12. tammikuuta 2012

Sarjakuvamuseo Kajá Saudek on avattu Prahaan
Kajá Saudek - kuva täältä


Tšekkiläinen graafikko Kajá Saudek (13.5.1935) on saanut vihdoin tilan, eli museon, töidensä esittelyyn Prahassa. Nyt nämä hienot piirrokset pyritään saamaan esittelyyn myös laajemmalle yleisölle ja niille, jotka eivät ole sarjakuvista aikaisemmin niin piitanneet.


Kajá ja ja kaksoisveljensä Jan olivat melko onnekkaita. Hänen isänsä Gustav Saudek oli juutalainen ja toinen maailmansota oli perheelle vaikea; moni hänen perheestään kuoli keskitysleireillä. Lähes 150 000 muun juutalaisen kera heidänkin perheensä lähetettiin Terezin keskitysleirille, mutta Saudekin veljekset kuuluivat siihen alle 200 lapsen joukkoon, jotka selvisivät natsien leiriltä, jota valvoi pahamaineinen tohtori Josef Mengele. Samoin poikien isä pelastui.

Saudek tutustui sarjakuviin jo lapsena ja varsinkin Walt Disney inspiroi sarjakuviin kiinnostunutta poikaa. Myöhemmin hän imi vaikutteita mm. Robert Crumbilta ja Richard Corbenilta.  1960-luvulta lähtien Saudek ansaitsi elantonsa kuvittajana eri Tšekkoslovakialaisissa lehdissä.

Saudekin vastenmielisyys kommunistihallintoon oli nähtävissä ja pitkän aikaa meni, ettei hän kyennyt julkaisemaan tai laittamaan näytteille omia töitään. 
 
Samettivallankumouksen jälkeinen aika antoi kuitenkin hiljalleen Saudekille mahdollisuuden toteuttaa itseään vapaammin, kuten se auttoi myös monia muitakin aikaisemman kommunistisen Tšekkoslovakian kulttuurialan väkeä. Vihdoin oli tullut aika tehdä sarjakuvia ja elokuvajulisteita oman inspiraation mukaan, sekä julkaista niitä, ja näiden avulla Saudekista tuli kuuluisa.


Kuva täältä

 
Saudekin elokuvajulisteita on nähtävillä museossa sarjakuvien lisäksi. Ei ole yllätys, että Saudek teki julisteen mm. 1960-luvun kulttiklassikko Barbarellasta.  Muut julisteet ovat tšekkiläisistä-, sekä kansainvälisistä elokuvista 1960-luvun lopulta 70-luvulle.

Vuonna 2006 äkillisen tapaturman johdosta Saudek oli jonkin aikaa koomassa ja viimeiset vuodet hän on ollut sairaalahoidossa aina silloin tällöin.

 
Kuva täältä"Valitettavasti isäni syntyi väärässä paikassa väärään aikaan. Hän vietti lapsuutensa toisen maailmansodan aikana, sekä aikuisuutensa pääosiltaan kommunistihallinnon alla. Nyt kun hän on vanha, hän toivottavasti saa viimeinkin tunnustusta työlleen", Kaján tytär Berenika Saudková kertoo.  
 
Kajá Saudekin omat kotisivut ovat tässä: http://www.kajasaudek.cz/Jos siis piirtäminen, grafiikka tai sarjakuvat ja julisteet kiinnostavat, suuntaa kulkusi tähän museoon !
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Blogger templates by pipdig