HEL- PRG ... and other Czech stories

29. joulukuuta 2011

Vuoden viimeiset lyhyet uutispalat
Obecní dům ja etuoven pylväspatsas, joulukuu 2011


Yli 200 000 tšekkiä viettää joulua ja uutta-vuotta tänä vuonna vuoristokohteissa kotimaassa ja ulkomailla. Matkatoimistot ovat kertoneet raportissaan, että vaikka onkin tähän aikaan vuodesta ollut leuto sää, ja täten myös huonot hiihto-olosuhteet, ovat Tšekin vuoristokohteiden matkailupaikat olleet täynnä tänä loppuvuoden lomakautena. Saksan ja Venäjän turistit muodostavat 30 % maan kaikista lomailijoista.

Poliisi valmistautuu riehakkaaseen uuden vuoden juhliin Tšekin pääkaupungissa. Vaikka virkamiehet ovat yleensä suvaitsevaisempia juhlijoita kohtaan vuoden viimeisenä päivänä, tänä vuonna poliiseilla onkin tiukempi linja varsinkin alkoholimyynnissä- ja ilotulitteiden myynnissä alaikäisille.

Prahassa on kerätty adressia, jotta toinen siellä sijaitsevista lentokentistä nimettäisiin edesmenneen ex-presidentti Václav Havelin mukaan. Adressiin on tähän mennessä allekirjoittanut yli 60 000 henkilöä nimensä, mukaan lukien Havelin leski Dagmar ja Havelin veli Ivan.

Ja lopuksi vielä pala infoa euron tulosta:  Tšekki ei ole kokonaan luopunut ajatuksesta euroon siirtymisessä, mutta varovaisuutta sen suhteen suositellaan, kertovat maan johtavat taloustieteilijijät.  Eurosta voidaan hyötyä maassa vain sillä ehdolla, että euroalueen läpi ajettava perustavanlaatuinen verouudistus ja budjettikuri osoittautuvat onnistuneeksi. Vaikka asiantuntijat ovat erimielisiä tämän hetkisistä näkymistä euroalueella, vallitsee yleinen yksimielisyys kuitenkin siitä, että siihen asti kunnes Euroopan rahatilanne paranee, on parempi, että Tšekki pitää omaa valuuttaa. Tšekin hallitus ei ole asettanut tavoitteeksi euron käyttöönottamista ainakaan pariin seuraavaan vuoteen.


Ja uuden vuoden juhlijoille: sää näyttäisi olevan Prahassa vuoden vaihtuessa selkeä ja hiukan plussan puolella. Hyvä ulkoilusää siis rakettien katselemista varten. Sunnuntaipäivän aikana saattaa hiukan sitten sataa tihuttaa.


Uutisinfot: Prague Radio, Prague Post 
Share:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blog Design Created by pipdig