Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

22. syyskuuta 2016

Mělník - Pittoreski ja suloinen böömiläinen pikkukaupunki


Noin 35 kilometriä Prahasta pohjoiseen sijaitsee pieni ja kaunis kaupunki nimeltä Mělník. Alue kuuluu Tsekin tärkeimpiin maatalousalueisiin ja alueella viljellään mm. vihanneksia, perunaa, maissia, sokerijuurikasta ja kasvatetaan hedelmiä. Viinintuotanto on myös yksi tärkemmistä maataloustuotteista.

Me teimme syyskuussa 2016 päiväretken Mělníkiin. Tänne pääsee parhaiten bussilla: me tarkistimme lähtöajan bussien ja junien aikatauluhaun kautta, otimme valitun lähtöajan mukaan punaisen metrolinjan C ja jäimme kyydistä Ládvín asemalla. Kyseisen metroaseman edustalta lähtee suora bussiyhteys Mělníkiin; ajoaika 44 minuuttia ja lipun hinta oli 46 korunaa yhteen suuntaan per hlö.  Busseja näytti lähtevän myös muualta Prahasta, mutta tästä Ládvín kautta oli helppo mennä.

Aivan Mělníkin bussiasemalle (Autobusové nádraží Mělník) emme menneet vaan jäimme pois U Sadu ja Krombholovka - katujen risteyksen pysäkillä. Tästä oli lyhyt kävelymatka kaupungin vanhaan keskustaan. Vinkki: bussi tulee takaisinkin ko. pysäkiltä, joten aivan bussiasemalle ei tarvitse kävellä kotiinpäin lähtiessä.


Kaupungissa aloiteltiin juuri tuolloin perjantaina koko viikonlopun kestävää viininkorjuujuhlaa (Mělnické vinobraní), joten hiukan jäi harmittamaan se, että kauniiden talojen julkisivut jäivät osaksi pimentoon erilaisten myyntikojujen ja muiden karnevaalijuttujen taakse. Lisäksi väkeä oli liikkeellä paljon, myös erilaisia ryhmiä ja se lisääntyi vain aamupäivän aikana. Mutta tänne voidaan piipahtaa joku toinen kerta, matka ei ole pitkä ja busseja kaupunkiin lähtee (sekä palaa) ainakin päiväsaikaan puolen tunnin välein.

Ajatuksena oli käydä tutustumassa mm. linnassa, mutta väenpaljous ja markkinahumu jättivät senkin sitten seuraavaan käyntikertaan.


Pieni kaupunki näytti kuitenkin ihanalta, erilaiselta kuin suuri Praha, joten kohde on ehdottomasti vierailun arvoinen. Katujen varsilta löytyy pieniä kahviloita ja ravintoloita, paikassa on mukavan kotoisa  tunnelma. Ja linnan terassilta aukeaakin huimat näkymät hyvin kauas, ainakin selkeällä säällä (kuvat alla).Wikipedian mukaan jo 500- ja 600 -luvuilla alueella on asunut useita eri slaavilaisia heimoja. Pyhän Wencelauksen isoäiti, Pyhä Ludmila, avioitui Böömiläisen prinssin Bořivojn kanssa ja pariskunta muutti alueelle, nykyiseen Mělníkiin. Vuonna 1274 kuningas Ottokar II antoi paikalle kaupunkioikeudet.

Tärkein nähtävyys on Mělníkin linna. Se on rakennettu renesanssityyliin ja linnan alapuolella on suuri viinikellari. Kommunistihallintokauden jälkeen linna palautettiin sen perinteisille omistajille, Lobkowiczin suvulle. Me emme linnan sisätiloissa käyneet, mutta sen Elbe-joen puoleiselta terassikäytävältä katseltiin näkymää joelle ja sen rantamille, aurinko lämmitteli poskia ja takaa olevista, linnan ravintolatiloista kantautui iloinen puheensorina siellä ruokailevilta ryhmiltä.Kaupungissa sijaitseva Pyhän Paavalin kirkko rakennettiin kolme kertaan. Rakentaminen aloitettiin jo 1100-luvulla. Kirkon hautakammiosta on löydetty jopa 15 000 ihmisen luita ja jäännöksiä. 

Me emme kirkossa käyneet, siinäkin kohdetta sitten seuraavaan käyntikertaan.


Määrin alueella tuotetaan 96% Tshekin viineistä. Vuonna 875 viinintuotanto laajeni Böömin ensimmäiseen viintarhaan, joka sijaitsi juuri Mělníkissä. Legenda kertoo, että Määrin prinssi Svatopuluk lähetti Böömin prinssille Bořivojoille tynnyrellisen viiniä juhlistamaan pojan Spytihněvin syntymää. Bořivojin vaimo Ludmila keksi tuolloin, että viiniä voisi alkaa tuottamaan itse ja pariskunta istuttikin ensimmäiset Mělníkin viinitarhan viiniköynnökset linnan alueelle, joita sittemmin laajennettiin ympäri kylää. 

Sen sijaan heidän pojan poikansa Pyhä Wenceslaus tunnettiin erittäin hyvänä viininvalmistajana, siksi tuota vuotuista syyskuista viininkorjuujuhlaa juuri vietetäänkin; mies on tituleerattu korkeimmalla tittelillä mitä maan viininvalmistaja voi saada. Melnicka (Mělník) onkin yksi pohjoisimmista viinintuottaja-alueista Euroopassa.


 Vanhan kaupungin kadut on päällystetty kauniilla harmailla kivillä ja elo tuntuu rauhalliselta.Tarpeeksi käveltyämme ja tunnelmaa haisteltuamme meilläkin alkoi jo olla nälkä, ruokakojuista tulvineet tuoksut sitä vain suurensivat ja jostain piti saada vatsantäytettä vielä ennen kotimatkaa.


Eteemme osui kiinalaisruokaa tarjoava myyyntikoju, jossa iloiset myyjät toivottivat tervetulleeksi ja siitäpä sitten  otimme kanalla höystettyjä nuudeleita, friteerattuja isoja katkarapuja ja taikinakuoressa paistettuja kananpaloja; kyytipojaksi tottakai olutta.

Oli erittäin hyvää ja edullista, mikäpä siinä pöydän ääressä istuskella ja katsella kojujaan pystytteleviä markkinamyyjiä. 

Jälkkärit napsaistiin matkan varrelta; espressot ja pienet täytetyt kakunpalat; myyntikojusta nekin.


Te, jotka suunnittelette Prahaan joulunalusmatkaa joulutoreja tutkimaan, tämä voisi olla yksi mukava päiväretken visiittikohde, sillä joulun aikaan tämä suloinen kaupunki on varmasti myös kaunis.- Kaupungin omat kotisivut, valitettavasti  vain tshekin kielellä, tässä linkissä.


SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig