HEL- PRG ... and other Czech stories

3. kesäkuuta 2015

Herkkumyymälä Jan Paukertin tarina taitaa olla ohi


Meille oli vuosien Prahan reissujen myötä tullut yhdeksi omaksi suosikiksemme herkkumyymälä Jan Paukert Lahůdkářství. Tämä jo vuonna 1916 perustettu perheyritys muotoutui Tshekin maassa yhdeksi hienoksi menestystarinaksi ja erittäin pidetyksi sellaiseksi.

Mekin monesti piipahdimme Kansallisteatterin lähellä, Národní-kadulla sijaitsevaan myymälään aamupalalle tai lounasaikaan, sillä myymälän lasivitriini oli täynnä erilaisia tanskalaissävyisiä voileipiä suomalaisittain pilkkahintaan. Hyvä ja kunnon kokoinen maalaisleipäviipale oli päällystetty mitä erilaisimmin täyttein, kuten kylmällä häränlihalla, herkullisilla juustoilla tai makkaroilla, katkaravuilla, kylmäsavustetulla lohella, ja niin edelleen. Ja vitriini oli aina täpötäynnä, samoin asiakkaita oli yleensä myymälään jo sisään mennessä (usein jonoksi asti), myös pöydissä istui tuolloin tyytyväisen näköisiä, herkkuja nauttivia asiakkaita.

Muutamalla eurolla sai useamman leivän, kahvin tai lasit viiniä. Lisää tästä myymälästä voit lukea aikaisemmasta jutustani.
Sitten viime vuoden 2014 lopulla herkkumyymälän tulevaisuudesta alkoi kantautumaan huonoja uutisia: perustaja Jan Paukertin jälkeläiset, nykyiset omistajat,  olivat jättänyt liiketilan vuokria maksamatta ja Prahan tuomioistuin oli aloittanut maksukyvyttömyysmenettelyn yritystä kohtaan. Perittävät summat eivät olleet mitään pieniä, saamisia oli mm. puoli miljoonaa korunaa liiketilan maksamattomia vuokria. Tuosta sen hetkisestä tilasta kirjoittelin myös tänne.

Tuolloin vielä herkkumyymälä oli auki, mutta kevään ja syksyn 2014 reissuillamme olimme jo huomanneet jotakin muuttuneen: voileipävitriini ei ollutkaan enää yhtä täynnä kuin ennen; tarjolla oli vain kahta kolmea erilaista täytettyä voileipää ja niitäkin vain muutama. Kahvilapuolen pöytiä näytti olevan vapaana enemmän kuin ennen, saatoimme olla jopa ainoat asiakkaat. Tiskin takana sentään kävi muutama paikallinen ostoksilla myymälässä olomme aikana.Jotain oli siis meneillään. Lopullisen niitin toiminnan sulkemiselle toivat terveysviranomaiset. Ei pelkästään täältä Národni-kadun liikkeestä, mutta myös muista yrityksen toimipaikoista oli löytynyt terveydelle vaarallisia asioita, jotka olivat sitä luokkaa, että tilat oli suljettava heti.  Helmikuun lopulla 2015 asiasta uutisoitiin paikallisissa medioissa. Millään ei ollut enää mitään väliä, siisteydestäkään ei jaksettu tässä vaiheessa pitää huolta.
Ja nyt toukokuussa 2015 kävellessämme katsomaan, mikä Nárdoni-kadun myymälän tila oli, sen voitte nähdä näistä valokuvista.Surullista, että tämä hieno ja wanha menestystarina, sekä ne makukokemukset joita siellä saimme, on nyt muistojemme joukossa. En usko itse, että yritys pääsee jaloilleen, sillä maksettavaa on varmasti paljon enemmän kuin mitä julkisuudessa on spekuloitu. Lisäksi maineen nostaminen ei ehkä suju helposti näiden kuvien ja uutisten jälkeen.

Mahtaa vanha herra Jan Paukert itse kääntyä haudassaan; uusi omistajasukupolvi menetti melkein 100 vuoden yritystoiminnan tuhkana tuuleen.

Mekin olemme niin pahoillamme, ja varmasti moni muukin.
Share:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blog Design Created by pipdig