HEL- PRG ... and other Czech stories

1. tammikuuta 2012

Václav Havelin muistokynttilöistä tehdään vahaveistos
Tšekkiläinen taiteilija Lukas Gavlovsky suunnittelee 2,5 metriä korkean sydämen muotoisen vahaveistoksen niistä tuhansista muistokynttilöistä, joita on tuotu Pyhän Vaclavin patsaan juurelle, Václav Havelin poismenon jälkeen. 

Patsaan juurella oleva kynttilämeri on valaissut Wenceslauksen aukiota nämä päivät. Alla olevasta kuvasta voitte hieman saada ajatusta siitä, miltä tuo kynttilöiden paljous on näyttänyt.


Václav Havel, näytelmäkirjailija, entinen johtava toisinajattelija ja ensimmäinen Tšekkoslovakian ja Tšekin kommunismin ajan jälkeinen presidentti, kuoli 18. joulukuuta, 75 vuotiaana.
 
Koko ikänsä Havel usein lisäsi sydämen kuvan oman nimikirjoituksensa viereen, ja se kuvasi samalla hänen omaa mottoaan:  "Totuus ja rakkaus voittavat valheen ja vihan."
"Näen tähän kynttilämereen sisältyvän ihmisten ajatuksia ihmisarvoisesta yhteiskunnasta, jossa on mukana vahvasti kaivattua toivoa", Gavlovsky sanoi.
 
Kynttilät oli poistettava Pyhän Václavin patsaan juurelta uuden vuoden aattona lauantaina aamulla, jotta kaupunkilaiset voisivat juhlia rauhassa ja ottaa uutta vuotta vastaan koko aukion leveydeltä. 


Taiteilija Gavlovsky sanoi, että kynttilöiden poistamisesta vastaava siivouspalvelu on luvannut säästää ne hänelle. Hänen ideanaan on tällä hetkellä, että kynttilöistä saatava vaha sulatettaisiin Wenceslauksen aukiolla ja veistos voitaisiin luoda ohikulkijoiden avustuksella hänen mallinsa mukaisesti. 
 
Sydämenmuotoinen veistos on alustavasti suunniteltu sijoitettavaksi Prahassa sellaiseen paikkaan, joka olisi kaikkien nähtävillä, mutta joka olisi ollut Havelille itselleen tärkeä.


Uutispala: Prague Monitor
Share:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blog Design Created by pipdig