Eilen torstaina 19.1.2012 Prahassa Kaarlen yliopiston opiskelijat olivat järjestäneet protestimarssin ja mielenosoituksen suunniteltujen yliopistouudistuksien vuoksi. Tähän oli osallistunut satoja opiskelijoita.
Opiskelijoilla on pelko, että yliopistojen oma itsehallinto tulee häviämään. Opiskelijat olivat jättäneet kirjelmän opetushallitukselle, jossa kerrotaan uudistuksen olevan liian hätäisesti suunniteltu, eikä asiantuntijoita olla kuultu tarpeeksi. Yksi näistä närää herättäneistä uudistuksista olisivat korkeakouluihin voimaan tulevat lukukausimaksut.
Praha joulukuu 2011 |
Opetusministeri Josef Dobeš on kieltänyt, että uudistukset olisivat vain negatiivinen asia. Hänen mukaansa ne tuovat paljon uutta ja hyvää. Suunnitelma, jonka opetusministeriö esitteli hallitukselle lokakuussa 2011 kuuden vuoden valmistelujen jälkeen pitää sisällään lukukausimaksujen lisäksi mm. useampien pienempien koulujen yhdistämisen suuremmiksi kokoonpanoiksi.
Tšekin rehtorien konferenssi (CKR) ja Higher Education neuvosto (RVS) ovat kritisoineet uudistushanketta. Uhkana koulujen yhdistämisissä on myös monien yliopisto-opettajien työpaikka: kuinka moni joutuu lähtemään kun työ loppuu ? Monet tutkijat ovat kokeneet myös vastenmielisyyttä sille, että kouluasioiden takana jylläävät poliittiset asiat eivätkä nämä uudistukset tuo mitään parannusta esimerkiksi koulutuksen tasoon.
Ministeriön virkamiehet ovat antaneet ymmärtää, että vaikka uudistukset ovatkin "karvas pala joillekin", ne ovat välttämättä edessä. Opetusministeriön varatilintarkastaja Ivan Wilhelm sanoo, että julkiset yliopistot eivät ole täällä palvellakseen opiskelijoita vaan palvellakseen maata.
Suunnitellut lukukausimaksut tulisivat voimaan ensi vuoden alusta 2013, jolloin maksimaalinen maksu olisi 10 000 korunaa per lukukausi eli noin 395 euroa.
Seuraava kokous asian tiimoilta järjestetään helmikuun lopulla.
Infot: Czechposition.com, Prague Monitor
En näihin hallinnon uudistuksiin sano mitään, mutta mitä yliopisto-opintojen sisältöön tulee Prahassa, niin jottan tarttis tehrä. Verrattuna esim. Suomeen, siellä saa hirvittävän helpolla opintopisteitä. Onkohan kukaan koskaan ihan oikeasti vertaillut, mitä missäkin EU-maassa vaaditaan yliopistoissa?
VastaaPoistaOlen huomannut myös saman epäilyksen omassa ajatuksissani. Epäilen, että esimerkiksi jo Pohjoismaiden kesken saattaa olla eroja; en tiedä, mutta luulen. Mutta eikös jossain joskus lähimailla oli uutinen Prahan Kaarlen yliopistosta, että sen opetus sijoittui aivan maailman kärkikastiin, tai jotain sinnepäin? En muista tarkemmin.
VastaaPoistaKun nyt itsekin opiskelen työni ohessa yliopistotutkintoa olen huomannut myös täällä Suomessa olevan eri oppiaineiden kesken eroja opintopisteiden saamiseen. Joissain aineissa tarvitaan enemmän töitä samojen muutamien opintopisteiden ansaitsemiseksi kuin toisessa. Itselläni esim. 3 opintopistettä on toisessa aineessa käsittänyt luentokuulustelun, esseen ja tentin, kun taas toisessa aineessa on riittänyt kahden melko kapean kirjan lukeminen tenttiin. Opintopisteeseenhän sisältyy tietty tuntimäärä, mutta joskus tuntuu, että joissain aineissa se ei kyllä päde tasapuolisesti.
Olen kuitenkin itse varma, että suomalainen yliopistolaitos tuottaa hyvää opetusta yleisesti katsottuna. Ehkäpä keski- tai eteläeurooppalaiselle yliopisto-opiskelijalle täällä opiskelu saattaa hämmentää sen "suuremman työn" vuoksi kuin oman opinahjon. Harmi, ettei omassa opiskelijaympyröissäni ole yhtään vaihto-opiskelijaa niiltä suunnin, jotta voisi kysellä.