Prahaan ja tšekkiläsyyteen keskittyvä blogi ~ Matkavinkkejä & omia kokemuksia meille rakkaasta Prahasta

17. syyskuuta 2018

Spreijaajat ovat vallanneet Prahan - Mitä on tapahtunut?



Suuri kaupunki, paljon ihmisiä ja paljon ihmisten ongelmia, joista viimeiseksi mainitut eivät pääasiassa turisteille näy. 

Meillä on ollut aina mukava palata Prahaan. Me olemme kokeneet kaupungin kauneuden, ihmiset ja ympäristön siiteyden, sekä turvallisuuden hyväksi. Praha on tuntunut toiselta kodilta ja olemme huomanneet, kuinka paikalliset itse haluavat pitää siitä huolta eri  tavalla, kuin esimerkiksi kotikaupungissani, jossa kaikki kaunis vanha on purettu miltei kokonaan. Täällä on haluttu pitää perinteistä kiinni, vanhoja rakennuksia kunnostetaan ja niistä pidetään huolta. Kaupunki on yleisilmeeltään ollut siisti ja esimerkiksi kadulla makaavia roskia on ollut hyvin vähän nähtävillä; useat kiikuttavat jäätelöpaperinsa ja pahvimukinsa aina lähimpään kadun varressa sijaitsevaan roskikseen, joita on paljon ja niitä tyhjennetään usein.

Nyt jotakin on kuitenkin tapahtunut tänä poissaolomme aikana, enkä itse tiedä miksi?


Meidän viime matkastamme Prahaan oli kulunut 1,5 vuotta kun vihdoin syyskuussa 2018 pääsimme jälleen ottamaan kaupunki haltuumme. Kaupungin olivat tällä välin ottaneet haltuunsa myös spreijaajat, jotka olivat tägänneet ja piirrelleet kaupungin kauniita rakennuksia, aitoja ja mitä tahansa oman makunsa mukaan; tärvelleet ja töhrineet minkä irti ovat saaneet. 

Oli yksinkertaisempia, sitten toinen toistaan värikkäämpiä. Yhtälailla tekstejä tekstien perään, nimimerkkejä ja kuvia.Tätä ei vielä edellismatkakerralla ollut havaittavissa; rakennusten seinät olivat pääasiassa puhtaat.


Olimme typertyneitä. Aikaisemmin näitä spraypiirtelyjä ollaan tottakai Prahassa nähty, mutta enemmänkin esimerkiksi siltojen alla tai kauempana esikaupunkialueella, jossain puretun talon aidassa; aivan kuten meilläkin täällä koti-Suomessa. Nyt piirrokset ovat valloittaneet jo keskikaupunginkin rakennukset julkisten kulkureittien varrelta; paikoista, joissa ihmiset kulkevat ja näkevät nämä töhrijät.


Tägejä ja piirroksia on ihan missä tahansa; ravintoloiden ja asuintalojen ovissa ja seinissä, liikehuoneistojen sivustoilla, yms. Paikoissa, joissa niitä ei pitäisi olla ja, joiden puhdistaminen tai uudelleen maalaaminen tuovat aina ylimääräistä kulua rakennuksen omistajille.
 

Enimmäkseen näitä spray-maalauksia tekevät nuoret ja kuten tiedämme, piirrokset tuovat epäsiisteyttä ja "slummiuden" tuntua, ehkä hieman turvattomuuden tunnetta kaupungissa liikkuville ihmisille. Jotenkaan en usko, että turistit olisivat näitä piirrelleet vaan ne ovat oman maan kansalaisten tekemiä.

Kävellessämme kaduilla ja katsoessamme raitiovaunujen ikkunoista  talojen sivustoja, jotka olivat piirreltyinä rumiksi ja mietimme, mitä täällä kaupungissa tai tässä yhteiskunnassa on tapahtunut? 


Jonkin asian vuoksi näitä tehdään ja, koska itse en ole seurannut Tsekin politiikkaa, en tiedä ovatko nämä suttailut nuorison tai jonkin muun ryhmittymän hätähuuto tai mielipiteen osoitus jotakin yhteiskunnallista muutosta tai jonkin palvelun tai tuen heikkenemistä kohtaan? 

Itselläni on ollut käsitys, että Tsekki pitää kansalaisistaan huolta verovaroin tuotetuin palveluin kuten meillä täällä Suomessa. On selvää, että taloutta ohjataan Euroopassa kovennetusti: usea maa kiristää talouttaan ja se vaikuttaa kansalaisten saamiin julkisiin palveluihin supistavasti, sekä yhteiskunnallisten tukien heikkenemiseen. Jotakin tsekkiläiset  haluavat näillä spreijauksillaan kertoa, vaikka eivät ymmärrä sitä, että tavoite pitäisi saavuttaa toisin keinoin kuin turmella yksityisten ja julkisten rakennusten seiniä.


Jos teissä lukijoissa on joku, joka voisi kertoa, mitä parin vuoden aikana Tsekissä on, vaikkapa juuri nuorisolle tapahtunut, vinkatkaa asiasta kommenttiboksiin tuohon jutun alle. 

Vaikka kaupunki on töhritty, ei se estä meitä nauttimasta sen tunnelmasta ja siellä olosta, ainoastaan itselleni tulee harmitus siitä, että tämä ei ole oikea tapa ratkaista ongelmia tai huutaa niitä maailmalle - pitäisi olla  toinen keino kuin turmella kaunista kaupunkia.


Mitä mieltä sinä olet?


SHARE:

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

© Karhunkadun Kafka
Blog Design by pipdig