18. helmikuuta 2011

On není mrtvý


Tulitikkuaski Prahasta


Hienot hautajaisvaunut olivat nyt ohittaneet saattueen ja pysähtyneet portille. Papit kääntyivät, nuorukaiset laskivat lavitsan varovasti maahan ja vihvominen alkoi. Sitten ajurit vetivät vaunujen liikkuvan alustan esiin ja nuorukaiset nostivat arkun asettaakseen sen vaunuihin. 

Silloin se tapahtui. Joko toisella laidalla oli liikaa voimaa tai kummallakin laidalla samanlaista kömpelyyttä - äkkiä arkku luiskahti kapea pää edellä maahan ja kansi lensi auki kolisten. 

Vainaja jäi toki arkkuun, mutta valahti hiukan polvilleen ja hänen oikea kätensä retkahti arkusta ulos. Koitti yleinen kauhistus. Äkkiä oli hiljaista, niin että saatoi kuulla kellon tikityksen vierustoverin taskusta. 

Kaikkien katseet liimautuivat kuolleen neuvosmiehen liikkumattomiin kasvoihin. 

Ja arkun vieressä sattui seisomaan - tohtori Heribert. Hän oli juuri tulossa kävelyretkeltään, hän purjehti ihmisjoukossa sinne tänne, mutta joutui pysähtymään juuri pappien taakse, ja nyt hänen harmaa takkinsa oli vainajan mustien käärinliinojen vieressä. 

Kesti hetken. Jotenkin automaattisesti Heribert tarttui roikkuvaan käteen varmaankin pannakseen sen takaisin arkkuun. Mutta käsi jäi hänen käteensä, hänen sormensa liikehtivät rauhattomasti ja katseensa tutki vainajan kasvoja. Nyt hän ojensi kätensä ja raotti vainajan oikeaa silmäluomea.

-" No, mitä nyt ?", kajautti samassa Ostrohradský. - "Miksi arkkua ei panna kuntoon? Tähänkö sitä on jäätävä seisomaan?"

Jotkut nuorukaisista ojensivat kätensä.

- "Huomio!", huudahti pieni Heribert uskomattoman isolla ja kaikuvalla äänellä. - "Tämä mies ei ole kuollut !"

- "Järjetöntä! ... Te olette hullu", pauhasi tohtori Link.

- "Missä on poliisi?", huudahti Ostrohradský sekaan.

Kaikkien kasvoilla oli suuri hämmennys. Vain panimomestari Kejirk astui ripeästi tyynen Heribertin luo.

- "Mistä oikein on kysymys ?", hän kysyi kiihkeästi. - "Eikö ... eikö hän todellakaan ole kuollut ?"

- "Ei, vain halvaantunut. Viekää hänet nyt nopeasti jonnekin sisälle, yritetään auttaa !".Tekstiote: Jan Neruda (1876) Tohtori Täystuho, teoksessa Prahalaistarinoita.

Otsikko: On není mrtvý = Hän ei ole kuollut
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig