HEL- PRG ... and other Czech stories

6. kesäkuuta 2015

Kävellen Prahan eläintarhaan


Paitsi, että Prahan eläintarhaan pääsee bussilla ja kesäisin myös veneellä, on yksi mahdollisuus mennä sinne kävellen. Matkan pituus on noin 1,5 km, joten se ei ole pitkä. Hyvällä ilmalla matka kannattaa taittaa kauniiden maisemien ihailemisella rauhassa kävellen. 

Olen kirjoittanut tähän ylös reitin, jota kannattaa kokeilla ainakin kerran, vaikkapa eläintarhaan kävelemällä ja sitten tulemalla bussilla sieltä pois. Reitti sujuu hyvin ensikertalaiseltakin, joten ei huolta.

Ja sitten matkaan!
1. Matka alkaa: lähtöpiste

Ota raitiovaunu 12, 14 tai 17, ja lähde matkaan. Jostain syystä toukokuussa 2015 myös raitiovaunulinja 18 ajoi tämän  kautta; en tiedä, onko pysyvä järjestely.

Jää pois Výstaviště Praha Holešovice:n eli Messualueen edustalla, U Výstaviště-kadulla. Pysäkki on aivan Messualueen edessä. Ylitä tie liikennettä varoen,  ja ota Messuhallin vasen laita, puiston puoli, ja lähde sen suuntaan. Puistossa kulkee asfaltoitu kapea tie,joten  lähde sitä pitkin kävelemään eteenpäin. Kohta eteesi tuleekin yllä olevassa kuvassakin näkyvä opaste, joka kertoo suuntaa; Zoo. Sitä kohti siis.
2. Puistoalue

Oikealle puolellesi jää Messualue sen kaikkine rakennuksineen ja toimintoineen. Sitä ympäröi vihreäksi maalattu aita. Vasemmalla puolellasi avatuu puistomaisemaa. Varo tiellä kulkevia pyöräilijöitä, satunnaisia puistotoimen autoja, sekä lenkkeilijöitä. Kuten yllä olevasta kuvasta näkyy, oikeassa reunassa kulkee pieni pururadan tyyppinen juoksupolku, mutta moni haluaa juosta/hölkätä asfaltilla. 

3. Rautatiesilta

Pienen matkan käveltyäsi kauniiden vanhojen puiden reunustamaa tietä, eteesi vasemmalle puolelle tulee viitta (kuten kuvassa 1), joka näyttää suuntaa nyt oikealle > rautatiesillan suuntaan. Sitä kohti siis ja sillan alitse. Tämän jälkeen jatka vain suoraan. Vasemmalle puolellesi jää jonkinlainen grillipaikka ja sen takana puistoalue, edessäsi alkaa näkyä betoniset portaat ja nousu ylemmäs sinne kulkevalle tielle. Suunnista kohti portaita.

4. Portaat ylös 

Kun olet noussut portaat ylös, eteesi avautuu T-risteys, silta ja suojatie, kuva yllä. Pysähdy ja varo liikennettä. 

5.  Pala Vltava-jokea ja sillan yli

Ylitä liikennettä varoen suojatie ja kävele sillan yli. Ylität juuri pienen Vltava-joesta eriytyvän uoman ja sillan ylitettyäsi pääset Císařský ostrov -saarelle.
6. Císařský ostrov

Saarella ollaan. Silta päättyy taas T-risteykseen, käänny vsemmalle ja lähde kulkemaan eteenpäin. Kun katsot vasemmalle sivullesi, näet sillan jonka juuri ylitit joen toiselta puolelta; kuva yllä.
7. Prague Zoon-laituri

Lähdettyäsi etenemään tietä pitkin noin 70 metrin päässä näet laiturin, joka on juuri tuo eläintarhaan veneellä tulevien matkustajien laituri (tämä siis myös vinkiksi veneellä Zoo:hon tulijoille). Veneen tulo- ja lähtöajat löytyvät laiturin ovista. Laiturin kohdalla käänny oikealle ja lähde jälleen kohti kauempana siintävää kävelysiltaa.

Tätä ennen oikealle puolellesi avautuu nurmikkoinen puistoalue ja jonkinlainen hevosmaneesi, sekä hevostallit. Vasemmalla puolella on myös hevosaitauksia ja koirien agilityalue; tosin vähän ennen seuraavaa siltaa (kuva alla).
8. Silta, jälleen

Eteesi tuleekin sitten seuraava silta, jolla saarelta päästään taas mantereen puolelle. Jälleen siis Vltava-joen ylitys, joten ei muuta kuin ylittämään edellistä matalampaa joenuomaa.


9. Näkymät sillalta

Tämä silta onkin edellistä pidempi ja ainakin meistä tuntui, että se jopa hieman heilahteli; jonkinlainen vankempi riippusilta siis. No, näkymät ovat kauniit niin oikealle kuin vasemmallekin. Sillan ylitettyäsi käänny vasemmalle heti sillan jälkeen ja jatka kävelyäsi joen rantaa pitkin, Poltavska-katua.


10. Troijan linna, Trojský zámek

Katua kävellessäsi oikealle puolellesi jää muutamien omakotitalojen jälkeen muurien sisään Troijan linna. Sitä voit kuitenkin kurkistella takorautaisen portin takaa; kuva yllä. Jatka tämän jälkeen kävelyäsi eteenpäin ja saavut parkkipaikalle, oikaise sen yli ja käänny sitten Zoo-viitan osoittamaan suuntaan oikealle.

Nyt enää 100 metriä ja olet eläintarhan portilla. Troijan linnan muuri jää nyt oikealle puolellesi ja puiden reunustaman kadun vasen laita on eläintarhan aluetta.11. Olet perillä: päätepiste

Eläintarhan edustalla oleva bussien lähtöpaikka ja siinä sijaitsevan liikenneympyrän keskellä olevan kiven päällä, pronssiset mangustit toivottavat sinut uteliaan tervetulleena eläintarhaan!

Sitten vain portille lippua ostamaan ja nauttimaan eläimistä, sekä tästä hyvinhoidetusta eläintarhasta.

Vielä eläintarhan omat kotisivut, löydät ne tästä.

Share:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blog Design Created by pipdig