HEL- PRG ... and other Czech stories

18. syyskuuta 2016

Václav Havelia juhlistetaan 15.10.2016

Edesmennyt presidentti Václav Havel olisi täyttänyt tänä vuonna 80 vuotta. Vaikka Havelia itseään ei enää ole, tätä maassa rakastettua miestä juhlitaan silti ja tapahtumat huipentuvat Lucerna-palatsissa (Palác Lucerna) 15.10.2016.

Mikäli olet Prahassa juuri ko. ajankohtana, käyhän tutustumassa paitsi tähän kauniiseen pasaasiin ja sen tunnettuun David Černýn tekemään, alaspäin roikkuvaan hevospatsaaseen, niin myös itse valokuvanäyttelyyn.

Konsertit ja muut pienet oheistapahtumat sijaitsevat Lucernan saleissa: Velký Sal, Music Bar ja elokuvateatterissa, pasaasin käytäviä ja muita tiloja unohtamatta. Tapahtuma järjestetään klo 17 - 02. Lucerna-palatsin valinta areenaksi ei ollut sattumanvarainen valinta, sillä Lucerna on ollut alun perin Václav Havelin isoisän omistama.

Ilta alkaa "Hele, Havel!" (Katso, Havel!) -kirjan julkaisuavajaisilla. Kirja koostuu amatöörien ottamista 1300 valokuvasta, joissa esiintyy tietysti itse Havel. Tämän jälkeen juhlailtaa jatketaan musiikilla, yhteensä 80 eri esiintyjää, taiteilijaa ja juontajaa antavat illalle parastaan.

Lucernan elokuvateatterin aulassa ja kahvilassa on nähtävillä valokuvia Havelin ajasta, lisäksi itse teatterissa voi katsella videopätkiä ja elokuvia, joita on koostettu entisen presidentin arjesta, sekä virkatyöstä vuosien varrelta.


 

Václav Havel kuoli 18.12.2011 pitkään sairasteltuaan. Hän toimi Tšekkoslovakian presidenttinä vuosina 1989 - 1992, ja sittemmin vielä Tšekin presidenttinä Slovakian irtauduttua 1993 - 2003. Havel oli lisäksi runoilija, näytelmäkirjailija ja ohjaaja. Hänen kirjoittamansa absurdit näytelmät liittyivät usein kommunismiin, mutta olivat samalla myös kriittisiä hallintoa kohtaan. Havel oli yksi Peruskirja 77- laatijista (Charta 77) ja vietti avarakatseisuutensa, sekä ihmisyyden puolustamisensa takia ajanjakson vangittuna kommunismin aikana.

Presidenttinä ollessaan Havel pyrki edistämään paitsi ihmisoikeuksia ja tasa-arvoa, mutta myös sydäntä lähellään ollutta teatteria ja musiikkia.

Lisää lokakuun tapahtumasta, sekä muista Prahassa ja muualla maailmassa olevista Haveliin liittyvistä tapahtumista, voit lukea tästä, "Havel 80"-kotisivuilta (ohjelma löytyy sivun alaosasta; Program).
 


Paikka:

Palác Lucerna

Štěpánská 61, Praha 1 (karttalinkki) - sijaitsee aivan Václavin aukion kulman takana


PS: Piipahda myös lasillisella Vinotéka Lucernassa - kokeiltu on, juttu tässä. Lisäksi Lucerna-pasaasin kahvila on yksi kauneimmista ja vanhimmista Prahan kahviloista, se vilkahtaa yllä olevan hevoskuvan oikeassa reunassa (Café, kaari-ikkunat); siellä emme vielä olekaan käyneet.Havelin kuvat: täältä, täältä, täältä ja täältä - itse muokattu / Lisää muita juttujani Haveliin liittyen löytyy sivun oikean reunan "Tunnisteet" alta, ja sieltä "Václav Havel".

Share:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blog Design Created by pipdig