20. joulukuuta 2011

Novinky kalhotky - Uutispalat

Lyhyesti uutisia Havelin poismenon johdosta seuraavassa:


Kuva vanhoista sanomalehti-ilmoituksista, Praha joulukuu 2011

Tšekki järjestää kolmen päivän kansallisen suruajan ex-presidentti Václav Havelin poismenon johdosta.  Pääministeri Petr Necas kertoi lehdistötilaisuudessa hallituksen ylimääräisen kokouksen jälkeen maanantaina,   että tällä maanlaajuisella suruajalla kunnioitetaan Havelia maan ensimmäisestä presidenttiydestä kommunismin jälkeen, mutta myös symbolina hänen työstään kaiken kattavalle muutokselle yhteiskunnassa. Tämän suruajan aikana liput julkisissa rakennuksissa tulee laskea puolitankoon, ja minuutin hiljaisuus järjestetään klo 12 perjantaina presidentti Havelin muistolle. Kaikki kasinot ja vedonlyöntipaikat on suljettu, ja on mahdollista myös, että urheilutapahtumia voidaan peruuttaa. Lisäksi yleisesti kaikkien tapahtumajärjestäjien on pyydetty harkitsemaan ja arvioimaan tapahtumiensa sisältöjä huolellisesti, jotta yleinen suruaika saisi sen kunnian, joka sille kuuluu.

Sadat ihmiset ovat jättäneet viimeiset jäähyväiset ​​Václav Havelille, kumartaen hiljaisuudessa hänen suljetun arkkunsa luona Pyhän Annan kirkossa, Prahassa.  Presidentti Havelin leski, Dagmar Havlová, on sijoittanut mustalla nauhalla sidotun ruusukimpun arkulle. Kävijät tuovat satunnaisesti myös omia kukkiaan arkun juurelle. 

Václav Havel haudataan valtiollisin menoin perjantaina 23. joulukuuta Prahan Pyhän Vituksen katedraalissa. Seremonia alkaa keskipäivällä. Hautajaisiin on tulossa useista eri maista johtavia poliitikkoja ja varmasti myös muuta kulttuuriväkeä Havelin lähiomaisten ja maan oman johdon lisäksi. Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton ja hänen miehensä, ex-presidentti Bill Clinton, ovat jo vahvistaneet tulonsa. Tulossa ovat myös Puolan entinen presidentti Lech Walesa, joka toimi johtajana Solidaarisuus-liikkeessä vuonna 1980. Euroopasta mm. Itävallan, Saksan ja Puolan presidentit, sekä Saksan liittokansleri Angela Merkel ovat kutsuvieraiden joukossa.


Uutiset: Prague Radio

 
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig