Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

26. helmikuuta 2011

Palác Kinských


Kinskýn palatsi - kuva täältäPalác Kinských eli Kinskýn palatsi sijaitsee Vanhankaupungin aukion (torin) laidalla. Talo tunnetaan ehkä parhaiten Franz Kafkan perheen asuntona. Kafkan isän kauppa sijaitsi muinoin rakennuksen ensimmäisessä kerroksessa, perhe asui toisessa ja muualla talossa toimi tuolloin saksalainen koulu, jota Franz-poikakin kävi. 

Talo on rakennustyyliltään rokokoota ja muihin aukion taloihin verrattuna näyttää hieman kermakakkumaiselta herkullisine koristeluineen. 

Tuon hulppean näköisen talon rakennutti Jan Arnost Golts vuosien 1755 - 1765 välisenä aikana. Palatsin rakennuttaja lahjoi aikoinaan kolme kaupungin virkamiestä saadakseen rakennusluvan. Talo valmistui vuonna 1765, ja nuo kolme virkailijaa mestattiin. Heidän kuolemantuomionsa ei ollut aivan aiheeton, sillä palatsi näyttää yhä siltä kuin se työntäisi nurin viereisen ikivanhan ja tunnelmallisen Kivikellon talon. Kreivi Goltsin kuoleman jälkeen palatsin osti Kinskýn perhe, jotka itse asuivat talossa vuoteen 1945 asti.

Talossa on tapahtunut paljonkin sen historian aikana. Siellä on syntynyt mm. rauhanaktivisti Berta Kinský-Suttner, joka sai dynamiittitehtailija Alfred Nobelin myöntämään rauhanpalkintonsa. Kafkan isän pitämän sekatavarakaupan paikalla toimii nykyään kirjakauppa: Kafka Bookshop. Lisäksi talon historiaan kuuluu hetki, jolloin sosialismin aika alkoi: eräänä kylmänä ja kohtalokkaana helmikuun aamuna vuonna 1948 kommunistijohtaja Klement Gottwald astui Kinskýn palatsin parvekkeelle ja kertoi alhaalla odottavalle kansalle vallankaappauksensa onnistumisesta.

Milan Kundera on kirjoittanut teoksessaan Naurun ja unohduksen kirja ikimuistoisesti, kuinka Gottwaldin vierellä helmikuisessa lumituiskussa seissyt toveri Clementis painoi oman turkislakkinsa Gottwaldin päähän. "Neljän vuoden päästä Clementisiä syytettiin petturuudesta ja hänet hirtettiin. Propagandaosasto raaputti hänet oitis pois, sekä historiasta että tietysti myös valokuvista. Siitä lähtien eri kuvissa on Gottwald seissyt tuolla parvekkeella yksin. Clementisin paikalla on paljas seinäpinta, hänestä on jäljellä vain turkislakki Gottwadin päässä."

Alkuperäinen kuva Clementisistä ja Gottwaldista, sekä retusoitu - kuva täältä


Nykyään Kinskýn palatsissa järjestetään mm. taide- ja valokuvanäyttelyitä. Sen alakerrassa Kafka Bookshopin lisäksi toimii ravintola Restaurant Palác Kinských. Ravintolan kotisivut löydät tästä linkistä.
Palác Kinských

Staromestské Námesti 12, Praha 1 (Vanhankaupungin aukio)
Infot: Antti Helin (2004) Mondo matkaopas Praha sekä netti


SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig