Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

1. helmikuuta 2011

Kristalliasiaa

Kristallia Prahalaisessa lasikaupassa - kuva täältä

Tšekit ovat hyvin ylpeitä kansainvälisestä maineestaan siron ja kauniin kristallin, ja lasin valmistajina.  Puhutaan mm. Böömin kristallista ja Moserin lasista.

Böömin kristalli sai alkunsa 1600-luvun alussa, kun Rudolf II kutsui hoviinsa kaikkien alojen ammattilaisia ympäri Eurooppaa. Prahaan saapui tuolloin myös westfalenilainen kivenhakkaaja Casper Lehmann, joka kehitti uuden tavan kaivertaa huippuluokkaista, kuvioitua lasia. Vuosisadan loppuun mennessä Böömiläisestä kristallista oli tullut suosittu vientituote ympäri  Eurooppaa.Moserin lasia - kuva täältä

 
Moserin lasi edustaa  Tšekkiläisen kristallin huippua. Ludwig Moserin vuonna 1857 perustama yhtiö käyttää edelleen samaa lyijytöntä menetelmää, joka hiottiin huippuunsa 150 vuotta sitten. Moser nimitettiin Itävalta-Unkarin keisari Frans Josef I:n hovihankkijaksi vuonna 1873. Tästä lähtien yhtiön laseja on sanottu kuninkaiden laseiksi.

Tätä maailmankuulua laisa on ostettu kymmeniin kuninkaallisiin hoveihin Saudi-Arabiasta Buckinghamin palatsiin. Vuonna 2004 kaksissa Euroopan kuninkaallisissa häissä kohotettiin Moserin valmistamat maljat. Toinen oli Espanjan kruuninprinssi Felip ja hänen morsiamensa Letitizia, ja toinen Tanskan kruununprinssi Fredrik ja vaimonsa Mary. Laseina oli Splendid-kristallilasit.


Prahastakin löytää useita kymmeniä kristallikauppoja, ja joukosta on mahdotonta nimetä parasta tai edullisinta. Se on kuitenkin varmaa, että lasikaupoille kannattaa lähteä turistivilinän keskeltä, hieman keskustasta pois.  

Jos kuitenkin haluaa ostoksiaan tehdä esim. Vanhan kaupungin kaduilla olevista putiikeista, hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että ko. kauppa on keskittynyt pelkästään näiden kristallitavaroiden myyntiin, eikä myy siinä mukana jotain värikästä turistirihkamaa. Lisäksi näistä kaupoista löytää vain muutaman lasitehtaiden tuotteita.  


Teksti-infot: Näe ja koe Praha, sekä Mondo matkaopas Praha.
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig