HEL- PRG ... and other Czech stories

4. tammikuuta 2012

Toisinajattelija ja kirjailija Josef Škvorecký


Josef Škvorecký, entinen tšekkiläinen toisinajattelija ja kirjailija, kuoli Kanadan Torontossa varhain tiistaiaamuna 3.1.2012, pitkäaikaiseen sairauteen 87-vuotiaana. 

Yhdessä vaimonsa, näyttelijä ja kirjailija Zdena Salivarován kanssa, hän perusti legendaarisen "68 Publishers" eli "68-julkaisijat" -ryhmän muutama vuosi Varsovan liiton hyökkäyksen jälkeen vuonna 1968. 
 
Škvorecký oli tuottelias kirjailija ja runoilija. Hän työskenteli nuorena miehenä saksalaisessa lentokonetehtaassa  toisen maailmansodan aikana, ja sen jälkeen opiskeli hetken lääketiedettä Kaarlen yliopistossa, josta siirtyi Prahan yliopiston humanistiseen tiedekuntaan, josta hän sai filosofian tohtorin opinnot päätökseen vuonna 1951.

Vuonna 1950 hän työskenteli lyhyen aikaa opettajana, sekä toimittajana ja kääntäjänä samalla, kun hän yritti löytää kustantajan kahdelle kirjoittamalleen romaanille. 

Toinen oli nimeltään End of Nylon Age ja toinen, josta tuli yksi hänen kuuluisimmista teoksistaan, Pelkurit (Zbabělci) eli  The Cowards, joka on kirjoitettu vuosina 1948 - 1949 . Molemmat teokset olivat kiellettyjen kirjojen listalla kommunistiaikana, ja saivat vapaan julkisuuden vasta Samettivallankumouksen jälkeen. 
 
Lähdettyään Tšekkoslovakiasta Kanadaan alkuvuonna 1969, Škvorecký jatkoi kirjoittamista ja hänestä tuli yksi monista muista toisinajattelija-kirjailijoista, kuten Milan Kundera ja Václav Havel. 


Info: Czechposition.com

Share:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blog Design Created by pipdig