Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

10. syyskuuta 2018

Obora Hvězda - Valkeavuoren kaunis paviljonki


Kuva täältä
Liittyen edelliseen Valkeavuoren taistelu -tapahtumaan syyskuussa, kerron teille kauniista paviljongista Obora Hvězda, joka sijaitsee juuri kyseisellä puistoalueella. Valitettavasti me emme ole Prahan reissuillamme täällä käyneet, vaikka monesti on ennen matkaa ollut puheissa, että pitäisi käydä tutustumassa; mutta ehkä sitten (taas) seuraavalla kerralla. Kuten netistä otetuissa kuvissa näkyy, paikka on kaunis.

Obora Hvězda sijaitsee Valkeavuorella (Bílá hora), joka nimestään huolimatta ei ole vuori vaan pikemminkin tasamaastoinen puistoalue. Valkeavuori on suosikkikohde kävelijöille, paratiisi juoksijoille kesällä ja mukava maasto hiihtäjille talvella. Kuitenkin varsinkin kesällä auki oleva paviljonki kätkee kauniin tarinan yksinkertaisen julkisivunsa taakse ja siitä seuraavassa:

Paviljonki rakennettiin vuosien 1555-1556 aikana Ferdinand II:n pyynnöstä. Hän oli Ferdinand I:n ja Anna Jagellonican poika. Ferninad II oli hyvin koulutettu mies, joka oli kiinnostunut taiteesta ja arkkitehtuurista. Eräänä päivänä nuori Ferdinand II rakastui ja meni naimisiin salaa, vaikka tiesi menettävänsä täten oikeuden perintöön itselleen ja jälkeläisilleen. Syvästi rakastunut mies halusi tehdä paviljongin rakastetulleen. Hän muurasi sitä itse muiden työmiestensä mukana, koska halusi paviljongin valmistuvan nopeaan tahtiin. Tämä ei ollut kuitenkaan helppo tehtävä, sillä paikalla sijaitsi kallio, jota piti myös osittain raivata. Vihdoin paviljonki valmistui ja hän pääsi näyttämään rakkautensa ilmentymistä nuorikolleen.

Kuva täältä
Pohjapiirros rakennuksesta on muodoltaan hexagram eli Daavidin tähti. Rakennuksen halkaisija on 40 metriä.  Hexagram muodostuu yhdistämällä kaksi tasasivuista kolmiota. Tämänkaltaisen rakennustavan on kerrottu sisältävän jotakin mystistä, ja se rakennuslajina tästä syystä myös monia legengoja. Daavidin tähti liittyy Jeesuksen syntymään, jolloin samaan aikaan taivaalla nähtiin lentävän komeetan. Tästä tämän rakennustavan aiheiset legendat ovat saaneet alkunsa.

Kuulopuheiden mukaan herkkänahkaisimmat saattavat kokea jotakin outoa energiaa keskellä paviljonkia; tiedä sitten pitäneekö paikkansa. Rohkeimmat kokeilkoot itse. 

Tarina ei kerro, miten nuorenparin rakkauden loppujen lopuksi kävi, mutta käykäähän te kokeilemassa, miltä tuo ikuisen rakkauden symboliksi rakennettu talo pitää sisällään. Kahvila sieltä ainakin pitäisi löytyä.  Ja ehkä saatatte tuntea vielä tuon rakastuneen nuorenparin energiavirrat; pitäkää salaisuutenne itsellänne.

Osoite:

Obora Hvězda, Praha 6 (karttalinkki tässä).

Ajantasaista tietoa en löytänyt, mutta paikka on ollut aikaisemmin avoinna päivittäin huhti-lokakuussa klo 10 -17, sisäänpääsymaksu 30 korunaa.

Miten mennä:

Raitiovaunu 25:  jää pois päätepysäkillä Bílá Hora. Siitä on pieni kävelymatka Zličínská-katua pitkin itse puistoalueelle.

Raitiovaunu 22 ja 25 kulkevat kadulla Bělohorská - jää pois pysäkillä Bělohorská, tästäkin on pieni kävelymatka puistoalueelle.


Info: Kaupunkikirjat Praha

SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig