HEL- PRG ... and other Czech stories

7. elokuuta 2016

Staroměstská mostecká věž - Vanhankaupungin siltatorniKaarlen-sillan kupeessa sijaitsevaan, Vanhankaupungin puoleiseen siltatorniin, Staroměstská mostecká věž, on sijoitettuna näyttely, johon on päässyt tutustumaan huhtikuusta 2016 alkaen. Näyttely tulee olemaan pysyvä, joten tornin historiasta kiinnostuneille paikkaan kannattaa käydä tutustumassa ylätasanteelta aina kellarikerrokseen asti.

Kaarle-sillan tornit ovat kauniita, goottilaisen ajan torneja ja on hienoa, että niistä on pidetty huolta, jotta ne ovat, sekä tulevat olemaan ihmisten ilona vielä pitkään. Ne tulevat Prahan-kävijöille tutuksi, sillä niiden alitse tai läpi kuljetaan Kaarle-sillalle. 

Kaarlen silta alkaa  siltatornista kun Vanhankaupungin aukiolta lähtee etenemään kohti Vltava-joen toisella puolella sijaitsevaa Malá Stranaa. Staroměstská mostecká věž -tornin rakennustyöt aloitettiin vuonna 1357 ja se valmistui 1391 osaksi vanhankaupungin linnoitusta. Peter Parlerin, niin sanotun hoviarkkitehdin, suunnittelema torni on yhä yksi goottilaisarkkitehtuurin helmistä. Tornin kiviveistoksista ensimmäinen esittää sillan suojeluspyhimystä, Pyhää Vitusta. Tämän vasemmalla puolella on Kaarle IV ja oikealla Václav IV.


Tornin huipulle pääsee kiipeämään portaita pitkin, joita on yhteensä 138 kappaletta, ja sen näköalaparven ikkunoista aukeaakin kaunis näkymä vanhaan kaupunkiin, Malá Stranaan ja linnakukkulalle. Näistä näkymistä nauttivat myös sosialismin aikaan salaisen palvelun poliisit, jotka  vakoilivat sillalla kulkijoita ja kuuntelivat keskusteluita salaa erilaisilla kuuntelulaitteilla.

Erään korjauksen aikana tornin katon alaosasta löydettiin kaksi salaperäistä kirjoitusta. Nämä kirjoitukset sisältävät saman tekstin alusta loppuun- ja lopusta alkuun luettuna. Kirjoitukset sisältävät taikauskoisten mukaan vallan ja voiman salaisen taikakaavan; tämä ehkä kannattaa käydä tsekkaamassa.
Vuonna 1648 Kaarle-sillalla käytiin yksi 30-vuotisen sodan kovimmista taisteluista, mutta torni kesti sen, vaikka sitä käytettiinkin puolustukseen. Vanhaankaupunkiin olivat ruotsalaissotilaat hyökkäämässä, mutta runsas opiskelijoiden ja Josefovin juutalaisten joukko pysäytti Malá Stranan puolelta kohti Vanhaakaupunkia etenevät hyökkääjät. Sillan keskellä solmittiin lopulta aselepo ja Vanhakaupunki säästyi tuholta.

Vanhankaupungin puoleisessa päässä sijaitsee Kaarle IV:n patsas. Se on pystytetty vuonna 1848 hänen perustamansa Prahan yliopiston 500 -vuotispäivän kunniaksi.Torni on avoinna yleisölle joka päivä seuraavasti:

Marraskuusta helmikuuhun klo 10 - 18, maaliskuussa klo 10 - 20, huhtikuusta syyskuuhun klo 10 - 22, sekä lokakuussa klo 10 - 20.

Sisäänpääsymaksu aikuisilta 90 korunaa ja lapsilta 65 korunaa.PS: Kuvat keväältä 2010 ja kesältä 2011.Share:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blog Design Created by pipdig