HEL- PRG ... and other Czech stories

9. kesäkuuta 2015

Sananen tupakoimisesta sisätiloissa tšekkiläisissä pubeissa ja ravintoloissa

Useissa prahalaisissa ravintoloissa ja pubeissa on mahdollisuus tupakoida sisällä. Joissakin paikoissa tupakoimattomille ja tupakoitsijille on osoitettu eri pöydät ravintoloissa. Kuitenkin löytyy vielä wanhoja kellariholvi-pubeja, joissa tupakoitsijat saattavat olla tupakoimattomien kanssa yhtä ja samaa asiakaskuntaa, mutta sen sijaan ns. paremmissa ravintoloissa tupakointikielto sisätiloissa on jo käytössä. 

Meitä eivät tupakansavut ole haitanneet, sillä monissa paikoissa toimii hyvin koneellinen ilmanvaihto. Tupakoiviin asiakkaisiin kannattaa kuitenkin varautua, myös konserteissa ja muissa kulttuuritapahtumissa.

Vaikkakin Tšekki kuuluu jäsenenä EU-maihin, siellä on tähän asti noudatettu muista jäsenmaista poiketen lievempää tupakointipolitiikkaa. Tupakointi yleisestikin on ollut kuuma keskustelunaihe jo vuosia, mutta tupakointilain kiristämiseen liittyvät keskustelut ovat jääneet hallituksen toimien ulkopuolelle. Mutta nyt asiaan ollaan tekemässä muutosta: Tšekin hallitus kehittelee parhaillaan lakia, jolla saataisiin ravintoloihin täydellinen tupakointikielto. Kyseinen lakimuutos hyväksyttäisiin ensi vuoden 2016 alusta alkaen. Asiasta on keskusteltu ja tiedotettu kovasti paikallisissa tiedotusvälineissä.

Uusi ehdotettu lainsäädäntö näyttää saavan tukea, vaikkakin Tšekin nykyinen presidentti Miloš Zeman on itsekin tupakoitsija ja hän ei varsinaisesti ole antanut siunaustaan asialle. "Uskon, että paljon järkevämpi ratkaisu on sijoittaa tupakoimattomat ja tupakoitsijat eri huoneisiin ravintolatiloissa, joten näin tupakointi ei häiritse tupakoimattomia", presidentti Zeman on kertonut television haastattelussa.

Paitsi, että uusi kielto kieltäisi tupakoinnin ravintoloissa ja konserteissa, ehdotettu lainsäädäntö myös kieltäisi savukkeiden myynnin näissä paikoissa, automaatit mukaanlukien.

Katsotaan siis, miten käy.
Share:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Blog Design Created by pipdig