HEL- PRG ... and other Czech stories

14. kesäkuuta 2015

Zprávy - Lyhyet uutispalat


Pitkästä aikaa jälleen pieniä uutispaloja sieltä täältä:

Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Madeleine Albright tuli visiitille torstaina 11.6.2015 synnyinmaahansa Tšekkkin, ja ensi töikseen vieraili isänsä kotikaupungissa Letohradissa. Perjantaina Albright matkasi Terezínin kaupunkiin, jossa paljastettiin muistolaatta Albrightin, sekä hänen 26. perheenjäsenensä kunniaksi. Albrightin perhe oli yksi niistä tuhansista juutalaisperheistä, jotka lähetetiin tähän kaupunkiin Toisen Maailmansodan aikana natsien toimesta, ja kuljetettiin eteenpäin keskitysleireille. (Linkit juttuihini Albrighistä ja Terezínistä). Asiasta uutisoi Radio Prague.


Perjantaina 12.6.2015 nimitettiin Prahan Carolinumin yliopistolla 38 uutta professoria, joista kuusi on naisia. Maan presidentti Miloš Zeman kieltäytyi nimeämästä näistä kolme akateemikkoa sen perusteella, että he olivat tehneet yhteistyötä entisen Tšekkoslovakian kommunistisen salaisen poliisin kanssa. Yliopistojen rehtorit närkästyivät tästä, ja uhkasivat boikotoida presidentin mielipiteen vuoksi seremoniaa. Kaikki kuitenkin kävi hyvin ja seremonia saatiin hoidetuksi loppuun kunnialla ja professorit saivat arvonimensä. Asiasta uutisoi Radio Prague.


Prahan kaupunki on rankattu sijalle 10 maailman suosituimpien kongressitilaisuuksien järjestäjänä. Vuonna 2014 Prahassa järjestettiin yhteensä 118  kongressitapahtumaksi luokiteltavaa tilaisuutta. Listaa ylläpitää ICCA, The International Congresss and Convention Association. Listalla vuonna 2014 ykkösenä on Pariisi, toisena Wien ja kolmantena Madrid. Berliini ja Barcelona tulevat listalla seuraavina. Lähinaapurikaupunkimme Tukholma näyttää olevan sijalla 19. Listan ja artikkelin voit lukea tästä linkistä. Uutinen: Prague Post.


Vertailtaessa vastasyntyneiden kuolleisuutta maailman pääkaupunkien kesken, Prahassa se on alhaisin. Seuraavina pääkaupunkeina tulevat samaan luokkaan kuuluvat Tukholma, Oslo, Tokio, Lissabon ja Helsinki. Raportin on julkaisuut Save the Children-järjestö. Aiheesta uutisoi Prague Post.


12. maaliskuuta 2015 keltaisen metrolinja B:n asemalla Invalidovna mies puukotti hänelle tuntematonta matkustajaa kaulaan, lööppien mukaan "katkaisten kurkun" juuri kun uhri oli astumassa metroon. Teon jälkeen mies poistui ja metro lähti jatkamaan matkaansa uhri mukanaan. Muut matkustajat aloittivat välittömästi ensiavun ja ensihoitajat, sekä poliisi saapuivatkin metroa vastaan seuraavalle asemalle, Křižíkova. Vaikka poliisi etsikin teon jälkeen kuumeisesti tekijää, ei häntä ole löydetty vielä tänäkään päivänä. Českomoravská-metroasemalta poliisi löysi myöhemmin roskakorista tekijälle kuuluneet punaisen selkärepun ja -takin. Tekijä on noin 30 vuotias, hoikka ja hänellä on ruskeat lyhyet hiukset. Nyttemmin poliisi on antanut tekijäksi epäillyn kuvat metroaseman valvontakamerasta. Kuvat ja artikkeli tässä, Prague Post. Toivotaan, että tekijä löytyy.


Prahan Strahovin tunneli on suljettu liikenteeltä 10 päivää heinäkuussa, välillä 4. - 14.7.2015, rakennustöiden vuoksi. Tunnelista rakennellaan Blanka-niminen uusi reititys, joka helpottaa liikenneruuhkia. Tämä uusi ajoväylä avataan liikenteelle näillä näkymin syyskuussa. Asiasta infosi Radio Praha.


Näillä uutispaloilla uuteen viikkoon!
Share:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blog Design Created by pipdig