Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

30. lokakuuta 2018

Vlogi-vinkkejä Prahasta



Vinkkaan teille muutamasta Praha-aiheisesta vloggaajasta, joita olemme katsoneet YouTubesta:

1) Jos matka raitiovaunulla Prahassa kiinnostaa ja kuvakulma ratikkakuskin takaa, kurkkaa oheinen linkki: willyjeff85

Kyseinen willyjeff85 on yksi meidän oma suosikkimme. On mukava katsoa television ruudulta ja kotisohvalta matkaa Prahan eri kaupunginosissa, sekä tietyisti muistella, mikä paikka oli missäkin ja missä kadulla nyt mennään. Videokuva on hyvää HDR-laatua. 

2) Toisena hyvänä vinkkinä Praha-vloggaaja, joka ehkä on teille joillekin tuttu: englantia puhuva ja Prahan eri matkavinkkejä, sekä -tietoa jakava: HonestGuide

Tämä reipasotteinen tsekkiläis-kanadalainen nuorimies on antanut meillekin hyviä vinkkejä talteen tulevia Prahan matkoja ajatellen. Videot ovat lyhyitä ja selkeästi englantia puhuva HonestGuide sopii korvaan.

3) Ja vielä yksi ratikkavideoita tekevä vloggari: Video tours of Prague

Muuten ihan hyviä videoita, mutta ajoittain kuvakulmaa häiritsee ratikkatuulilasin ylälaidan verho tai muutoin hieman huonosti aseteltu kamera. Mutta kelvollista ja ehdottomasti katsottavaa materiaalia.

Käykäähän kurkkaamassa!


SHARE:

22. lokakuuta 2018

Tsekin omat kivikasvot, Čertovy Hlavy ~The Devil Heads


Picture: cz.cityspy network via Wikipedia
Prahasta vajaa 50 km pohjoisen suuntaan, pienen Želízyn kylän yläpuolella sijaitsee Kokořínskon luonnonsuojelualue. Täältä voit löytää kuvissa näkyvät hurjat kivikasvot. Niitä on kutsuttu paholaisen kasvoiksi tai -päiksi (Čertovy Hlavy - The Devil Heads), eikä syyttä; aika erikoisethan ne ovat. Niiden kokopituus on 30 jalkaa ja luonnon säiden armoilla oleminen on saanut niitä hiukan rapautumaan, antaen kasvoille lisää rosoisuutta. Mutta mitkä nämä ovat ja miten tänne pääsee; siitä lyhyesti seuraavassa.

Vanha kuva kivipäistä, picture: Pinterest
Kivikasvot ovat vanhat, sillä ne veisti 1800-luvun puolivälissä tsekkiläinen kuvanveistäjä Václav Levý (1820-1870).  Levý oli suutarin poika ja perhe asui Kožlanyssa. Hän opiskeli kokiksi, mutta varhain tapasi taiteesta pitävän ja taidetta suojelevan miehen, Antonín Veithin. Jossain vaiheessa ihmiset alkoivat huomata, että Levýllä oli lahjakkuutta kuvanveistoon ja hänet lähetettiin Prahaan, František Xaver Linnin oppilaaksi. Jonkin ajan päästä Levý totesi itse, ettei hänestä tulisi koskaan hyvää, vain keskinkertainen kuvanveistäjä - ja hän palasi takaisin silloiseen asuinkaupunkiinsa Liběchoviin.

Aikaa kului ja Levý jatkoi silti kuvanveistohommiaan, teki töitä ja opiskeli mm. Wienissä. Nämä upeat ja erikoiset kivikasvot hän veisti vuonna 1845 metsäiselle kukkulalle. Vaikutteita kasvoihin hänen epäillään saaneen Klácelin runosta "Tarina ketusta", jossa kerrotaan Ferina Lišák -nimisestä veistoksesta.

Václav Levý sairasti pitkään ilmeisesti maksastaan ja kuoli lopulta 1870. Hänet on haudattu Prahaan, Vyšehradin hautausmaalle.

Picture: Pinterest
 Miten tänne pääsee:

Kyse on luonnonsuojelu- ja retkeilyalueesta, joten patikointi kohteeseen on ilmaista. Bussi taitaa olla paras vaihtoehto mennä paikanpäälle, josta sitten patikoimaan ja etsimään aluetta. Luulisi, että kohteeseen saattaa löytyä viittoja, joissa ohjataan oikeille poluille ja kasvojen luokse; en tiedä.

Bussiaikatauluja Prahasta Želízyyn voit tutkailla tästä. Laita "täppä" kohtaan "Direct connections only", niin saat suoraan menevät bussit. Ajoaika näytti olevan alle tunnin (48 min.). Kirjoita lapulle "Čertovy Hlavy - The Devil Heads", näytä lappua bussikuskille ja kysy, millä pysäkillä kannattaa jäädä pois. Varaa myös kartta mukaan, joko netistä tulostettu tai älypuhelimesi maastokarttaohjelma, tms. Myös ahkerat googlaajat voivat etukäteen katsoa parempia reittivinkkejä kohteeseen; tämä oli nyt vain esimerkki, joka ensin tuli mieleeni.

Me emme ole vielä täällä käyneet, mutta ehdottomasti taas yksi kohde korvan taakse muistiin, jossa pitäisi päästä vierailemaan; korjaan sitten kuvat ja ohjeet, miten mennä, kun on omakohtainen kokemus visiitistä.



PS: Matkan varrelle osuu muuten mukavasti aivan ihana Mělníkin kylä, jossa kannattaa pysähtyä tutkailemaan, vaikka lounaalle, kaunista vanhaa keskusta-aluetta.  Lue juttuni meidän vierailusta siellä tästä.


Infot: Wikipedia,

Kaikki tämän jutun kuvat on lainattu netistä; tekijän ja/tai kuvanottajan tiedot kuvien alla.

SHARE:

15. lokakuuta 2018

Lokakuun lopun menovinkkejä Prahaan - Kahvia, muotia & sotilasparaatia



Lokakuu on jo puolessa välissä ja kuinka nopeasti aika kulkeekaan. Vääjäämättömästi kohti loppuvuotta, mutta ei pohdita sitä vielä vaan ohessa muutama menovinkki Prahaan; tälle kauniille keltaiselle, sekä syksyiselle lokakuulle. 

20. - 21.10. Prague Coffee Festival

Kahvi on parasta - ainakin omasta mielestäni. Ja Prahan kauniissa vanhoissa kahviloissahan se maistuu vielä paremmalta. Mutta kaikille kahvista pitäville seuraava mukava festarivinkki tulevalle viikonlopulle:

Lauantaina ja sunnuntaina klo 10:00 - 18:00 pidetään varsinaiset kahvittelujuhlat Pražská tržnice -markkinatorilla. Alueelle on ilmainen pääsy ja sieltä löytyy vaikka mitä (kts. aikaisempi markkinatorijuttuni tästä). Mutta tällä kertaa kahvin ystävät pääsevät näkemään erilaisia kahvipapujen paahtoesityksiä, maistelemaan eri kahvilaatuja ja nauttimaan kahvin tuoksusta eri kahvilayrittäjien, sekä kahvia tuottavien tahojen toimesta.

Suuntaa siis askeleesi kahvintuoksun perässä.


Osoite:

Pražská tržnice,  Bubenské nábřeží 306/13, Praha 7 - Holešovicen kaupunginosa (karttalinkki).

Miten mennä:

Parhaiten tänne pääset raitiovaunulla, sillä pysäkki on aivan pääportin edustalla: ratikat 1, 2, 7, 11, 12, 14 ja 25 kulkevat alueen ohi - jää pois pysäkillä Pražská tržnice


25. - 29.10. Designblok 2018 - Prague Design and Fashion Week

Muodista pitävät suuntaavat loppukuusta Prahan muotiviikolle. Tapahtumaa on järjestetty jo vuodesta 1999 alkaen, joten historiaa ja osaamista löytyy. Noin 200 eri vaatevalmistajaa ja -suunnittelijaa koko Euroopan alueelta on koottu viikon ajalle yhteen paikkaan esittelemään osaamistaan. Ja mikä parasta, täällä on huomioituna myös tulevat muotitaiteilijat eli muodin alaa opiskelevat pääsevät näyttämään kykyjään kaikelle kansalle. Tapahtuma järjestetään Výstavištěn messualueella.

Messut ovat avoinna klo 10:00 - 21:00 messujen ajan. Sisäänpääsymaksu 350 korunaa / aikuinen.

Lisää infoa löydät messujen omilta kotisivuilta; tästä.


Osoite:

Výstaviště Praha, Praha 7 - Holešovicen kaupunginosa (karttalinkki).

Miten mennä:

Tännekin parhaiten pääsee raitiovaunulla, sillä pysäkki on messualueen edessä: ratikat 6, 12, 17 ja 25 menevät messualueen ohi - jää pois pysäkillä Výstaviště Holešovice ja olet pääportin edessä.



28.10. Military Parade - Sotilasparaati

Sunnuntaina 28.10. kannattaa hyvissä ajoin, viimeistään kello 13:45 aikaan ajastaa itsensä Evropská-kadun varteen, sillä siellä tapahtuu sotilasparaatin ohimarssi. Paraati kulkee klo 14:00 - 15:00 ja on osa Tsekin 100-vuotisjuhlaa.

Paraati pitää sisällään noin 2000 sotilasta; miehiä ja naisia, sekä sotilastarvikkeita, ajoneuvoja ja kaikkea, mitä armeija vaan pitääkään sisällään. Mukana on myös reserviläisiä ja sotaveteraaneja. 

Toivotaan hyvää poutaista keliä kyseiselle päivälle.

Osoite:

Evropská (karttalinkki)

Miten mennä:

Metro: vihreä metrolinja C - jää pois pysäkillä Dejvická ja valitse asemalaiturilta uloskäynti, jossa lukee Evropská

Raitiovaunut: ratikat 1, 2, 8, 18,  20 ja 22 kulkevat Evropskán vierestä - jää pois pysäkillä Vítězné náměstí, joka on iso liikenneympyrä, josta Evropská alkaa.


Mukavaa Praha-lomaa lokakuun lomailijoille!



SHARE:

8. lokakuuta 2018

Kohteessa: Liberec - osa 1




Syyskuun 2018 lomalla teimme päiväretken Prahasta pohjoisen suuntaan; kohteeksi valikoitui Liberec. Kaupunki on meille nimeltä tuttu talviurheilulajeista (mm. ampumahiihdon maailmancup-kisat), joita ollaan katsottu kotona televisiosta. Kohteen valikoitumista edisti myös se, että sinne oli vain reilun tunnin bussimatka Prahasta, joten yhtenä lomapäivän aamuna katsoimme Libereciin lähtevät bussiaikatalut netistä Idnesin -sivulta (kts. tämä artikkeli) ja lähdimme matkaan. 

Sanottakoon tässä, että emme olleet katsoneet etukäteen mitään tietoja itse kaupungista tai sen nähtävyyksistä vaan lähdimme viettämään kaunista loppukesäistä päivää uusiin, meille tuntemattomiin maisemiin.

Olen jakanut tämän päiväretkemme kahteen eri juttuun, joista tämä on osa 1.

Mutta, lähdetäänpäs matkaan!


Libereciin menevän Regiojetin (Student Agencyn) bussille pääsimme keltaisen metrolinjan asemalta Černý Most. Liput Libereciin kahdelle ostimme bussin vierestä, laiturialueella sijaitsevasta Student Agencyn omasta toimistosta. Lipun hinta oli 100 korunaa per henkilö yhteen suuntaan eli noin 4 euroa (alakuvassa oleva pienempi lippu). Liberecistä pois lähtiessämme paluulipun kävimme ostamasssa kävelyretken matkalle osuneesta yhdestä linja-autoaseman lippupisteestä (isompi lippu alakuvassa).


Mainittakoon, että Student Agencyn eli Regiojetin bussit tunnistaa oranssinkeltaisesta väristä, ne ovat erittäin hyväpenkkisiä ilmastoituja busseja, joista löytyy autoemäntä, sekä WC ja matkatarjoilu (kahvia, teetä, kaakaota, yms.).

Matka Libereciin on suora bussiyhteys ja se kulkee moottoritietä pitkin ilman välipysähdyksiä. Bussi saapuu aivan Liberecin keskustaan, linja-autoasemalle (kuva alla), josta on hyvä lähteä kävelemään kaupungin vanhempaan osaan, Staré Město (karttalinkki).

Junallakin on mahdollista tulla Libereciin, mutta bussi taitaa olla hieman nopeampi. Me emme edes katsoneet junavuoroja tänne sen enempää (edellä mainistusta Idnesin linkistä voi katsoa myös junavuoroja).

Jos saavut kaupunkiin junalla, rautatieasema (kuva alla) on kaupungin keskustan tuntumassa ja ratikat kulkevat aseman ohi keskustaan tasaisin väliajoin. Lipun ratikkaan voi ostaa automaatista. Reipasjalkaisimmat lähtevät kulkemaan kävellen kohti keskustaa, sillä matkaa yläkuvan linja-autoasemalle ei ole kuin n. 1,5 km.


Ensimmäiseksi kävimme ostamassa lippuautomaatista vuorokauden ratikkalipun, jotta pääsisimme kulkemaan ympäri kaupunkia hieman paremmin.

Prahassa julkisen liikenteen vuorokausilippu maksaa 110 korunaa, Liberecissä 80 korunaa. Lippu leimataan ratikan leimauslaitteessa ensimäisellä matkakerralla ja pidetään sen jälkeen tallessa; aivan kuten Prahassakin.


Tällä syyskuun alkupuolen lomallamme Tsekissä oli loppukesäinen lämpöaalto meneillään. Lomamme aikana lämpöasteet huitelivat +27 - 31 C -asteiden välillä, joten saapuessamme pohjoisempaan Tsekkiin, tilanne oli täällä yhtä lämmin kuin Prahassa. Mutta rauhallisesti kävellen pääsimme etenemään ihan mukavasti.
 
Sitten  kohti vanhempaa kaupunginosaa, joka näkyy heti tuosta linja-autoaseman toiselta puolelta. Kaupunki tuntui alkutuntuman jälkeen ihan mukavalta. Liberec sijaitsee kukkuloiden keskellä, joten korkeuseroja kävellessä tuntee kyllä, joten vinkkinä teille huonojalkaisille: täällä on hieman nousuja ja laskuja ainakin tuolla vanhan kaupungin kaduilla, varautukaa siihen.

Vanha puoli on täynnä pieniä liikkeitä ja ravintoloita. Arkipäivänä ihmisiä oli jo heti aamupäivällä liikkeellä yllättävän paljon. Meistä tuntui, että suurin osa taisi olla kyllä paikallista väkeä; turistit taitavat valloittaa kaupungin talviaikaan enemmän.


Liberec sijaitsee siis Neisse-joen varrella Tsekissä, noin 90 kilometriä Prahasta koilliseen. Itse joki on keskustan kohdalla melkoisen kuivunut, pieni vesipuro solisee uoman pohjalla.

Asukkaita kaupungissa on reilut 100 000. Kaupungissa on mm. teknillinen korkeakoulu, kasvitieteellinen puutarha ja eläintarha. Ja, kuten meillekin kaupunki oli "tuttu teeveestä": Liberec on tunnettu talviurheilukeskuksena, jossa järjestetään mm. maailman cupin eri osakilpailuja niin mäkihypyssä kuin eri hiihtolajeissa. (Wikipedia)


Liberec perustettiin jo 1200-luvulla ja ensimmäisiä mainintoja siitä on kirjattu v. 1352. Kaupunki on ollut yksi suurimmista sudettisaksalaisista kaupungeista. 1600-luvun puolivälissä kaupunki kuului Albrecht von Wallensteinille, sen jälkeen Matthias Gallakselle ja hyvin pitkään Glam Gallaksen suvulle. Toiseen maailmansotaan asti kaupunki tunnettiin Reichenberg-nimisenä ja se oli pohjoisten sudeteettialueiden pääkaupunki. (Wikipedia)


Kuten kuvista huomaa, kaupungin tori on kaunis ja 1800-luvun rakennusten ympäröimä. Meidän täällä ollessa torille oltiin asentamassa ilmeisesti joitain juhlajuttuja, sillä erilaisia valoköynnöksiä, esityslavoja ja muuta rekvisiittaa rakenneltiin aukiolla, joten nämä kuvat eivät anna sitä kauneutta esille, jota aukion ympäristö normaalioloissa tarjoaa. Rakennustavarat olivat valloittaneet koko aukion.

Toria hallitsee kaupungintalo, joka on rakennettu 1893. Harmaakivestä rakennettu useatorninen rakennus muistuttaa itsestäni hieman kirkkoa, mutta on toimii siis kaupungintalona (kuvat alla.)


Koska kaupungintalon ovi oli kutsuvasti auki, uskalsimme käydä kurkkaamassa sen kaunista aulatilaa.

Wikipedian mukaan kaupunki alkoi kehittymään nopeaan tahtiin 1800-luvulla ja siksi suurin osa kaupungin yhä säilyneistä rakennuksista ovatkin juuri tuolta aikakaudelta. Näistä on näköjään pidettykin hyvää huolta, sillä kaupungin vanha osa on kyllä kaunis.


Aukion laidalla on yksi vanhimmista kaupungin hotelleista, art deco-tyylinen Hotelli Praha (kuvat alla).

Hotellin historiatiedoissa kerrotaan, että tontin olisi ostanut Železné -kadun kulmasta silloisen Růžodolu I -tehtaan omistaja ja leipuri Ignaz Schien. Miehellä oli hieman eripuraa kaupungin kanssa rakennuksesta, sillä kaupunki katsoi, ettei se sopisi viereisiin rakennuksiin ja haittaisi näin ollen kaupunkikuvaa. Toisin kuitenkin kävi ja vuonna 1906 tämä upea hotelli avasi ovensa. Hotellin nimi oli tuolloin Hotel Schienhof (Schienův dvůr).


Vuonna 1945 hotellin nimi muutettiin Prahaksi ja sen toiminta loppui 1951, jolloin tiloja käytettiin toimistotiloina vuoteen 1982 asti. Tämän jälkeen hotellia alettiin remontoimaan sen alkuperäisen ajatuksen saattelemana, kunnes avattiin uudestaan vuonna 1991 matkailijoiden iloksi.  Edesmennyt presidentti Vaclav Havel oli yksi hotellin  vakituisista majoittujista kun hän näillä suunnin vieraili.

Vuonna 2003 rakennuksen 1. kerroksen ravintola Secsession tilat resauroitiin takasin hotellin omaan aikakauteen sopivaksi, jugend-tyyliseksi. Itseäni harmittaa, ettemme piipahtaneet hotelliin sisään, vaikka sen ulkopuolta ihasteltiinkin. Hotellin omat kotisivut löydät tästä linkistä. 


Vanhan kaupungin kadut on kivetty samoin kuin Prahassakin. Vanhaa raitiovaunulinjaa oli jätetty  Pražská -kadulle muistuttamaan siinä kohdin olleesta linjasta vuosina 1897 - 1984; hieno yksityiskohta kävelykadulla.

Koska Liberec sijaitsee kukkuloiden keskellä, on vanhan kaupungin jostain kohdista upeat näköalat, sekä näkymää uudempaan kaupunginosaan (kuvat alla).


Kaupungin vanha- ja uusi osa yhdistyvät kauniisti yhteen, mitään suurempaa rajaa ei yleissilmäyksen perusteella voi sanoa. Tunnelma kaupungissa on leppoisa ja "hieman maalaisempi" kuin turistien täyttämässä Prahassa. Varmasti joulumarkkinoiden aikaan kaupunki on myös kaunis, joten te, jotka suunnittelette joulunalusmatkaa Prahaan, pistäkäähän tämä vierailukohde korvan taakse muistiin.

Shoppailijoille löytyy ainakin pari ostoskeskusta, nälkäisille ravintoloita ja vain kävelystä, sekä tunnelmasta nauttiville estettistä mielihyvää.


Matka Liberecissä jatkuu myöhemmin seuraavassa jutussa, sen toisessa osassa. Tässä vaiheessa voinen sanoa, että kaupunki on mukavan matkan päässä Prahasta, sen julkinen liikenne toimii hyvin ja varmasti talvikaudella erilaisten kisojen aikaan kaupunki on täynnä elämää (vaikka sitä se oli syyskuun arkipäiväisellä piipahduksellammekin).

Kaupungin  matkailusivut erilaisine tapahtumineen löydät tästä.



SHARE:

4. lokakuuta 2018

Leppoisaa Letnáilua




Letnán kukkula ulkoilualueineen on siitä hauska paikka, että kesäisinä viikonloppuina prahalaiset kokoontuvat sinne viettämään aikaa leikkien, istuen ja ollen. Joillakin on kesäpiknik meneillään, toiset lukevat rauhassa kirjaa ja osa nauttii rauhaisasta kävelystä perheen kesken puistotunnelmasta nauttien. Myös talviaikaan Letná ei nuku vaan se on yksi prahalaisten ulko-olohuoneista läpi vuoden.

Viikonloppuisin alueen ulko-olutpaikka on avoinna, joten syyskuun 2018 lomalla mekin piipahdimme pitkän kävelyrupeamamme jälkeen Letnálle nauttimaan hetken istuskelusta  ja jalkojen lepuuttelusta oluttuoppien kera. Pitkien pöytien ääressä prahalaiset vaihtavat kuulumisiaan, syövät omia eväitään ja nauttivat silmiensä eteen avautuvasta kauniista kaupunkikuvasta.


Letná on yksi Prahan paikoista, josta voi ottaa kauniita kuvia kaupungista. Koko vanhankaupungin ja uuden puolen rakennukset avatuvat upeasti valokuvaajan eteen, samoin Vltava joki, sekä jopa kauempana siitävät Vinohrady ja Žižkov torneineen.


Ehdottomasti yksi käyntikohde varsinkin kesäaikaan. Mikä onkaan parasta kuin ostaa matkan varrelta omat lounaseväät mukaan tai ilta-auringon laskun aikaan skumppapullo, istahtaa katsomaan kaunista kaupunkia ja olla vain, sekä nauttia olemassa olostaan ja kaupungin kauneudesta.

Kiirettä ei ole minnekään - ja se jos mikä on leppoisaa Letnáilua.



Kurkkaa myös aiempi juttuni "Kuinka Stalinin patsas räjäytettiin", metronomisen kellon paikalla sijainneen patsaan historiasta.


SHARE:

30. syyskuuta 2018

Restaurace Bredovský Dvůr - Simppeliä tsekkiruokaa tiilisten holvikaarien alla



Syyskuisena päivänä kävellessämme loppuiltapäivästä kohti hotelliamme Poliittisten vankien kadulla (Politických vězňů) huomasimme kadun toisella puolen Pilsner Urquellin merkin rakennuksen seinässä. Katsoessamme tarkemmin mistä pubista oli kyse, huomasimme kyseessä olevan ravintolan ja, koska nälkä kurni jo vatsassamme, päätimmekin piipahtaa sinne sisään. Tätä samaista katua pitkin olemme useasti kävelleet ja jostain syystä paikka on jäänyt meiltä huomaamatta.
 

Astuimme siis sisään ravintolaan, Restaurace Bredovský Dvůr. Koska lounasaika oli jo mennyt hyvän aikaa sitten ohi ja illallisaika ei vielä alkanut, paikka oli melko tyhjän oloinen. Jotensakin heti kuitenkin tunnelma otti mukaansa ja tiesimme tulleemme melko aitoon tsekkipaikkaan syömään. Tiskin takaa meidät heti huomioitiin ja saimme vapaasti valita pöydän kauniiden tiilisten holvikaarien alta.

Menu on simppeli, hinnat sopivat ja omat valintamme annoksiksi olivat hyvät. Tarjoilija kiikutti pöytään olutta edellisen tuopin tyhjennyttyä ja kirjaili tuoppien määrät tukkimiehen kirjanpidon tapaisesti pöydälle jätettyyn paperilappuun.

Bredovský Dvůr kertoo omilla kotisivuillaan tarjoilevansa perinteistä tsekkiläistä keittiötä. Paikka on auki päivittäin iltaan asti; klo 23. Oluena toimii Pilsner Urquell, jota johdetaan säiliöstä kolme metristä putkea pitkin oluthanaan. Ravintolalla on paitsi tämä tila, jossa me ruokailimme, mutta myös sisäpihalle avautuva katettu terassialue. Asiakaspaikkoja on yhteensä sisätiloissa 150 ja puutarhan puolelle mahtuu kesäkeleillä vielä 60 lisää.

Illan ehtiessä pidemmälle, paikka varmasti solisee tsekinkieltä paikallisten täyttäessä sen.

Hyvä ja nopea, ystävällinen palvelu. Ruoka oli hyvää ja plussaa meille asiakkaiden sen hetkinen vähyys (= ei meteliä).


Osoite:

Politických vězňů 935/13, Nové Město (ns. Uusi puoli), karttalinkki tässä.

 





SHARE:

28. syyskuuta 2018

Signal Festival 11. - 14. lokakuuta * Näe kaupunki uudessa valossa


Kuva: Prague tv
 Moni kaupunki järjestää erilaisia valotapahtumia vuoden loppupuolella, jolloin maa hohkaa pimeää ja joulun valoihin on vielä hetkinen aikaa. Prahassa järjestetään Signal Festival -valotapahtuma 11.-14. lokakuuta 2018 jo kuudetta kertaa.

Valofestivaali yhdistää taidetta, kaupunkitilaa ja modernia teknologiaa. Signal-festivaalin perusajatus on tutustua kaupunkiin taiteen avulla, sillä jokin rakennus tai kulma saattaa näyttää erilailla valaistuna erilaiselta kuin normaalisti; eikä ihme kun kuvia aiemmista tapahtumista katsoo.

Prahan kadut, sen julkiset rakennukset ja kuuluisammat historialliset maamerkit valaistaan normaalista poikkeavalla tavalla. Useana vuonna järjestetty valotapahtuma on saanut kaduille ihmisiä ihastelemaan näitä, ottamaan  valokuvia ja nauttimaan värikkäästä tunnelmasta.

Kamerat valmiiksi ja kadulle - mikäli olet Prahassa Signal Festivaalin aikaan.

Tapahtuman Facebook-sivut löydät tästä.



SHARE:

24. syyskuuta 2018

Lokakuun alun markkinatyyppiset ruoka- ja juomatärpit Prahaan



Tämä on teille, jotka matkaatte Prahaan lokakuun alussa. Muutama vinkki minne askeleet suunnata ruoan ja juoman suhteen - kyse on siis markkinoista tai ulkoilmatapahtumista.

Ja kuten ennenkin, muistuttelen vielä ottamaan näihin tapahtumiin mukaan kolikoita ja pientä setelirahaa, sillä aina kaikilla myyjillä ei tuota korttimaksupäätettä ole mukana ja mielellään ottavat vastaan tasarahaa tai ns. pientä rahaa.

Ja sitten itse tarjontaan, jonka olen randomisti valinnut niistä kymmenistä tapahtumista, joita Prahassa on koko ajan meneillään:


Days of French Wines, perjantaista lauantaihin 5. - 6.10.

Jos tsekkiolut alkaa kyllästyttää, piipahda maistelemaan ranskalaisia viinejä. Näitä tarjoillaan ilmaisella sisäänpääsyllä ns. uuden puolen kaupungintalolla eli paikkana on Novoměstská radnice - sisätiloissa siis ollaan. 

Ovet ovat avoinna klo 11:00 - 19:00, ja tänne ainakin kannattaa piipahtaa edes tutkailemaan kauniin rakennuksen sisätiloja jos ei niin viineistä piittaakaan. Paikalla pitäisi olla 30 eri ranskanviinien tuottajaa maistattelemassa tuotteitaan, ja tietysti mukaan voi myös ostaa viinejä jos jokin maku miellytti. Sisäänpääsy siis ilmaista, viinit maisteluineen maksavat.

Karttalinkki tapahtumapaikalle tässä ja kotisivut löydät Facebookista.

Miten mennä:

Raitiovaunut: 2, 3, 6, 13, 14, 18, 22, 23 ja 24 ajavat puiston ohi - jää pois pysäkillä Karlovo náměstí


Oktoberfest na Andělu, keskiviikko 10.10.

Yhden päivän kestävä oluttapahtuma Andělin kauppakeskuksen edustalla, Smichovin kaupunginosassa. Baijerilaisiin kansallispukuihin pukeutuneet myyjät tarjoavat ostettavaksi paitsi olutta, myös grillissä paistettuja makkaroita ja erilaisia lihavariaatioita. Tapahtuma-aika on klo 08:00 - 20:00, joten ei muuta kuin mukaan vain syystunnelmasta nauttimaan. Oleskelu tapahtuma-alueella on ilmaista, vain ruoka ja juoma maksavat.

Karttalinkki tapahtumapaikalle tässä ja kotisivut löydät Facebookista.

Miten mennä:

Metro: kelttainen metrolinja B: jää pois pysäkillä Anděl - olet paikalla.

Raitiovaunut: 1, 4, 5, 7, 9, 12, 15, 16, 20, 21 menevät kauppakeskuksen ohi - jää pois pysäkillä Anděl.


Food Truck Show, lauantai 13.10. 

Päivän kestävä ruokarekkatapahtuma Vltava-joen rannalla, Smichovin kaupunginosassa. Tänne kenttäkeittiö-festivaalin tarjontaan pääsee tutustumaan klo 10:00 - 20:00. Tarjolla ostettavaa pikaruokaa ainakin Belgiasta, Puolasta, Slovakiasta ja Unkarista. Ota siis suunnaksi Smíchovská náplavka ja heittäydy tuoksujen tunnelmaan. Aluelle meno ilmaista, ruoka maksaa - mutta kun Tsekissä ollaan, rahallesi saat vastinetta.

Karttalinkki tapahtumapaikalle tässä.

Miten mennä:

Metro: keltainen metrolinja B - jää pois pysäkillä Anděl. Suunnista siitä kävellen joen rantaan ja katso missä ruokarekkoja näkyy; suuntaa sitä kohti.

Raitiovaunut: 4, 5, 12 ja 20 linjat ajavat Nádražní -kadulla - jää pois pysäkillä Na Knížecí ja suuntaa askeleesi joen rantaan, olet siinä kohdin perillä.



SHARE:

20. syyskuuta 2018

Sídliště Barrandov - Prahalainen kerrrostalolähiö ripauksella maalaistunnelmaa



En tiedä, moniko teistä Prahan kävijöistä harrastaa matkallaan sitä, että käy tutustumassa raitiovaunujen- tai metron päätepysäkkien lähiöihin? Me kävimme katsomassa miltä näyttää 20- linjan toinen päättäri: Sídliště Barrandov.

Barrandovin alueella asuu Wikipedian mukaan noin 20 000 asukasta eli ihan pienestä asuinalueesta ei ole kyse.

Barrandov sijaitsee Praha 5 -alueen eteläpuolella, kiinteistörekisterin mukaan Hlubočepyn alueella, joka sijaitsee Vltava-joen vasemmalla rannalla olevan suuren kallioalueen tuntumassa. Barrandov jakaantuu kahteen alueeseen: vanhaan Barrandoviin, sekä uudempaan, Sídliště Barrandoviin, jossa päätepysäkki sijaitsee.

Kun ratikalla päättärille saapuu, aluetta voisi kuvata sanalla kerrostalolähiö; korkeita uudehkon näköisiä taloja ympäröi pääteasemaa, sen sijaan toisella puolella aukeaa kaunis näkymä pellon ylitse  (kuvat yllä ja alla).


Barrandovin alue tunnetaan ensisijaisesti elokuvateollisuudesta ja elokuvastudioista, jotka sijaitsevat sen vanhassa osassa ja, joka on yksi Euroopan tärkeimmistä elokuva-alueista; Nova ja Barrandov -studiot sijaitsevat siellä.

Barrandov on kooltaan neljännes koko edellä mainitun Hlubočepyn alueesta.  Sen historia alkoi   1920-luvulla kun edesmenneen presidentti Václav Havelin isä, myöskin nimeltään Václav Havel, palatessaan USA: sta Tšekkoslovakiaan sai ajatuksen rakentaa modernin ja arkkitehtonisesti suunnitellun puutarha-asuinalueen.  

Young World -lehden haastattelussa vuonna 1969 hän kertoi, että hänen inspiraationsa asuinalueen suunntteluun oli saatu Amerikasta.  "Olin Tšekkoslovakian ylioppilaskunnan puheenjohtaja ensimmäisen maailmansodan jälkeen ja menin tarkastusmatkalle Yhdysvaltojen yliopistoihin. Kun kävin Berkeleyn yliopistossa Kaliforniassa, löysin itseni Kalifornian eräästä kauniista kaupunginostasta. Ja nyt, 24 vuotta sen jälkeen samaa teemaa tulen käyttämään myös kotimaassani"; hänen kerrotaan sanoneen. 

Alue, joka täytti Havelin vaatimukset, löytyi Prahan läheisyydestä Vltava-joen yläpuolelta, luonnonvaraisena olevalta tasangolta. Alueen löytymisen jälkeen isä Havel lähti yhdessä veljensä Miloš Havelin kanssa  rakentamaan unelmastaan totta. Havel osti maata 55 hehtaaria ja sen alkuperäinen nimi, Habrovo, ei tuntunut hyvältä vaan Havel muutti sen Barrandoviksi ranskalaisen tiedemies Joachim Barrandoin mukaan.




Vuonna 1927 alueen rakennushanke hyväksyttiin ja rakentaminen aloitettiin. Barrandovin kallioalueelle nousi mm. ravintola uima-altaineen ja terasseineen. Vuonna 1930 aloitettiin Barrandovin elokuvastudioiden rakentaminen 50 hehtaarin alueelle, puutarhakaupunginosan yläpuolelle. Jo seuraavana vuonna studioilla kuvattiin ensimmäinen elokuva. Toisen maailmansodan aikana saksalaiset takavarikoivat Barrandovin Studiot ja käyttivät niitä propagandaharjoituksiaan varten. Sodan loputtua studiot kansallistettiin ja lopulta vuonna 1989 yksityistettiin. Nykyään ne omistavat AB Barrandov Holding.


1980-luvulla vanha Barrandovin alue laajeni asuinkerrostalojen myötä. Kerrostalot, jotka vilahtavat näissä kuvissakin, ovat saaneet oman kaupunginosansa nimellä Sídliště Barrandov. Muun muassa arkkitehdit Zdeňka Hölzela ja  Jana Kerela ovat olleet suunnittelemassa asuinalueen taloja. Alueella on parkkipaikkoja ja joissain taloissa mm. sisäuima-altaita. Alueelta löytyy supermarketteja, kauppoja ja kaksi peruskoulua, poliisiasema, vesiurheilupuisto, poliklinikka, yms. Se on kuin pieni toimiva kaupunki, vaikka sieltä on vain n. 20 min raitiovaunumatka Prahan keskustaan.


Vuonna 2003 Hlubočepista jatkettiin raitiovaunulinjaa Sídliště Barrandoviin asti. Tällä hetkellä vanhan Barrandovin alueelle nousee uusia asuntoja ja omakotitaloja. Asuntohankkeita on suunnitteilla myös Barrandovin länsipuolelle.

Karttalinkki alueelle tässä. Pääset tänne ratikoilla 4, 5, 12 ja 20 (syyskuu 2018).


Lähde: Wikipedia
Lisää alueen suunnittelusta ja ns. paneelitaloista tässä nettiartikkelissa.



SHARE:
© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig