Prahan linnan alueella, sen kolmannella linnapihalla, sijaitsee maan suurin ja merkittävin kirkko, Pyhän Vituksen katedraali, Katedrála svatého Víta. Kirkko on hyvin säilynyt esimerkki goottilaisesta rakennustyylistä ja se on yksi Prahan tunnetuimmista maamerkeistä. Moni meistä Prahan kävijöistä on ikuistanut kirkon kuvatessamme linna-aluetta Vltava-joen toiselta puolen.
Moni Praha-matkaopaskirja on kertonut tästä Vituksen katerdaalista hyvinkin yksityiskohtaisesti, joten jos tällaisen oppaan saa mukaansa, se kannattaa ottaa kirkkoon sisään ja edetä kirjan mukaan kohta kohdalta eteenpäin. Esimerkiksi Antti Helinin Mondo matkaopas Praha kertoo yhden aukeaman verran katerdaalista itsestään.
Vituksen katedraalia pääsee vilkaisemaan sisältä ilmaiseksi, mutta jos
haluaa tutustua katedraaliin kunnolla, kirkon perälle ja torniin päästäkseen on
maksettava pääsymaksu.
Paikalle rakennettiin kirkko jo vuonna 925 silloisen Böömin hallitsija Venceslaus Pyhän toimesta. Silloin paikalla oli pieni kappeli, toinen romaaninen basilika. 1060-luvulla kirkkoa laajennettiin kolmilaivaiseksi basilikaksi. Tämän nykyisen katedraalin rakennustyöt aloitettiin kuningas Kaarle IV:n aikana vuonna 1344. Kirkon suunnittelivat ranskalainen Matthias Arrasialainen ja hänen kuoltuaan suunnittelua jatkoi saksalainen Peter Parler.
Hussilaissodat, huonot ajat ja muut vastoinkäymiset viivästyttivät useaan otteeseen rakennustöitä. Kirkkoa rakennettiin lähes kuusi vuosisataa vuoteen 1929 asti, jolloin se oli vihdoin valmis. Kirkko vihittiin käyttöön samaisena vuonna, jolloin tuli kuluneeksi tuhat vuotta kuningas Václavin murhasta. Se on kuvattuna lasimaalaukseen kirkon länsioveen.
Pyhän Vituksen katedraali on 124 metriä pitkä, päälavan kohdalta 33 metriä korkea. Kirkossa on 28 kattopilaria ja 21 kappelia. Länsipuolella sijaitsevien tornien korkeus on 82 metriä, itse kellotorni, joka näkyy kauas, on 96,6 metriä korkea.
Vituksen katedraalin alle kryptaan, on haudattu kuninkaita ja kirkonmiehiä Přemyslidien hallitsijasuvun ajoista lähtien. Myös kirkon perältä löytyy hautoja. Katedraalin sisällä olevassa Pyhän Veceslauksen kappelissa säilytetään valtion kruununjalokiviä. Kryptassa näkee katedraalin paikalla aikaisemmin sijanneiden entisten kirkkojen muureja.
Alfons Muchan lasimaalaukset ovat kauniit ja monen kirkossa kävijän mieleen jää myös kaunis Ruusuikkuna (kuva ylhäällä keskellä). Se sijaitsee heti pääovien yläpuolella. František Kyselan vuosina 1925 - 1927 suunnittelema portaalin yläpuolella sijaitseva Ruusuikkuna kuvaa Raamatun luomiskertomusta. Kerrotaan, että sen keskeltä osuu auringon viimeinen säde alttariin.
Vedensyöksijät sijaitsevat koristeellisessa länsipäädyssä (kuvat yllä). Lisämaksusta pääsee kipuamaan kellotorniin, 287 askeleen portaita pitkin. Sieltä tasanteelta voi ihailla Prahan kaunista maisemaa.
Katedraalin omat kotisivut löydät tästä linkistä.
Osoite:
Pyhän Vituksen katedraali (Katedrála Sv. Víta)
III. nádvoří 48/2, Praha 1 (karttalinkki tässä).
Ei kommentteja
Lähetä kommentti