Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

10. helmikuuta 2011

Kyllä täälläkin mökkeillään


Prahalaiset ovat innokkaita mökki-ihmisiä. Mökin ostaminen tässä maassa ei edellytä suuria tuloja. "Kakkosasunto ei täällä ole vain yläluokan etuoikeus, vaan todellinen kansanliike", on jossain sanomalehdessä joskus todettu. 

Chatat ovat pieniä puurakenteisia mökkejä, joihin monet kaupunkilaiset kiiruhtavat, ja joissa vietetään aikaa varsinkin keväästä syksyyn. Mökeille mennään perjantaina heti töiden päätyttyä, ja palataan takaisin sunnuntai-iltana. 

Tyypillinen "chata" Kronose-vuorilla - kuva täältä


Mökkikulttuuri syntyi toisen maailmansodan jälkeen, kun Tšekkoslovakian saksalaisväestön maat ja talot vapautuivat. Nämä saksalaisväestöön kuuluvat henkilöt karkoitettiin maasta silloin paljon kiistaa herättäneessä häädössä, kun Saksa oli hävinnyt sodan. 

Mökkikulttuuri kukoisti kommunistiaikana kun kaupunkilaiset halusivat paeta valtion harjoittamaa sortoa maaseudun raikkaisiin ja hiljaisiin maisemiin. Viranomaiset ummistivat silmänsä pienten maatilkkujen vaihtaessa omistajaa. 


Eräs chata - kuva täältä

Eräät historiantutkijat ovat todenneet, että tuolloin viranomaiset ajattelivat, että jos kansa käytti aikansa rikkaruohojen kitkemiseen, se ei ehtisi ajatella ja suunnitella vallankaappausta.

Nämä kuvissakin näkyvät pienet chatat ovat niitä perusmökkejä, joita edelleenkin näkee maaseudulla. Yhä hulppeammat huvilat ovat kuitenkin sielläkin nykypäivää ja talviasuttavat talot kakkosasuntoina eivät enää ole mitenkään erikoisuuksia, vaan varakkaammat hankkivat sellaisen ja viettävät maaseudulla vapaa-aikaansa näin ympäri vuoden.

Tekstivinkki: Näe ja koe Praha-matkaopas
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig