HEL- PRG ... and other Czech stories

30. syyskuuta 2016

Novinky - Uutispaloja Muutamia pieniä syyskuun viimeisen viikon uutispaloja sieltä täältä:
 
Tiistaina 27.9.2016 Prahan kaupunginvaltuusto päätti nimetä Kansallisteatterin edustalla olevan pienen aukion edesmenneen presidentti Václav Havelin mukaan. Havel olisi täyttänyt tänä vuonna 80-vuotta, mutta miestä juhlistetaan kuitenkin eri tavoin loppuvuoden aikana.

Tshekin presidentti Miloš Zeman, täytti 28.9.2016 74-vuotta. Mitään suurempia juhlia ei juhlittu, Zeman itse oli tuolloin New Yorkissa, jossa vietti iltaansa venäläisessä ravintolassa. Yhdysvaltojen New Yorkissa pidettiin YKn yleiskokous, johon Zemankin osallistui.

23 vuotta on kulunut siitä kun Tshekit ja Slovakit erosivat toisistaan. Tällä hetkellä tunnelma ja yhteistyö tuntuu olevan parempi kuin koskaan näiden kahden välillä. Tsekin ja Slovakian hallitukset tapasivat maanantaina 26.9.2016 Bratislavassa, yhteisessä työistunnossa. Keskustelun aiheina olivat mm. valtioiden kahdenväliset suhteet, yhteistyön turvallisuus ja keskeisimmät EU-asiat.Kaksitoista Tshekin yliopistoa ovat mukana luettelossa, jossa on listattuna kaikki maailman parhaimmat yliopistot. Listalla näitä on yhteensä 980 kappaletta. THE eli Times Higher Education pitää yllä rankingia, kertoo Lidové Noviny (LN). Yhtään Tshekin yliopistoa ei sijoittunut 400:n parhaimman joukkoon.

Vinohradyn kaupunginosan Belgická -katu saa pitää kadunvarressa olevat puunsa. Katua on korjattu jo jonkin aikaa ja ajatuksena oli karsia kaikki katua reunustavat puut pois. Asukkaat kuitenkin lähtivät taistoon asian suhteen; he halusivat säilyttää kadun vehreyden. Vetoomukseen puiden säilyttämisestä kertyi yhteensä 1700 allekirjoitusta; muutamat puista on todettu olevan huonokuntoisia, mutta niiden paikoille pystytään istuttamaan uudet. Yhteensä katua reunustaa yli 80 lehtipuuta, jotka antavat alueelle vehreyttä, sekä kuuluvat asukkaiden mukaan Vinohradyn-alueen kaupunkikuvaan.


Prahan eläintarha (Zoo Praha) täytti 28. syyskuuta 2016 komeat 85-vuotta. Juhlapäivää vietettiin erikoisohjelman merkeissä: tarjolla oli mm. musikaali, kirahvivauvojen kastajaiset ja teatteriesityksiä.

Tshekissä on aloitettu valmistautuminen vuoden 2017 Euroviisukisoihin, jotka vietetään Ukrainassa. Sävellyksiä on alettu ottaa vastaan Tshekin television toimesta. Kilpailuun osallistuvien sävellysten tulee olla ennen julkaisemattomia, mutta Tshekkiä edustavan kappaleen ei tarvitse olla maan oman kansalaisten tekemä vaan sävellyksiä voi lähettää esikarsintalautakunnalle muualtakin. Kappaleen kesto saa olla enintään kolme minuuttia ja se voidaan esittää millä tahansa kielellä, vaikka edustaakin Tshekkiä. Lavalla saa olla esiintymässä enintään kuusi henkilöä, eikä eläviä eläimiä saa käyttää esityksen mukana. Viime vuonna Tsehkkiä edusti Gabriela Gunčíková, joka lauloi sävelmän "I stand". Se sijoittui semifinaalissa sijalle yhdeksän ja loppukilpailussa sijalle 25.


Näiden syyskuisten Praha-kuvien myötä hyvää viikonloppua!
Uutispalat viikon varrelta: Prague.tv, Prague Radio, Prague Monitor

Share:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blog Design Created by pipdig