Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

15. syyskuuta 2018

Kirjailija Pentti Saarikosken asuintalo PrahassaKirjailija Pentti Saarikoski vietti aikaansa Prahassa 29 vuotiaana talven taitteen vuosina 1966-67. Tuolloin hän kirjoitti kirjaansa "Aika Prahassa", joka julkaistiin keväällä 1967. Prahassa olonsa aikana hän asui Smichovin kaupunginosassa talossa, joka yhä edelleen on paikoillaan. Tänään hempeän vaaleanpunaiseksi maalatun kivitalon voi käydä bongaamassa Kroftova-kadulta - ja mehän siellä käytiin.

Mondon Praha-matkaoppaan kirjoittanut Antti Helin kuvailee Saarikosken asuintaloa näin:
"Kirjailijan yksiö oli 1800-luvulla rakennetussa nelikerroksisen talon ylimmässä kerroksessa. Sähkö reistaili ja Saarikoski joutui kirjoittamaan usein kynttilänvalossa. Hän ei osannut käyttää kamiinaa vaan nukkui kylmässä huoneessa vaatteet päällään. Naapurien kanssa yhteinen vessa oli parvekkeella". (Mondo Matkaopas Praha, s. 196.) 


Yritin Google-haun kautta etsiä tietoa kadusta ja talosta, mutten löytänyt mitään historiaan kelpaavaa. Saarikosken aikaan kadun nimi oli  Rosy Luxemburgove ja sillä löytyi jotain:

Rosa Luxemburgová (1871-1919), alkuperäiseltä nimeltään Rosalia Luxenburg, oli saksalainen poliitikko, Euroopan työväenliikkeen ja kansainvälisen proletariaatin edustaja, joka sai surmansa murhaajan kädestä. Naisesta löytyy netistä useita eri artikkeleita elämänsä aikana tehtyyn poliittiseen uraansa liittyen ja yhdessä löytämässäni jopa epäiltiin, että mikäli Rosa olisi saanut pysyä hengissä, Hitler ei mahdollisesti olisi koskaan päässyt valtaan. Aika hurjaa päättelyä. Sen sijaan Wikipedian mukaan hän ei missään vaiheessa asunut ilmeisestikään Prahassa, mutta jostain syystä katu oli nimetty hänen mukaansa.

Saarikosken asunnon löydät siis osoitteesta Kroftova 3, karttalinkki tässä. Me kuikuilimme talon edustalla ja yritimme kuvitella itsemme 1960-luvun puolivälin aikaiseen Prahaan, näille kaduille ja talon sisälle - ja talviaikaan. Autoja näillä kaduilla oli parkkeerattuna paljon vähemmän, talot eivät olleet maalattuina näin kauniin hempeillä väreillä ja  ihmiset olivat pääosin pukeutuneet tumman sävyisiin vaatteisiin. Tuosta ovesta on Saarikoski kulkenut, tällä kadulla ja tässä kaupungissa.
SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig