Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

28. helmikuuta 2011

Idyllinen Hradčany, ja katu nimeltä Nový Svět
Hradčanyn kaupunginosa sijaitsee Prahan linnan vieressä. Se on yleisilmeeltään rauhallinen ja tunnelmallinen. Sieltä puuttuvat turistimassat, jotka parveilevat Prahan linnan ympäristössä.

Hradčany oli itsenäinen kauppala vuoteen 1784 asti. Tämän jälkeen neljä itsenäistä kaupunginosaa (Hradčany, Staré Mesto, Malá Strana ja Nové Mesto) yhdistettiin Prahan kaupungiksi.

Nový Svět  (Uusi Maailma) on tunnelmallinen kadunpätkä Hradčanyn laidalla. Nimi viittaa sekä Loreton pohjoispuolella olevaan hiljaista kylää muistuttavaan alueeseen, että sen mutkaiseen pääkujaan, joka aikoinaan johti Prahan linnalta maaseudulle. 

Hiljaiset kadut, toukokuu 2012Nový Světin herttaisista vanhoista taloista on nykyään kova kysyntä, ja hinnat tietenkin sen mukaiset. Kaukaisessa menneisyydessä idyllinen kaupunginosa oli kuitenkin eräänlainen slummialue, jossa linnassa työskentelevä palvelusväki asui ahtaasti ja kurjasti. 

Uuden maailman talot rakennettiin Rudolf II:n aikana 1500-luvun lopussa linnan palvelijoiden, tiedemiesten ja taiteilijoiden asunnoiksi. Kuuluisin asukas oli tähtitieteilijä Tyko Brahe, joka asui kadun alkupäässä (Nový Svet, talo nro 1) silloin, kun ei viettänyt aikaansa Prahan linnassa. Nykyisin kadun nukkekoti-idyllissä viihtyy taiteilijoita, mm. kuvanveistäjä Josef Nálepan talon tunnistaa pyöreästä naishahmoisesta ovenkahvasta.

Loretolta laskeutuu Nový Světiin kaksi eri katua loivasti. Lännessä on Černínská-kadun varrella erään muurin harjalla maskottina hauska ja veitikkamainen pyhän Johannes Nepomukin veistos. Kadun kuuluisin asukas on suurrealistinen taiteilija ja elokuvaohjaaja Jan Svankmajer. 

Idässä sijaitseva Kapucinská-katu on saanut nimensä Loreton-aukiota vastapäätä olevalta kapusiiniluostarilta, mutta sen tunnetuin vai pitäisikö sanoa pahamaineisin rakennus on talo numero 10: kommunistisen Tsekkkoslovakian vastavalkoilupalvelun entinen päämaja.


Kaunis Nový Svet - kuva täältä

Nový Světin suurin osa taloista sijaitsee kadun etelänpuoleisella osalla, ja pohjoispuolella kulkee korkea muuri. Monilla taloilla on numeron lisäksi nimi, joissa toistuu sana "kulta" (zlato). Löydät sieltä talot nimillä Kultatähti, Kultainen aurinko ja Kultainen lammas. 

Sen sijaan Kultainen päärynä (U zlaté hrusky) on ravintola. (Ravintolan kotisivut tästä linkistä).

Tyko Brahen asuintalo (nro 1) on nimeltään Kultainen grifon (U zlatého noha), ja tässä samaisessa talossa asusti muinoin myös keisari Rudolf II:n toinen hoviastronomi Johannes Kepler. Kapusiinimunkkien kellonkilkutus kävi Brahen hermoille siinä määrin, että hän uskotteli keisarille munkkien suunnittelevan tämän murhaamista. Tämän johdosta keisari Rudolf II antoi munkeille häädön, mutta nämä onnistuivat keplottelemaan lähtemistään loputtomiin lahjomalla keisarin maalauksella, joka esitti itämaan tietäjien kumarrusta kuninkaalle.

Nový Svět: karttalinkki kadulle tästä.Vinkit: Antti Helin (2004) Mondo matkaopas Praha, Wikipedia, Näe ja koe Praha-opas
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig