HEL- PRG ... and other Czech stories

21. elokuuta 2016

21.8.1968 - Tänään, 48 vuotta sitten
Tänään 21.8. on kulunut 48 vuotta siitä kun venäläisten tankit valtasivat Prahan kadut. Lisää infoa Prahan keväästä voit lukea tästä.
 
"Klo 7:30 tulemme Rudé Právon toimituksen luo Na Poříčílle samaan aikaan kuin viisi venäläistä panssarivaunua piirittää rakennuksen. Olemme kumpikin juuri kuvaamassa panssarivaunuja, joita paikalla olevat prahalaiset tervehtivät nyrkkejä puiden, kun venäläinen upseeri ja pari sotamiestä syöksyy meitä kohti aseet kädessä. Toverini joutuu kiinni, minä juoksen karkuun sivukadulle. Näin hänet myöhemmin päivällä, jolloin hän kertoi, että hänen filminsä oli pelastunut, koska venäläiset eivät osanneet avata hänen japanilaista kameraansa."
 
"Pääkatua hallitsevasta Václavin patsaasta tuli heti ensimmäisestä päivästä lähtien nuorten mielenosoittajien kokoontumispaikka. Sen juurella pidettiin istumamielenosoituksia, sen luota lähdettiin hiljaiseen mielenosoitukseen, jolla muistettiin hampaisiin asti aseistettujen miehittäjien surmaamia aseettomia nuoria. Václavin patsaan juurella venäläiset ampuivat kuoliaaksi 14-vuotiaan tuntemattoman pojan. Ratsastavalle Václaville työnnettiin heti miehityksen ensimmäisenä päivänä käteen musta surulippu."
 
Otteet kirjasta: Okker, Jaakko (toim.) 1968. Praha 21.8.1968. Helsinki: Kustannusyhtiö Tammi. Sivut 15-16.


Libor Hajský oli 21.8.1968 kameransa kanssa Prahan kaduilla ja tallensi filmille otoksia, joita pystyy nyt katselemaan nettisivulta. Klikkaa tästä.  Lisäksi googlettamalla hakusanalla "Prague Spring" löytyy aika paljon myös kuvia ko. päivältä.

 
Aiemmat juttuni Prahan kevääseen liittyen löydät sivun oikeasta laidasta, "Tunnisteet" ja sieltä asiasanalla "Prahan kevät 1968".
 


Kollaasin kuvat: täältä, täältä, ja täältä.

 
Share:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blog Design Created by pipdig