Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

6. joulukuuta 2011

Pomník obětem komunismu - Kommunismin uhrien muistomerkki

Muistomerkki syyskuussa 2011

Ajatukset hetkeksi pysähdyttävä muistomerkki sijaitsee Újezd ​​kadulla, Petřínin puiston kupeessa. Kyse on sarja patsaista, jotka kuvaavat kommunismin ajan uhreja vuosien 1948 - 1989 välillä.

Se paljastettiin 22. toukokuuta 2002, kaksitoista vuotta kommunismin kaatumisen jälkeen. Patsaat ovat sijoitettuna samalle paikalle, jossa Jan Palach esitti protestinsa. Muistomerkin on  tehnyt tšekkiläinen kuvanveistäjä Olbram Zoubek, sekä suunnittelussa ovat mukana olleet arkkitehdit Jan Kerel ja Zdeněk Holzel. 

 
Rinteen juurella siis kuusi pronssista ihmiskuvaa on sijoitettuna portaille. Alunperin niitä on ollut seitsemän, mutta yksi on tuhoutunut pommi-iskussa vuonna 2003.  

Patsaat näyttävät äkkiä katsottuna ihan hyviltä, mutta lähempi tarkastelu antaakin enemmän: alin patsaista on kyllä kokonainen ihminen, mutta portaita ylöspäin noustessa patsaat menettävät raajojaan ja lopulta ruumiinsa, joka on kuin murrettu auki aivan viimeisellä patsaalla. Muistomerkin on tarkoitus symboloida miten poliittiset vangit kokivat kommunismin.


Patsaat, syyskuu 2011


Pronssinen laatta patsaiden luona


 
Myös pronssinen kirjoituskaistale, joka kulkee muistomerkkin luona, osoittaa arvioidut uhrien määrät, jotka ovat seuraavat: 
 
  • 205 486 ihmistä pidätettiin
  • 170 938 joutui maanpakoon
  • 4500 kuoli vankilassa
  • 327 ammuttiin heidän yrittäessään paeta
  • 248 teloitettiin  


Lisäksi patsaiden viereen on sijoitettuna pronssinen taulu (kuva yllä), jossa lukee:
"Kommunismin uhrien muistomerkki on omistettu kaikille uhreille, ei vain niille, jotka vangittiin tai teloitettiin. Muistomerkki on omistettu myös niille ihmisille, joiden oma elämä tuhoutui totalitaarisen hirmuvallan aikana."

Újezd-kadulla menevät raitiovaunut nro 6, 9, 12, 20, 22 ja 23 (sekä yön raitiovaunut 57, 58, 59), jää pois pysäkillä "Újezd" (karttalinkki tässä).Info: Wikipedia 
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig