Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

20. syyskuuta 2018

Sídliště Barrandov - Prahalainen kerrrostalolähiö ripauksella maalaistunnelmaa



En tiedä, moniko teistä Prahan kävijöistä harrastaa matkallaan sitä, että käy tutustumassa raitiovaunujen- tai metron päätepysäkkien lähiöihin? Me kävimme katsomassa miltä näyttää 20- linjan toinen päättäri: Sídliště Barrandov.

Barrandovin alueella asuu Wikipedian mukaan noin 20 000 asukasta eli ihan pienestä asuinalueesta ei ole kyse.

Barrandov sijaitsee Praha 5 -alueen eteläpuolella, kiinteistörekisterin mukaan Hlubočepyn alueella, joka sijaitsee Vltava-joen vasemmalla rannalla olevan suuren kallioalueen tuntumassa. Barrandov jakaantuu kahteen alueeseen: vanhaan Barrandoviin, sekä uudempaan, Sídliště Barrandoviin, jossa päätepysäkki sijaitsee.

Kun ratikalla päättärille saapuu, aluetta voisi kuvata sanalla kerrostalolähiö; korkeita uudehkon näköisiä taloja ympäröi pääteasemaa, sen sijaan toisella puolella aukeaa kaunis näkymä pellon ylitse  (kuvat yllä ja alla).


Barrandovin alue tunnetaan ensisijaisesti elokuvateollisuudesta ja elokuvastudioista, jotka sijaitsevat sen vanhassa osassa ja, joka on yksi Euroopan tärkeimmistä elokuva-alueista; Nova ja Barrandov -studiot sijaitsevat siellä.

Barrandov on kooltaan neljännes koko edellä mainitun Hlubočepyn alueesta.  Sen historia alkoi   1920-luvulla kun edesmenneen presidentti Václav Havelin isä, myöskin nimeltään Václav Havel, palatessaan USA: sta Tšekkoslovakiaan sai ajatuksen rakentaa modernin ja arkkitehtonisesti suunnitellun puutarha-asuinalueen.  

Young World -lehden haastattelussa vuonna 1969 hän kertoi, että hänen inspiraationsa asuinalueen suunntteluun oli saatu Amerikasta.  "Olin Tšekkoslovakian ylioppilaskunnan puheenjohtaja ensimmäisen maailmansodan jälkeen ja menin tarkastusmatkalle Yhdysvaltojen yliopistoihin. Kun kävin Berkeleyn yliopistossa Kaliforniassa, löysin itseni Kalifornian eräästä kauniista kaupunginostasta. Ja nyt, 24 vuotta sen jälkeen samaa teemaa tulen käyttämään myös kotimaassani"; hänen kerrotaan sanoneen. 

Alue, joka täytti Havelin vaatimukset, löytyi Prahan läheisyydestä Vltava-joen yläpuolelta, luonnonvaraisena olevalta tasangolta. Alueen löytymisen jälkeen isä Havel lähti yhdessä veljensä Miloš Havelin kanssa  rakentamaan unelmastaan totta. Havel osti maata 55 hehtaaria ja sen alkuperäinen nimi, Habrovo, ei tuntunut hyvältä vaan Havel muutti sen Barrandoviksi ranskalaisen tiedemies Joachim Barrandoin mukaan.




Vuonna 1927 alueen rakennushanke hyväksyttiin ja rakentaminen aloitettiin. Barrandovin kallioalueelle nousi mm. ravintola uima-altaineen ja terasseineen. Vuonna 1930 aloitettiin Barrandovin elokuvastudioiden rakentaminen 50 hehtaarin alueelle, puutarhakaupunginosan yläpuolelle. Jo seuraavana vuonna studioilla kuvattiin ensimmäinen elokuva. Toisen maailmansodan aikana saksalaiset takavarikoivat Barrandovin Studiot ja käyttivät niitä propagandaharjoituksiaan varten. Sodan loputtua studiot kansallistettiin ja lopulta vuonna 1989 yksityistettiin. Nykyään ne omistavat AB Barrandov Holding.


1980-luvulla vanha Barrandovin alue laajeni asuinkerrostalojen myötä. Kerrostalot, jotka vilahtavat näissä kuvissakin, ovat saaneet oman kaupunginosansa nimellä Sídliště Barrandov. Muun muassa arkkitehdit Zdeňka Hölzela ja  Jana Kerela ovat olleet suunnittelemassa asuinalueen taloja. Alueella on parkkipaikkoja ja joissain taloissa mm. sisäuima-altaita. Alueelta löytyy supermarketteja, kauppoja ja kaksi peruskoulua, poliisiasema, vesiurheilupuisto, poliklinikka, yms. Se on kuin pieni toimiva kaupunki, vaikka sieltä on vain n. 20 min raitiovaunumatka Prahan keskustaan.


Vuonna 2003 Hlubočepista jatkettiin raitiovaunulinjaa Sídliště Barrandoviin asti. Tällä hetkellä vanhan Barrandovin alueelle nousee uusia asuntoja ja omakotitaloja. Asuntohankkeita on suunnitteilla myös Barrandovin länsipuolelle.

Karttalinkki alueelle tässä. Pääset tänne ratikoilla 4, 5, 12 ja 20 (syyskuu 2018).


Lähde: Wikipedia
Lisää alueen suunnittelusta ja ns. paneelitaloista tässä nettiartikkelissa.



SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig