Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

16. kesäkuuta 2015

Wanhan ajan tunnelmaa: Venice-Simplon Orient Express - Tapaaminen Idän pikajunan kanssa Prahassa


Tätä on Prahassa käydessämme odotettu: että jonakin matkakertana osuisimme kaupunkiin samaan aikaan kun Idän pikajuna sinne saapuu tai lähtee.
Yksi innostava tekijä asiaan on Agatha Christien luoma hahmo Hercule Poirot, sillä yksi elokuvista on juuri kuvattu tässä ainutlaatuisessa junassa, kirjan nimi on suomeksi "Idän pikajunan arvoitus" (engl. "Murder on the Orient Express"). Aiheesta lisää tässä suomenkielisessä Wikipedian linkissä.

Toiseksi: historia ja kauneus kiinnostavat meitä aina. Ja junissa sekä rautatieasemissa on jotain, mitä ei vain osaa selittää; sellaista lähtemisen ja saapumisen tunnelmaa.
Ja toukokuussa 2015 vihdoin me tapasimme; kiitos mieheni, joka yhtäkkiä muisti, että katsotaanpas junan aikataulu. Ja siellähän näkyi, että juna lähtisi Prahasta juuri yhtenä lomapäivänämme klo 14:16. Muistutus laitettiin puhelimeen, jotta tämä hetki ei meiltä menisi ohi.
Kaunis sininen Venice-Simplon Orient Express -juna saapuu ja lähtee Prahan Smichovin juna-asemalta (Smíchovské nádraží). Sinne pääsee mainiosti keltaisella metrolinjalla B, ja metroasema on juuri asemalla.
Idän pikajuna tekee useita eri reittejä, mutta Prahasta mennään linjalla Praha-Pariisi-Lontoo, ja toisinpäin. Seuraavat matka-ajat ovat 3.9.2015, 14.5.2016 ja 1.9.2016. Ihan joka kuukausi matkoja ei siis tehdä. 
Juna lähtee Smichovin asemalta jokaisena yllä olevana lähtöpäivänä klo 14:16, joten jos haluat mennä junaa ihailemaan, mene ajoissa. Tällöin saat rauhassa katsella junan henkilökuntaa, joka jo itsessään on näkemisen arvoista heidän asusteidensa vuoksi, kuten kuvista näkyy. Jokainen junavaunu on merkitty tekstillä, mitä se pitää sisällään.

Matka Prahasta Pariisiin ja Lontooseen kestää kaksi päivää ja junassa yövytään yksi yö. Kun matkustaja astuu omaan cabiiniinsa, iltapäivätee tarjoillaan välittömästi jokaiseen cabiiniin junan lähdettyä. Voi vain kuvitella englantilaisia iltapäivätee-tarjoiluja, mitä ihanaa tuo pitää sisällään! Neljän ruokalajin illallinen tarjoillaan ravintolavaunussa. Tällä välin ruokailtaessa makuuvaunusi oma palvelija käy laittamassa cabiinisi yökuntoon. Kuvissakin näkyvät valkotakkiset miehet ovat juuri näitä vaunupalvelijoita; jokaisessa vaunussa omansa.
Täällä kaikki kiilsi messingistä mahonkiin, ikkunat loistivat kirkkauttaan ja junan kyljestä näki itsensä kuin peilistä konsanaan.
Matkahinnat ovat kovat, mutta elämys on varmasti vertaansa vailla. Tämä taitaa olla niitä "Once in Your Lifetime" -juttuja. Junamatka, iltapäivätee ja illallinen sisältyvät matkan hintaan, pidemmillä matkoilla mukaan listataan aamiaisia ja muita ruokailuja. Ja tunnelmaa, ohikiitäviä maisemia sekä kokemusta ei kai voi rahassa mitatakaan.
Valitettavasti näitä kauniita vaunuja ei vetänyt höyryveturi vaan ihka tavallisen oloinen sähköveturi, se ei oikein sopinut joukkoon. Mutta pääasia kai, että matka joutuu : )


Mieheni laski, että junassa oli veturin lisäksi 16 vaunua.


Yhtiön oma mainosvideo heidän omilta kotisivuiltaan:
Ja tähän loppuun vielä tarinaa Orient Express-junasta, jossa Hercule Poirotia näyttelevä David Suchet pääsee tutustumaan junaan elokuvan ulkopuolelta, omana itsenään, kesto 46 minuuttia. Suurenna kuvaa videon oikeasta alalaidasta, pienestä neliöstä:

PS: Nyt kun näitä Orient Express-postauksia näkyy olevan jo neljä blogissa, tein sille oman tagin tuohon sivuun, "Orient Express - Idän pikajuna Prahassa".


SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig