksiin ja haittaisi näin ollen kaupunkikuvaa. Toisin kuitenkin kävi ja vuonna 1906 tämä upea hotelli avasi ovensa. Hotellin nimi oli tuolloin Hotel Schienhof (Schienův dvůr).


Vuonna 1945 hotellin nimi muutettiin Prahaksi ja sen toiminta loppui 1951, jolloin tiloja käytettiin toimistotiloina vuoteen 1982 asti. Tämän jälkeen hotellia alettiin remontoimaan sen alkuperäisen ajatuksen saattelemana, kunnes avattiin uudestaan vuonna 1991 matkailijoiden iloksi.  Edesmennyt presidentti Vaclav Havel oli yksi hotellin  vakituisista majoittujista kun hän näillä suunnin vieraili.

Vuonna 2003 rakennuksen 1. kerroksen ravintola Secsession tilat resauroitiin takasin hotellin omaan aikakauteen sopivaksi, jugend-tyyliseksi. Itseäni harmittaa, ettemme piipahtaneet hotelliin sisään, vaikka sen ulkopuolta ihasteltiinkin. Hotellin omat kotisivut löydät tästä linkistä. 


Vanhan kaupungin kadut on kivetty samoin kuin Prahassakin. Vanhaa raitiovaunulinjaa oli jätetty  Pražská -kadulle muistuttamaan siinä kohdin olleesta linjasta vuosina 1897 - 1984; hieno yksityiskohta kävelykadulla.

Koska Liberec sijaitsee kukkuloiden keskellä, on vanhan kaupungin jostain kohdista upeat näköalat, sekä näkymää uudempaan kaupunginosaan (kuvat alla).


Kaupungin vanha- ja uusi osa yhdistyvät kauniisti yhteen, mitään suurempaa rajaa ei yleissilmäyksen perusteella voi sanoa. Tunnelma kaupungissa on leppoisa ja "hieman maalaisempi" kuin turistien täyttämässä Prahassa. Varmasti joulumarkkinoiden aikaan kaupunki on myös kaunis, joten te, jotka suunnittelette joulunalusmatkaa Prahaan, pistäkäähän tämä vierailukohde korvan taakse muistiin.

Shoppailijoille löytyy ainakin pari ostoskeskusta, nälkäisille ravintoloita ja vain kävelystä, sekä tunnelmasta nauttiville estettistä mielihyvää.


Matka Liberecissä jatkuu myöhemmin seuraavassa jutussa, sen toisessa osassa. Tässä vaiheessa voinen sanoa, että kaupunki on mukavan matkan päässä Prahasta, sen julkinen liikenne toimii hyvin ja varmasti talvikaudella erilaisten kisojen aikaan kaupunki on täynnä elämää (vaikka sitä se oli syyskuun arkipäiväisellä piipahduksellammekin).

Kaupungin  matkailusivut erilaisine tapahtumineen löydät tästä.SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig