Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

22. lokakuuta 2018

Tsekin omat kivikasvot, Čertovy Hlavy ~The Devil Heads


Picture: cz.cityspy network via Wikipedia
Prahasta vajaa 50 km pohjoisen suuntaan, pienen Želízyn kylän yläpuolella sijaitsee Kokořínskon luonnonsuojelualue. Täältä voit löytää kuvissa näkyvät hurjat kivikasvot. Niitä on kutsuttu paholaisen kasvoiksi tai -päiksi (Čertovy Hlavy - The Devil Heads), eikä syyttä; aika erikoisethan ne ovat. Niiden kokopituus on 30 jalkaa ja luonnon säiden armoilla oleminen on saanut niitä hiukan rapautumaan, antaen kasvoille lisää rosoisuutta. Mutta mitkä nämä ovat ja miten tänne pääsee; siitä lyhyesti seuraavassa.

Vanha kuva kivipäistä, picture: Pinterest
Kivikasvot ovat vanhat, sillä ne veisti 1800-luvun puolivälissä tsekkiläinen kuvanveistäjä Václav Levý (1820-1870).  Levý oli suutarin poika ja perhe asui Kožlanyssa. Hän opiskeli kokiksi, mutta varhain tapasi taiteesta pitävän ja taidetta suojelevan miehen, Antonín Veithin. Jossain vaiheessa ihmiset alkoivat huomata, että Levýllä oli lahjakkuutta kuvanveistoon ja hänet lähetettiin Prahaan, František Xaver Linnin oppilaaksi. Jonkin ajan päästä Levý totesi itse, ettei hänestä tulisi koskaan hyvää, vain keskinkertainen kuvanveistäjä - ja hän palasi takaisin silloiseen asuinkaupunkiinsa Liběchoviin.

Aikaa kului ja Levý jatkoi silti kuvanveistohommiaan, teki töitä ja opiskeli mm. Wienissä. Nämä upeat ja erikoiset kivikasvot hän veisti vuonna 1845 metsäiselle kukkulalle. Vaikutteita kasvoihin hänen epäillään saaneen Klácelin runosta "Tarina ketusta", jossa kerrotaan Ferina Lišák -nimisestä veistoksesta.

Václav Levý sairasti pitkään ilmeisesti maksastaan ja kuoli lopulta 1870. Hänet on haudattu Prahaan, Vyšehradin hautausmaalle.

Picture: Pinterest
 Miten tänne pääsee:

Kyse on luonnonsuojelu- ja retkeilyalueesta, joten patikointi kohteeseen on ilmaista. Bussi taitaa olla paras vaihtoehto mennä paikanpäälle, josta sitten patikoimaan ja etsimään aluetta. Luulisi, että kohteeseen saattaa löytyä viittoja, joissa ohjataan oikeille poluille ja kasvojen luokse; en tiedä.

Bussiaikatauluja Prahasta Želízyyn voit tutkailla tästä. Laita "täppä" kohtaan "Direct connections only", niin saat suoraan menevät bussit. Ajoaika näytti olevan alle tunnin (48 min.). Kirjoita lapulle "Čertovy Hlavy - The Devil Heads", näytä lappua bussikuskille ja kysy, millä pysäkillä kannattaa jäädä pois. Varaa myös kartta mukaan, joko netistä tulostettu tai älypuhelimesi maastokarttaohjelma, tms. Myös ahkerat googlaajat voivat etukäteen katsoa parempia reittivinkkejä kohteeseen; tämä oli nyt vain esimerkki, joka ensin tuli mieleeni.

Me emme ole vielä täällä käyneet, mutta ehdottomasti taas yksi kohde korvan taakse muistiin, jossa pitäisi päästä vierailemaan; korjaan sitten kuvat ja ohjeet, miten mennä, kun on omakohtainen kokemus visiitistä.PS: Matkan varrelle osuu muuten mukavasti aivan ihana Mělníkin kylä, jossa kannattaa pysähtyä tutkailemaan, vaikka lounaalle, kaunista vanhaa keskusta-aluetta.  Lue juttuni meidän vierailusta siellä tästä.


Infot: Wikipedia,

Kaikki tämän jutun kuvat on lainattu netistä; tekijän ja/tai kuvanottajan tiedot kuvien alla.

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig