2. elokuuta 2010

Alfons Mucha, taiteilijaAlfons Maria Mucha (24.7.1860 - 14.7.1939) oli tšekkiläinen taidemaalari, julistetaiteilija, graafikko ja muotoilija. Häntä pidetään yhtenä art nouveau-taidesuunnan huomattavimmista edustajista. Muchan maalaukset, julisteet ja mainokset esittävät usein kauniita nuoria vähäpukeisia naisia kukkien ympäröiminä. Piirustus oli Muchan rakkain harrastus jo lapsesta asti. Hän hankki koulutuksensa osittain omatoimisesti Wienissä ja työskenteli opintojensa ohella mm. lavastemaalarina. Lopulta eräs toimeksiantaja oli valmis tukemaan nuorta Muchaa hänen taideopinnoissaan ja näin Mucha pääsi lopulta Müncheniin (1885 - 1887) opiskelemaan.

Mucha muutti Pariisiin vuonna 1887 ja jatkoi siellä opintojaan. Hän elätti itsensä kuvittamalla sanoma- ja aikakauslehtiä.

Sattumalta hän sai vuonna 1894 tehtäväkseen piirtää mainoksen Sarah Bernhardtille ja tämä juliste teki Muchasta kuuluisan ja hän sai paljon tilauksia. Vuonna 1906 hän meni naimisiin Marie Chytilován kanssa.

Alfons Mucha palasi lopulta synnyinmaahansa ja asettui Prahaan. Hänen kädenjälkensä näkyy useiden Prahan rakennusten koristelussa. Kun Tšekkoslovakiasta tuli ensimmäisen maailmansodan jälkeen itsenäinen valtio, Mucha piirsi maan uudet postimerkit ja setelit. Elämänsä loppuvuodet hän kulutti suuren, slaavien historiaa kuvaavan maalaussarjan parissa. Se paljastettiin Prahassa vuonna 1928 ja on nykyään näytteillä Moravský Krumloc -linnassa lähellä Muchan synnyinpaikkakuntaa Ivančicea.

Kun saksalaiset valloittivat Tšekkoslovakian vuonna 1939, Gestapo pidätti epäilyttävänä henkilönä pitämänsä Muchan kuulusteluja varten. 79-vuotias Mucha kuoli pian vapauttamisenssa jälkeen. 

Mucha on haudattu Prahaan, Vyšheradin hautausmaalle. Kiinnostus Muchan taiteeseen heräsi uudestaan 1960-luvulla.

Alfons Mucha museo Prahassa, osoitteessa Panská 7, Praha 1 (metroasema Mustek, vihreä linja). 

Museon omat kotisivut osoitteessa: http://mucha.tyden.cz/Tekstiote: Wikipedia/Alfons Mucha, sekä Antti Helin (2004) Mondo matkaopas Praha
Kuvat: Alfons Muchan korteista otettuja kuvia


SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig