HEL- PRG ... and other Czech stories

31. elokuuta 2016

Novinky - Uutispaloja kotiäitiydestä + jotain pientä & lämpövaroitus!Jälleen pieniä uutispaloja parin viime viikon ajalta sieltä täältä:

Právo-lehden artikkeli kertoo, että tshekkiläiset naiset eivät ole halukkaita jäämään kokonaan kotiin hoitamaan lapsia. Tällä hetkellä tilastojen mukaan vain 5% naisista päättää tehdä niin. Viime vuonna 310 000 naista olivat vanhempainlomalla, hoitivat lasta tai iäkästä vanhempaansa, eivätkä aktiivisesti etsineet kodin ulkopuolista työtä. Useimmat naiset palaavat äitiysloman jälkeen töihin tai viimeistään silloin kun lapset aloittavat päiväkodin tai koulun. Tilastojen mukaan suurin osa palaa äitiyslomaltaan entiseen työpaikkaansa. Maan väkiluku on tällä hetkellä noin 10,5 miljoonaa.

Mikäli nainen päättää jäädä kokonaan kotiäidiksi, tähän sisältyy muutamia haittatekijöitä. Yksi näistä on vanhuuseläkkeen pieneneminen, koska kotiäitiyden aikana naiselle ei kerry eläkettä. Toinen syy on urakehityksen katkeaminen: usean vuoden kotiäitiyden jälkeen töihinpalaava nainen on uudelleen koulutettava tehtäväänsä. Mikäli joutuu etsimään kokonaan uutta työtä, eivät työnantajat houkuttele keski-ikäisiä naisia töihin; on siis odotettavissa vähemmän kiinnostavia työpaikkoja.

Taloudelliset syyt ovat listan kärjessä. Monessa perheessä molempien vanhempien palkka on tärkeä, jotta perheen arki sujuu. Perinteinen tshekkiläinen perhe tarvitsee kaksi palkkaa toimeentulonsa turvaamiseksi. Suurituloisten miesten vaimot voivat helpommin jäädä kotiin, hoitamaan lapset, talouden ja itsensä, kuten Iveta, 29 vuotta, Prahasta kertoo: "Mieheni ei halua, että olen töissä. Hän haluaa, että hoidan kodin ja lapset, edustan hänen kanssaan iltamenoissa ja että pidän itsestäni huolta. Hän maksaa minun joogatuntini, autoni ja ompelijani".
 
Pääosin tshekkiläinen nykynainen haluaa olla miehestään riippumaton, käydä töissä, hoitaa itse raha-asioitaan ja kouluttautua. Yliopisto-opiskelijoista on naisia 60% tällä hetkellä.
 


Independent-nettilehti:

Prahan vanhan kaupungin aukiolla herätti paniikkia taistelija-asuihin sonnustautuneet "Vale-Isis-taistelijat". Kyseessä oli maahanmuuttoa vastustavien ryhmän esitys, johon oli saatu lupa kaupungin virkamiehiltä ja poliisilta. Esitys ei kuitenkaan oikein mennyt nappiin, sillä ryhmän "Allahu Akbar" -huudot aiheuttivat yhdelle aukion ravintoloitsijalle tuskaa, sillä hän juoksi ravintolastaan ulos haulikko kädessä luullen sotilaiden olevan oikeita Isis-miehiä. Huomattuaan, että kyseessä oli esitys, tilanne helpottui. Ryhmän johtovastuussa ollut Martin Konvicka piti esitystä pieleen menneenä.

Britit ovat tilastoineet Euroopan halvimmat drinkkilistat, eikä taida olla ihme, että ne löytyvät Prahasta. Toiseksi halvin oli Budapest, tätä seuraavat Krakova ja Riika.  Jos oikein ymmärsin, kyse oli samoista drinkeistä, joita oli yhteensä 12 erilaista ja näiden hintoja vertailtiin eri kaupunkien kesken.
 Radio Praha kertoo seuraavaa:

Tshekkiläinen matkapuhelinoperaattori T-Mobile on työllistänyt 100 vankia Vinařicen vankilassa. Vangit hoitavat operaattoriliikennettä. Oikeusministeriö pitää projektia onnistuneena: vangit saavat päiväänsä jotain tekemistä, oppivat työnteon tärkeyttä ja saavat samalla työkokemusta tulevaisuutta ajatellen.

Ja lopuksi infoa säästä, sillä Tshekkiin kerrotaan tulevan vielä intiaanikesäviikonloppu: tulevana syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna ennustetaan tässä vaiheessa lämpötilojen kohoavan jopa +30 asteeseen. Alkuviikoksi, maanantaille ja tiistaille, ennuste lupaa pientä loppukesän myrskyä, joka kuitenkin kaikkoaa yhtä nopeasti kuin tuleekin. Myrskyn menosuunta on lännestä itään. Lämpötilat vaihtelevat yli kahdenkymmenen asteen, sunnuntaille 4.9. luvataan tässä vaiheessa jopa +31 asteen lämpöä. Prahaan matkaavat: tutkailkaapa siis säätiedotuksia!Hyvää alkavaa syyskuuta kaikille!


Share:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blog Design Created by pipdig